Gezond en toch lekker eten, hoe doe je dat?

Ik ben de laatste tijd me wat meer in voeding aan het verdiepen. Ik heb het wel vaker gezegd, beauty begint van binnenuit. Als je niet lekker in je velletje zit straal je dat uit en ook een mooie make-up begint bij de basis, je huid! Voeding heeft daar een grote invloed op. Dus voordat je die mooie Dior foundation aanbrengt wil je natuurlijk wel dat wat eronder zit goed is. Er zijn tegenwoordig zoveel boeken te verkrijgen en ook qua diëten is er zoveel “aanbod” dat ik er simpelweg meer van wil weten. Natuurlijk verdiepte ik me al jaren in maar ik zie dat in mijn omgeving steeds meer de vraag komt “wat is nou de beste manier van eten”. Feitelijk is het meer een zoektocht naar de way of living. Vandaag heb ik een aantal tips, leuke adresjes die ik bezocht en een receptje: Gezond en toch lekker eten, hoe doe je dat?

Ik zeg natuurlijk niet, ren naar de eerste bio-winkel en ga daar van alles inslaan, dat doe je vaak 1 of 2 keer en dan ben je het beu omdat het en best vaak nog aan de prijs is en je gemakkelijk weer naar de gewone supermarkt neigt, puur omdat dat vaak makkelijker en uiteraard ook goedkoper is. Het is meer een balans zien te vinden, ga je meteen in het extreme over dan begrijpt je lichaam dit ook niet. Daarnaast wil je nog steeds af en toe kunnen genieten van die lekkere cheesecake of bitterbal. Goed en lekker eten hoeft niet per definitie duurder te zijn. Door goed voedsel ben je sneller verzadigd en grijp je niet zo snel naar een makkelijke snack, wat echt ook scheelt in je portemonnee. Als je goed eet heb je vaak meer energie, een tal van voedingsmiddelen maken je moe en futloos zonder dat je doorhebt waar dit echt aan ligt. Ik kan natuurlijk niet meteen alles vertellen in 1 artikel maar ik wil dit langzaamaan gaan doen, ik lees er ook steeds meer over, ontdek steeds meer en ben aan het testen met eten. Er zullen dus ook leuke en makkelijke recepten gaan volgen!

 

IMG_3166

Zoals zovelen (echt bizar hoeveel mensen dit gezien hebben) het interview van Giulia Enders bij RTL Late night. De schone Duitse vertelde daar over haar boek “Darm mit charme” (de NL versie heeft helaas niet die charmante naam en heet “De mooie voedselmachine) en de enthousiaste manier waarop de 24 jarige Giulia vertelde, wakkerdere mijn nieuwsgierigheid dusdanig aan dat ik het boek kocht (mijn broer ging me al voor en we hebben het ook aan ons mams gegeven). Ik zeg nu al: dit moet moet je lezen! Ik weet wel wat over het menselijk lichaam en allergieën (door opleidingen en zelf behoorlijk wat allergieën heb gehad) maar bij dit boek valt mijn mond steeds weer open, de enthousiaste manier waarop ze praatte zie je net zo sterk in het boek terug. Ten opzicht van dieren (ok dat zijn wij feitelijk ook) weten veel mensen niet hoe hun lichaam werkt, luisteren ze vaak ook niet goed naar hun lichaam. Dit boek zet je niet alleen aan het denken maar zorgt er ook voor dat je beter naar je lichaam gaat luisteren. Uiteraard komt er nog één of meerdere reviews van het boek, gezien het boordevol fantastische informatie staat maar wil ik ook gaan kijken hoe je op een leuke en nog steeds lekkere manier een weg kunt gaan vinden in hoe je het beste kunt gaan eten. Ik denk dat je met kleine aanpassingen al een heel eind komt, je moet het maar net even weten.

 

IMG_3192

Ik leef in het mooie Brabant en wat je hier veel in de omgeving ziet zijn boerderijen met winkeltjes. Je moet wel even een stukje rijden vaak echter is het wel de moeite waard. Ik snap dat als je in een stad woont het vaak niet zo gemakkelijk is, al denk ik wel dat, en met voorbeeld Amsterdam, het aanbod ook groot is. Enige voordeel: het is hier een stukkie goedkoper.

Ik bezocht afgelopen vrijdag 2 boerderijen. Het eerste adres is een melkboerderij. Er staat hier een melkmachine waar je “rauwe” melk kunt tappen. Mocht je bijvoorbeeld last van melk hebben wat laxerend werkt dan kun je beter dus rauwe melk drinken. Doordat melk wat je in de supermarkt koopt is gepasteuriseerd (korte tijd verhitten zodat de bacteriën doodgaan) en gehomogeniseerd (de melk wordt onder hoge druk door een nauwe spleet geperst en de structuur van de van oorsprong vrij grote vetbolletjes wordt daardoor sterk verstoord en de vetbolletjes worden sterk verkleind) veranderd de melk als het ware de structuur, bacteriën die gedood worden heb je denk ik wel nodig hebt als je melk drinkt. Hetzelfde wanneer je medicijnen neemt die bijwerkingen hebben, dat komt omdat ze niet alle delen uit een plant halen, delen die je wel nodig hebt en er ook voor zorgen dat je geen bijwerkingen zult krijgen. Zo denk ik dus ook dat het met melk werkt. Bij verhitting van melk komt er meer van de stof lactulose (melksuiker) vrij die laxerend werkt. Lactulose prikkelt de darmwand om in beweging te komen. Hoe meer het verhit wordt, hoe meer lactulose.

IMG_3195 IMG_3196

Nu is er wel veel opspraak over melk, logisch want heb je ooit weleens een volwassen koe bij een andere koe aan de uiers zien lurken, maar helemaal melk wegdenken is ook vrij lastig, sommige mensen vinden het gewoon lekker om zo te drinken, dan kun je dus beter naar de boer gaan die het “rechtstreeks” van de koe verkoopt. Ik kocht een kan melk voor 70 cent voor 3/4 liter, niet duur toch? Voor meer info kun je kijken op Facebooksite: De Kleine Meren (Rijsbergen).

IMG_3198

De tweede boerderij die ik bezocht was een veeboer. Koeien en varkens die vrij rond lopen en een goed leven hebben gehad. Kippenvlees halen ze van een andere boerderij die aan dezelfde voorwaardes voldoet. Ze slachten hier alleen vrouwtjes, omdat mannetjes veel meer spiermassa hebben en het vlees van een vrouwtje vaak lekkerder smaakt. Binnen 24 uur gaat bijna alles (een deel niet) een speciale vriescel in wat er voor zorgt dat het vlees binnen mum van tijd diep ingevroren is. Als wij vlees kopen en in onze vriezer leggen heeft het 48 uur nodig om volledig in te vriezen. Het vlees is puur en vrij van smaak-, kleurstoffen en conserveringsmiddelen.

Weetje: Nederlands en Belgisch vlees is al 5 jaar vrij van antibiotica, dat weten heel veel mensen niet en blijven hier maar over vallen. Het mooie van vlees is, je kunt voor puur het vlees (dan heb ik het niet over toegevoegde zooi) nagenoeg geen allergie hebben, want jouw lichaam is gemaakt van vlees ;-). Ik kocht een halve kilo rundergehakt, een halve kilo half om half gehakt (magerder dan de rund en zeer smaakvol kan ik je zeggen), een kippenboutje, een pot zelfgemaakte erwtensoep en een halve droge wordt (ook vreselijk lekker) voor ± € 13,00, ook echt niet duur. Voor meer info: www.hoevehetlaag.nl

1

Mocht je vegetariër zijn dan snap ik dat je dit even over slaat maar stop niet simpelweg met vlees eten, ga wel opzoek naar voeding waar bepaalde proteïnen in zitten, die je wel nodig hebt. Bijvoorbeeld eieren, kaas, bonen, noten en rijst.

Ik maakte van de week een lekker stampotje van witlof en een gehaktballetje, er werd me al gevraagd om het recept, dus bij deze:

IMG_3206

Ik nam een paar vastkokende aardappeltjes (1,5 aardappel per persoon), witlof (2 stronkjes per persoon) wel even het hartje eruit halen. Ipv mayonaise, melk, etc gebruikte ik een beetje olijfolie, puntpaprika, komijnpoeder, zout en verse koriander. Koriander heeft een typische smaak, vind jet het niet lekker kun je het weglaten of door een ander lekker kruid vervangen.

Alles in de vijzel en na het stampen van de aardappel en witlof dit erdoorheen geroerd. Voor de gehaktbal nam ik 250 gram half om half gehakt en draaide ik er 2 balletjes van. Je hoeft natuurlijk ook niet zoveel vlees te eten. Ik sneed lente uitjes en knoflook en kneedde dit met wat zout door het gehakt. Biologische roomboter in de pan en braden maar. Ik deed ook nog wat knoflook en lente ui apart mee bakken voor een lekker ju-tje.

Je kunt overigens beter boter of kokosvet gebruiken om te bakken ipv (olijf)olie omdat dit beter geschikt is om in te bakken. Met olijfolie komen er stoffen vrij met verhitting wat niet echt top is. Olijffolie bewaar je overigens het beste in de koelkast (dit wist ik dus ook niet).

Wat doe jij aan gezond eten?

Liefs Heidi

One Comment

  • Jeroen
    okt 9, 2016 at 17:06

    Ha Heidi! Mooi artikel! Woon je nou in de buurt van Zwolle, ga dan voor jouw gezonde en verantwoorde stukje vlees naar Wichers Natuurlijk Boerderijvlees uit Heerde. Het gerucht gaat dat zelfs een heel bekende sterrenchef uit Zwolle koos voor het vlees van deze “beter dan biologisch” boer. Kalfjes die bij hun moeder mogen lopen, koeien die het hele jaar door grazen in weides waar geen bestrijdingsmiddelen of kunstmest wordt gebruikt en zelf de koe slachten nadat deze een mooi leven heeft gehad, zijn enkele kenmerken van deze kleinschalige dierenvriend. Voel je beter, eet verantwoord en gezond! Kijk voor meer informatie op http://natuurlijkboerderijvlees.nl

Leave a comment

CommentLuv badge

Hi! Ik ben Heidi, eigenaresse van deze blog! 36 lentes jong, een Dutchie die net over de grens in Vlaanderen woont. Een behoorlijke beautyaddict, voorstander van gezond en bewust leven maar zeker wel met een bourgondische knipoog. Joy and Happiness staan centraal in mijn leven en hopelijk kan ik jou, als lezer, hier ook in inspireren! Regelmatig komen er artikelen voorbij over food, beauty en uiteraard lifestyle! Enjoy reading & FEEL FABULOUS EVERY DAY!

Promotie 1 250x250

Error: Access Token is not valid or has expired. Feed will not update.
This error message is only visible to WordPress admins

There's an issue with the Instagram Access Token that you are using. Please obtain a new Access Token on the plugin's Settings page.
If you continue to have an issue with your Access Token then please see this FAQ for more information.

Abonneer je op FBLS Blog

iPhone 8 320x100

FBLS on bloglovin

Follow
mytastenld.com