Waarom water drinken goed voor je is

Echte schoonheid komt van binnenuit, daar wil ik vandaag een stukje aan wijden. Ik heb echt moeite met water drinken, ik vergeet het en heb er vaak geen trek in of gewoon geen dorst. Ik maak me er dus ook schuldig aan om te weinig water te drinken en grijp ik vaak naar vruchtensappen uit de winkel. Ik heb een artikel geschreven hoe ik dit tegen ga, over wat water voor je lichaam doet en wat je kunt doen om zoveel als mogelijk vocht naar binnen te krijgen met een lekker mini receptje: Waarom water drinken goed voor je is

Dat water drinken goed voor je is, wist je natuurlijk al lang. Ik wil er toch iets meer over vertellen. Een mooie make-up begint bij de basis, je huid! En om deze optimaal te houden is het natuurlijk van belang dat je je huid goed verzorgt maar wat dacht je van je inner beauty? We willen allemaal zo lang als we kunnen jong er uit zien en een mooie huid hebben. Want sjaa die foundation en die prachtige eyelook staat toch mooier als je basis goed is. Als je jong bent dan sta je daar nog niet zo bij stil maar naarmate je ouder wordt ga je echt verschil merken. Ik schrijf voor vrouwen en voornamelijk een doelgroep van 25 tot 60 jaar. Bij ons gaan bepaalde factoren al iets meer doorwegen. En dus goede voeding (wat voor iedereen van belang is) speelt een grote rol in hoe je eruit ziet.

Daarom dit artikel over water. Bij voldoende vocht inname blijft je haar en huid mooier. Werkt je lichaam optimaler met name je stofwisseling en het tegen gaan van veroudering (tuurlijk houd je het niet compleet tegen ;-)).

Wil je afvallen dat is voldoende water drinken ook een must. Ik heb hieronder een klein stukje vertaald uit een wetenschappelijk boek wat water drinken voor je lichaam inhoud. Je gaat er wel wat anders over denken als je je bedenkt wat er kan gebeuren als je te weinig vocht binnen krijgt.

Je nieren zijn heel gevoelig voor het verouderingsproces. Elke nier is opgebouwd uit een miljoen nefronen. Dat is een soort mininier die het filterwerk doet. Zo’n nefron betaat uit een kluw van bloedvaatjes wat zich in een trechter bevindt. Uit die kluw van bloedvaatjes sijpelt vocht met toxinen en afvalstoffen. Dit sijpelt de trechter in. Een miljoen trechters monden weer uit in de urineleider, die de urine richting de urineblaas stuurt.

Per dag wordt er 180 liter vloeistof vanuit het bloed in de 2 miljoen trechters geperst. Het grootste gedeelte hiervan gaat daarna weer terug de bloedbaan in. Even samnengevat: de 5 liter bloed wordt per dag 36 keer gefilterd. ±1,5 liter van de 180 liter blijft over die we dus uitscheiden. Dus hoe meer water je drinkt, hoe meer er langs de nieren passeert. Voldoende water drinken zorgt ervoor dat de nieren voldoende uitzetten en worden daardoor minder beschadigd, extra water zorgt dus voor een betere filtering.  Water is het smeermiddel voor je nieren. Het is net als voor je nieren ook belangrijk voor je hart en bloedvaten.

Hoe vroeger je op de dag begint met water drinken, hoe beter. Je hebt per dag zo’n 2 liter vocht nodig in de vorm van dranken. Als je een kwartiertje voor het ontbijt 2 glazen water drinkt, neemt je lichaam het vocht meteen op en drijven je nieren de filtercapaciteiten op.  Dit zorgt er ook weer voor dat je eetlust wordt opgewekt om steviger te ontbijten wat ook weer bevordelijk is voor je lichaam. Het spijsverteringskanaal wordt letterlijk en figuurlijk uitgespoeld. Kortom voldoende vocht is goed voor je nieren en gaat gaat het verouderingsproces tegen wat je terug gaat zien in je lichaam, huid en haren.

3

Wat kun je beter niet drinken:

Frisdranken

Melk

(Drink)yoghurt

Niet versgeperste vruchtensappen (bomvol suikers en houdbaarheids toevoegingen)

 Je kunt dit vervangen door:

Water

Groene-, witte- en gemberthee

Rode wijn

Versgeperste vruchtensap

Plantaardige melk (soja-, amandel- en rijstmelk)

Koffie (ja koffie :-))

Groene thee heeft een goede werking op de veroudering van je huid maar witte thee nog meer, wissel dus met deze 2 af. Ik raad het toch af om kant en klare zakjes te nemen, bij enkele goed biologische winkels verkopen ze wel goede zakjes met thee. Ik koop mijn theesoorten los. Koffie max 3 koppen per dag.

Het beste kun je niet gezoete plantaardige melk nemen. Het viel mij op dat een aantal sojamelk producten toegevoegde suikers bevatten.

Uiteraard alles met mate, want teveel is ook niet goed. Ik zal daar apart een artikel over schrijven.

 

Feitjes

77 % van je hersenen bestaat uit water, als je dat water verwijderd bestaat er een drooggewicht over van 60% vetten.

Vanaf je 30e daalt de niercapaciteit met 10% per 10 jaar.

Uit studie is gebleken dat dat mensen die weinig water drinken dubbel zoveel kans op een hartaanval hebben dan mensen die minstens 5 glazen per dag drinken.

Teveel eiwitten en medicijnen tasten je nieren ook aan.

Antibiotica of aciclovir (tegen mondblaasjes) bevatten stoffen die belastend zijn voor je nieren.

Pijnstillers zoals aspirine, diclofenac, ibruprofen, naproxen en bepaalde bloedverlagende medicijnen zorgen ervoor dat de bloedvaatjes in je nieren vernauwen zodat er minder bloed doorheen kan en wat je nieren weer kan beschadigen.

1

Enkele tips voor het drinken van voldoende vocht

Eet voldoende fruit en groente.

Je kunt zelf je vruchten- en groentesappen maken, bv ook een smoothie van fruit (en plantaardige melk). Je kunt er ook wat water aan toevoegen.

Drink bijvoorbeeld je kruidenthee ‘s koud met een schijfje limoen. Of thee van verse muntblaadjes.

Drink je water wat lauw in de ochtend, ik vind dit zelf prettiger

Voeg wat schijfjes citroen, grapefruit of limoen toe in je glas water, vooral op je nuchtere maag is dit goed want je lever is er dol op, het reinigt je lever ook.

Maak zelf een waterijsje met alleen fruit en water, lekker fris voor in de zomer.

 

Ik heb een mini receptje gemaakt wat er in ieder geval al voor zorgt dat je het drinken van vocht lekkerder maakt en je meteen al per dag een flinke dosis vocht naar binnen hebt gewerkt.

Wat heb je nodig

1 appel | bevat weinig calorieën, vitamine C en vol vezels

200 gram (halve) galiameloen (zonder schil en pitjes) | bevat caroteen en vitamine C

1 liter water

4

Snijd alles in blokjes en mix dit in je blender tezamen met het water. Hoeft maar heel kort want dit zijn gemakkelijke vruchten om te mixen.

Je hebt nu zo’n 1,3 liter vocht en een lekker fris en toch zoetig drankje!

Je kunt dit dezelfde dag opdrinken en max 1 dag extra bewaren, uiteraard is het beter om vers te drinken maar als je het bewaart een dag is het altijd nog beter dan weer naar een vruchtensap grijpen. Ik heb kraanwater genomen omdat ik dit persoonlijk lekkerder vind en ik geef dit eerder de voorkeur dan flesjes bronwater.

6
Ik kocht deze handige beker bij de Primark voor €2,50. Superhandig!

Heb jij nog leuke en handige tips om meer en beter water te drinken?

6 Comments

 • Larissa
  mei 15, 2014 at 21:08

  Heeee ik zie nou net… Ik drink kraanwater ipv flesjes?! Waarom is dat eigenlijk?
  Ik durf nooit zo goed kraanwater te drinken! Heb je mijn douchewand wel eens gezien? Echt alleen maar kalk!,,, kan toch nooit goed zijn wanneer je dat binnenkrijgt?

  • Heidi
   mei 15, 2014 at 22:39

   Snap wat je bedoeld Laris maar wist je dat we in NL het meest schone water hebben ter wereld, vaak zelfs schoner dan de flesjes die je in de winkel koopt. Het bevat veel kalk maar dat heb je nodig, net als de mineralen. Sommige flessenwater is ook gewoon kraanwater. En ga je flessenwater verwarmen in de magnetron is dat ook niet als te best. Kraanwater is hooguit 2 dagen te drinken en dan denk ik ok maar die flesjes dan, die staan wellicht maanden stil en dan blijft het “goed” das toch raar of niet? Plus… minder afval van al het plastic dus duurzamer 🙂 Plastic flessen schijnen zelfs chemische deeltjes af te geven die in het water terecht komen, wat schadelijk voor je gezondheid kan zijn, vandaar niet opwarmen in de magnetron. Kraanwater is dus gezonder. In sommige landen zal ik overigens weer wel flesjes drinken.

 • Eline
  mei 8, 2014 at 14:42

  ik zou eigenlijk meer water moeten drinken!

  • Heidi
   mei 8, 2014 at 14:46

   Haha yep, me 2… dit artikel is dan echt een reminder vooral voor mezelf!

 • Deb
  mei 8, 2014 at 14:26

  Hihi, ja ik zou zeker meer water moeten drinken..met bubbels vind ik het nog wel lekker, maar zonder vind ik het te saai. Kijk ik net wat je niet zou moeten drinken.. en toevallig zit ik aan een groot glas melk, het is wel halfvolle melk 😉

  • Heidi
   mei 8, 2014 at 14:46

   Heel herkenbaar Deb! Ik vind het ook zoooo saai vandaar dat ik er wat oplossingen op probeer te vinden en gedeeld heb 😀
   Telkens als ik lees waarom… dan denk ik oja… shoot, ik MOET water drinken.

Leave a comment

CommentLuv badge

Hi! Ik ben Heidi, eigenaresse van deze blog! 36 lentes jong, een Dutchie die net over de grens in Vlaanderen woont. Een behoorlijke beautyaddict, voorstander van gezond en bewust leven maar zeker wel met een bourgondische knipoog. Joy and Happiness staan centraal in mijn leven en hopelijk kan ik jou, als lezer, hier ook in inspireren! Regelmatig komen er artikelen voorbij over food, beauty en uiteraard lifestyle! Enjoy reading & FEEL FABULOUS EVERY DAY!

Promotie 1 250x250

Error: Access Token is not valid or has expired. Feed will not update.
This error message is only visible to WordPress admins

There's an issue with the Instagram Access Token that you are using. Please obtain a new Access Token on the plugin's Settings page.
If you continue to have an issue with your Access Token then please see this FAQ for more information.

Abonneer je op FBLS Blog

iPhone 8 320x100

FBLS on bloglovin

Follow
mytastenld.com