Roomboter-zandkoekjes met een vleugje sinaasappel en chocoladedip

Hoe lekker zijn verse zelfgebakken koekjes? Alleen de geur al die door je huis rondzweeft… mmmm… Ik wilde graag een simpel receptje voor een lekkernij delen voor de Sinterklaas maar ook weer wat anders dan het voor de hand liggende snoepgoed. Eigenlijk kan dit recept ook heel goed voor alle andere dagen van het jaar maar een koekje in de vorm van een schoen past dan wel weer goed de Sint nietwaar? Kijk, bak en smul je mee?

1

Wat heb je nodig:

175 gram roomboter (dat maakt het toch net wat lekkerder)

250 gram bloem (gezeefd)

75 gram basterdsuiker

1 zakje vanillesuiker

snufje zout

1 sinaasappel

optioneel: 150 gram chocolade en eventueel wat eetbare shimmers

 

Voordat je aan de slag gaat, een paar handigheidjes: 

Zorg dat de boter redelijk op kamertemperatuur is, hoeft niet helemaal zacht te zijn want dat werkt niet prettig.

Neem echt basterdsuiker in plaats van gewone suiker. Basterdsuiker maakt het geheel wat smeuïger en is ideaal voor het bakken van koekjes. Hoe donkerder de suiker, hoe meer kleur aan je koekje. Ik nam voor deze koekjes lichte basterdsuiker.

Wanneer je de topping van chocolade gaat maken zorg dat deze ruim op tijd gesmolten voor je klaar staat. Het mooiste zal zijn dat de chocolade op ±40 graden gereed staat, maar als je geen temperatuurmeter hebt kun je het zelf ook goed in de gaten houden dat het niet te warm wordt.

Afhankelijk van het aantal koekjes kies je je vorm. De schoentjesvorm is redelijk groot en ik haalde er 18 koekjes uit.

3 4

 

 

Aan de slag:

Was de sinaasappel en rasp de buitenste rand van de schil (zest).

Doe de boter, basterdsuiker, gezeefde bloem, vanille suiker, zout en de zest van de sinaasappel in een grote mengkom.

Meng dit met je handen tot een mooie en gladde deegbal en pak ‘m vervolgens in wat huishoudfolie. Deze gaat voor een half uur tot uur de koelkast in. Ik vind een uur net te lang maar het ligt eraan hoe zacht de bal is geworden en hoe koud je koelkast is.

 

6

Verwarm je oven voor op 200 graden. Afhankelijk van je oven en de dikte van de koekjes is de warmte van je oven. Ik maakte de koekjes ietsjes dikker en de vorm is best aan de grote kant. Als je de koekjes wat dunner maakt, zo’n 4 mm, dan zal ik de oven op 180 graden zetten.

Rol de deegbal uit, snijd de bal in 2 stukken en gebruik wat bloem op de oppervlakte waar je gaat rollen, net als de deegroller, deze besmeer je ook met bloem. Ik herhaalde dit steeds weer anders plakt de deeg steeds vast.

Steek met het vormpje de koekjes uit en leg ze op een ingevette bakplaat. Bak daarna de koekjes in 10 minuten af. Dit herhaal je tot de deeg op is.

2

 

Zonder de chocolade zijn de koekjes ook erg lekker! Laat ze wat afkoelen en smul er van als ze nog een beetje lauwwarm zijn. Wil je er toch chocolade over, dip ze dan in de warme choco. Zodra de koekjes in de oven gaan kun je al beginnen met de chocolade au-bain-marie te smelten. Klein pannetje met water op het vuur, glazen schaal er in, breek stukjes van de chocolade af en doe ze in het kommetje. Af en toe roeren tot alles langzaam is gesmolten.

Zodra de koekjes zijn afgekoeld, doop je ze in chocolade en leg je ze op een vel bakpapier om uit te harden. Ik nam overigens pure chocolade en wanneer de chocolade afgekoeld en hard was heb ik met een kwastje wat shimmers aangebracht. Ik heb hiervoor de Twinkel Dust Sparkling White van The Edible Silk Range (link) genomen.

Klaar zijn je koekjes en nu smullen maar! Fijne Sinterklaas!

Heb jij nog leuke tips voor zalige koekjes? Deel ze!

Liefs Heidi

3 Comments

  • Deb
    dec 2, 2015 at 12:52

    Ze zien er geweldig uit en lijken me heerlijk!

  • Whitley
    dec 2, 2015 at 10:47

    Dit ziet er zo lekker uit! Yummm, sinaasappel met chocolade, heerlijk combi.

    xxx

    • FabulousHeidi
      dec 2, 2015 at 12:04

      Jaaa de combi is echt heel lekker, vooral met het vleugje vanille wat je ook proeft. Je huis ruikt hemels tijdens het bakken hihi! xxx

Leave a comment

CommentLuv badge

Hi! Ik ben Heidi, eigenaresse van deze blog! 36 lentes jong en sinds kort mag ik mij een NederBelg noemen. Ik schrijf dan ook voor de Nederlandse en Vlaamse lezers! Een behoorlijke beautyaddict, voorstander van gezond en bewust leven maar zeker wel met een bourgondische knipoog. Joy and Happiness staan centraal in mijn leven en hopelijk kan ik jou, als lezer, hier ook in inspireren! Regelmatig komen er artikelen voorbij over beauty, lifestyle en food. Enjoy reading & FEEL FABULOUS EVERY DAY!

Abonneer je op FBLS Blog

Populaire berichten

FBLS on bloglovin

Follow
MAYPAYDAY-336X280.jpg

Blogger voor Social Deal

BlogSociety

mytastenld.com