Solliciteren tips & tricks

Je bent opzoek naar een (nieuwe) baan of leuke nieuwe uitdaging en dan? Dan begint de speurtocht, hoe schrijf ik een c.v., hoe val ik op en dan komt het eerste gesprek er aan, hoe stel ik mezelf het beste op? Herkenbaar? Je kunt er veel tips over lezen op het mooie wereld wijde web maar ik wil je toch ’s wat tips & tricks meegeven over waar je nou op moet letten. Waarom? Door mijn baan sta ik aan die andere kant, ik ben het persoon die daadwerkelijk iemand moet aannemen en dat valt, kan ik je vertellen, niet mee. Wellicht kan ik jou inspireren en of helpen met mijn artikel: Solliciteren tips & tricks

Solliciteren tips en tricks

 

Zoals ik al vertelde sta ik aan de andere kant, ik moet dus voor mijn werk zo nu en dan mensen aannemen. Ik werk in de retail maar ik heb in het verleden ook aan de business to business kant gewerkt. Daarnaast krijg ik (op een of andere manier) sollicitatiebrieven binnen voor mijn blog. Er gaan dus zo’n tientallen c.v.’s door mijn handen en heb sollicitatie gesprekken moet leiden. Door elke sollicitatie en door mijn werk, hierbij moet je denken aan trainingen, ben ik heel anders naar dit onderwerp gaan kijken.

 

Jouw C.V.:

Ten eerste wil je dat je opvalt, vooral als het gaat om misschien wel tientallen of zelfs honderden sollicitatiebrieven. Hoe kun je zorgen dat je opvalt en waar moet je op letten:

 • Neem ’s een ander lettertype dan die standaard helvetica of arial, zorg uiteraard wel dat prettig is voor het oog om te lezen.
 • Gebruik kleur of zet de “titels” in bold. Dan bedoel ik bv Werkervaring:
 • Gebruik een goede en representatieve foto waarop je lacht, ga niet in je meest stylishe look op de foto. Ik ontvang weleens foto’s waarbij vrouwen echt geposeerd staan als een echte fashionista, dit leid veel te veel af, je wilt immers serieus genomen worden en dat doe je niet met je croptop op de straten van Parijs. Zet bijvoorbeeld je foto in een rond kader om het wat speelser te maken.
 • Tik geen 10 A4 kantjes vol. 1 met je werkervaring, opleidingen en interesses is genoeg en 1 motivatie brief. Je wilt dat ze geboeid blijven.
 • Licht je ervaringen uit die echt van toepassing zijn, dus niet dat je 2 weken in een bakkerij om de hoek hebt gewerkt wanneer je die boekhoudkundige functie wil. Hou het puur bij het meest toepasselijke en belangrijkste, hetzelfde geldt met je interesses en opleidingen.
 • Licht wel uit dat je een bijzondere cursus hebt gedaan, bijvoorbeeld op psychologisch vlak, je werkt immers met mensen.
 • Zorg dat je sollicitatie persoonlijk is gericht, waarom heb jij interesse in die baan en waarom denk je dat jij bij die baan of dat bedrijf aansluit.
 • Vergeet niet dat dit je eerste indruk is die je mee kunt geven. Let bijvoorbeeld ook op jouw social media pagina’s. Er zijn zoveel bedrijven die je eerst natrekken op Facebook, etc.

 

 

De uitnodiging van het gesprek:

 • Het eerste van belang is uiteraard het telefoongesprek, wees optimistisch en praat duidelijk.
 • Wees op tijd op je afspraak, klein detail maar wel een belangrijke.
 • Denk goed over je outfit na. Ga je je strikt op de zakelijk markt begeven en is jouw functie ook wat formeler, trek dan iets aan wat kracht uitstraalt. Wat in combinatie hele krachtige kleuren zijn is zwart/wit en een vleugje rood (je ziet vaak bij presidenten en hun vrouwen dat ze deze kleuren dragen), dit staat voor daadkracht. Zowel voor de mannen als vrouwen. Ga je bijvoorbeeld voor een baan in de zorg, zorg dan voor zachtere tinten, bijvoorbeeld pasteltinten.  In de media wordt, zonder dat je het door hebt, veel gebruik gemaakt van kleur en wat het effect hiervan meebrengt. Wil je toch zakelijk maar ook integer overkomen, kies dan voor donkerblauwdon’t: Zorg niet voor teveel toeters en bellen, dat leid te veel af.
 • Zoek bij voorbaat uit wat voor bedrijf je eventueel voor gaat werken, zorg dat je je er in verdiept hebt. Geheid dat je de vraag krijgt: “Waarom heb je voor dit bedrijf gekozen?”. Ik heb diverse keren meegemaakt dat mensen eigenlijk niets wisten over het bedrijf, ik werk voor een Nederlands modemerk en sommige wisten niet eens hoe het merk er echt uitzag. Eigenlijk kom ik dan ook een beetje terug op je c.v. die je instuurt.
 • Wees voorbereid op diverse vragen zoals: Wat is je sterke punt en wat is je zwakke punt. Wees eerlijk, iedereen heeft zwakke punten en zeker ook die sterke punten. Bedenk je wel dat je hier een praktijkvoorbeeld van kan moeten geven.
 • Wees leergierig, of je nu wel of geen ervaring hebt, leergierigheid is zo belangrijk!
 • don’t: Vraag niet hoe de lunchpauzes eruit zien, hoe laat en wanneer (oja die vraag heb ik zeker gehad), dit staat netjes in het CAO en totaal niet relevant.
 • don’t: Geef niet aan dat je liever een andere type baan wil maar daar niet bij aan de bak komt. Ik heb 1 prachtig voorbeeld: ik had 1 dame die in de auto-branch in wilde werken als verkoopster. Ze had geen ervaring en werd nergens aangenomen. Ik vroeg haar ook waarom precies dat ze dat het liefst wilde, ik ben nl dol op auto’s en weet er echt iets van. Deze dame was overtuigd dat je niets van auto’s hoefde weten maar het om beleving gaat die de auto je geeft… sjaa waarom dan wij? Ze vond ons merk leuk en was haar oude baan beu… no words needed anymore. Je moet interesse hebben in het vak en het bedrijf. Je wilt tenslotte met plezier naar je werk.
 • don’t: Zet je huidige of vorige werkgever nooit in een kwaad daglicht of dat je taken moest doen die je niet aanstaan, dit geeft echt een verkeerde indruk. They don’t like gossipgirls.
 • Wees duidelijk over je werkuren, als jij op zaterdag niet kan werken, solliciteer dan niet naar een baan waarbij je flexibel moet zijn in de weekenden, neem bijvoorbeeld de retail/horeca/etc.

 

Wat ik wel wil meegeven, ik heb 1 keer een dame aangenomen die geen foto had bij haar c.v. en tevens geen ervaring in de modebranch. Echter werd ik wel zo nieuwsgierig omdat ze bij 1 specifiek bedrijf lang heeft gewerkt (wat voor mij heel bekend was en erg goed staat aangeschreven) waardoor ik wist dat zij weleens een ruw diamandje kon zijn.. ik heb geen ongelijk gekregen 😉

 

Remember: Wees altijd jezelf, go for it! Is het deze baan niet, dan heeft het universum iets mooiers voor jou in petto!

 

Heb jij nog goede tips en tricks? En heb ik je kunnen helpen met mijn tips?

 

Liefs Heidi

4 Comments

 • Deb
  sep 8, 2017 at 20:01

  Goede tips! Ik bedenk altijd een aantal ‘wapenfeiten’ die ik heb bereikt in eerdere rollen en die relevant zijn voor de functie. Deze link ik vervolgens aan de functie criteria en licht ik verder toe. Daarnaast is het kunnen toepassen van de STAR methode handig in een sollicitatie gesprek. Maar je kunt nog zo’n goed verhaal hebben er moet toch ook altijd een zekere klik zijn met je gesprekspartner en ook speelt de gun factor natuurlijk een rol.
  Deb onlangs geplaatst…Beauty Kitchen Skincare Treasures in Seahorse PlanktonMy Profile

  • FabulousHeidi
   sep 11, 2017 at 13:47

   Fijne reactie, mooie tips! Ja de star methode, ook een goede!Zeker de gun factor, heel belangrijk!

 • bychristiana
  sep 8, 2017 at 10:06

  Goede tips, ik denk echt dat veel mensen hier wat aan hebben. Ik heb de afgelopen jaren in de detailhandel natuurlijk ook héél wat brieven voorbij zien komen, en om eerlijk te zijn; een deel daarvan is gewoon echt tenenkrommend! Het werkt verder altijd goed als je je brief zelf komt langs brengen. Sommigen mensen zijn nu eenmaal ‘sterker’ in het echt dan op papier en op die manier kun je daar zelf je voordeel uit halen. Je weet dan ook al snel of je een ‘klik’ met de persoon hebt die je eventueel aan gaat nemen. (en uiteraard is dit niet mogelijk bij alle banen, maar bijvoorbeeld in detailhandel of horeca wel;-))

  • FabulousHeidi
   sep 8, 2017 at 10:42

   Dank je, ik hoop het ook! Daar heb je ook een heel mooi punt, zelf je c.v. afgeven! Dan weet je al heel snel wat voor persson je voor je hebt, goeie!

Leave a comment

CommentLuv badge

Hi! Ik ben Heidi, eigenaresse van deze blog! 36 lentes jong, een Dutchie die net over de grens in Vlaanderen woont. Een behoorlijke beautyaddict, voorstander van gezond en bewust leven maar zeker wel met een bourgondische knipoog. Joy and Happiness staan centraal in mijn leven en hopelijk kan ik jou, als lezer, hier ook in inspireren! Regelmatig komen er artikelen voorbij over food, beauty en uiteraard lifestyle! Enjoy reading & FEEL FABULOUS EVERY DAY!

Promotie 1 250x250

Error: Access Token is not valid or has expired. Feed will not update.
This error message is only visible to WordPress admins

There's an issue with the Instagram Access Token that you are using. Please obtain a new Access Token on the plugin's Settings page.
If you continue to have an issue with your Access Token then please see this FAQ for more information.

Abonneer je op FBLS Blog

iPhone 8 320x100

FBLS on bloglovin

Follow
mytastenld.com