Thema: de Huid | Huidveroudering

Huidveroudering, wat is dat nu eigenlijk?

Elke dag smeren we dat crèmepje, reinigen we de huid en tussendoor stoppen we er ook nog een laagje make-up op. Ik kan je natuurlijk een review geven over producten maar toen besefte ik is het dan niet handig om te vertellen hoe de huid eigenlijk werkt en is opgebouwd? Zo kun je veel beter een scheiding maken in een keuze welke producten jij voor je huid kunt kiezen.

ThemaBlog_week1

Ik ga je vertellen hoe je huid veroudert en wat je kunt doen om dit tegen te gaan. Misschien lees je dit nu en denk je ja ik ben nog piepjong, wat heeft dit met mij te maken, wat dacht je van preventie? Of ik smeer dat crèmepje met Q10, dat is toch ook goed? Ik ga je vertellen in dit artikel en vervolgens onder het thema “de huid” waar huidveroudering door komt en wat je kunt doen om het af te remmen èn tips als je al te maken hebt met de (eerste) tekenen.

Ik ontving laatst een uitnodiging voor een persevent voor een nieuw soort dermaroller, eenmaal bij het event (love events, ik krijg daar altijd zoveel energie van) vertelden ze me dat je vanaf je 30e geen collageen meer aanmaakt… say whut? Heb ik dan zo slecht opgelet bij schoonheidsverzorging? Ik dacht dat het minder werd maar niet in zijn geheel verdween. Ik ga uiteraard in dit artikel ook vertellen over collageen.

Ik ga je dus eerst vertellen hoe de huid is opgebouwd en gaandeweg zul je al lezen hoe het komt dat er huidveroudering plaatsvindt. Omdat het best nog een taaie stof is heb ik het zo goed mogelijk geprobeerd om in een zo beknopt mogelijke versie te omschrijven.

De huidlagen:

Laag 1 de opperhuid – bestaat uit 5 lagen, van onder naar boven:

– Basaalcellenlaag, hier liggen de pigmentcellen in en vindt de celdeling plaats voor de erboven liggende huidlagen, hoe snel dat dit proces gaat is afhankelijk van de leeftijd, huidverzorging, huidconditie en huidgebied, bv in je elleboogpunt is het proces trager.

– Stekellaag, tot je 10e levensjaar vindt hier ook nog celdeling plaats, met uitzondering van het moment dat je je verwondt, dan is er wel weer celdeling. Door de stekels worden de cellen met elkaar verbonden. De stekels en witte eiwitdraadjes in deze laag bepalen de stevigheid van de opperhuid.

– Korrellaag, de celkernen in deze laag stoten eiwitachtige korrels af. Deze korrels bestaan weer uit keratohyaline (keratine = hoorn en hyaline = glasachtig), dit zorgt voor het doorzichtige aanzien van de huid. In deze laag vindt de eerste aanzet tot het verhoorningsproces plaats.

– Doorschijnende laag, een aantal lagen van verhoornde cellen. Tussen deze cellen bevindt zich het stofje eleïdine, wat vochtaantrekkende en absorberende eigenschappen heeft. Hier gaat het verhoorningsproces veel sneller.

– Hoornlaag, de bovenste laag bestaat uit verhoornde, afgestorven cellen en biedt bescherming tegen invloeden van buitenaf. Het biedt isolatie, bescherming tegen koelte en hitte en houdt het lichaamsvocht binnen.

Het weefsel van de opperhuid bestaat uit aaneengesloten cellen er komen geen bloedvaten, lymfevaten klieren en zenuwen in voor. De opperhuid is het meest gevoelig voor slijtage. Wanneer de cellen van de bovenlaag verloren gaan wordt dit opgevangen door de kiemlaag. De kiemlaag bestaat uit de basaalcellenlaag en stekellaag waarvan de cellen zich steeds delen. Die gevormde cellen schuiven naar boven en wanneer deze weer afsterven ontstaat er een hoornlaag. Wanneer er veel slijtage is vormt er een verdikking wat we feitelijk eelt noemen.

De laag onder de opperhuid is de lederhuid, deze 2 zijn stevig met elkaar verbonden tevens door middel van een vlies. Dit vlies bestaat weer uit collageen en elastine.

 

Opbouw-van-de-huid

Laag 2 – de lederhuid ofwel onderhuidse bindweefsel bestaat uit 2 lagen:

-Papillenlaag, is genoemd naar de dermispapillen die zich in deze laag bevinden en zijn gerangschikt gescheiden door fijne ondiepe groeven en vormen hiermee huidlijsten. Deze huidlijsten zijn voor ieder mens uniek en zijn het beste waar te nemen op je vingertoppen. Deze dermiscellen bestaan weer uit 2 soorten: kleine bloedvaatjes en tastpapillen.

-Netlaag, is de grootste laag en rijk aan zenuwen, klieren, bloed- en lymfevaten.

De lederhuid bestaat uit grondsubstantie (slijmerige tussenstof die tussen de cellen en vezels zit), vezels en cellen. Hier komen we het collageen en elastine weer tegen.

Collageen is een lijmvormend eiwitstofje. Collageen zorgt voor stevigheid en elastine voor de elasticiteit, eigenlijk heel logisch als je er zo over nadenkt.

Laag 3 – de onderhuid, is een reservoir voor vetten. Deze loopt als het ware voort van de lederhuid. Het bindweefsel van de onderhuid is losmaziger dan het bindweefsel van de lederhuid.

De veerkracht van de huid wordt gevormd door trosjes vetcellen tussen de bindweefselvezels van de onderhuid en door de lenigheid van het collageen van de lederhuid. De onderhuid is rijkelijk voorzien van bloed- en lymfevaten. De dikte van de onderhuid is afhankelijk van de hoeveelheid vet en vocht en is bepalend voor lichaamsvormen en veerkracht van de huid.

Bindweefsel komt het meest voor in je lichaam, het bevat verschillende soorten cellen. De celtussenstof bevat verschillende soorten vezels waaronder weer de collagene vezels (collageen). Hoe meer van deze vezels, hoe steviger het weefsel. Deze vezels komen ook in andere steunende vezels voor.

Collageen is met 70% het hoofdbestanddeel van het bindweefsel. Tijdens het vernieuwingsproces van de huid wordt op jonge leeftijd voldoende collageen gemaakt om de huid jong, stevig en soepel te houden. Na je 25e neemt de productie van collageen af (dus niet helemaal ;-)). Hierdoor veroudert de huid en ontstaan er rimpels, de huid wordt slapper en effecten van buiten af hebben een grotere invloed op de huid.

Photo-Dental-Woman-with-big-smile-Jan-26.2014

Wat gebeurt er als je ouder wordt:

De celactiviteit en de stofwisseling in de weefsels vermindert. De bindweefselcellen zijn minder actief en de grondsubstantie dikt in. De bindweefselcellen veranderen in negatieve zin, ze worden dunner, nemen af in aantal, verkleven en verkalken. Dit zorgt voor bindweefsel degeneratie in de onderhuid, lederhuid en degeneratie van de opperhuid.

Bij bindweefsel degeneratie in de lederhuid zullen het collageen minder steun bieden aan de elastine vezels en zullen gaan verglijden. De bindweefsellaag wordt dunner, de talg- en zweetklierafscheiding wordt minder, wat uiteindelijk leidt tot een lossere verbinding tussen de opper- en lederhuid.

Als het aanmaak van de collageen dus minder wordt zal je moeten zorgen dat dit zo lang mogelijk optimaal blijft. Je kunt natuurlijk meteen naar de cosmetisch arts rennen om een dosis collageen in te laten spuiten wat ongeveer een jaar duurt voordat het weer afgebroken is maar je kunt ook kiezen voor een goede huidverzorging en eetpatroon. Alle beetjes helpen nietwaar. Omdat ik al aangaf dat het om een thema gaat ga ik in aparte artikelen aankomende weken hier verder op in.

 

Verschillende types niet menselijk collageen:

Viscollageen

Viscollageen is de meest zuivere vorm van collageen. De structuur is vergelijkbaar met die van de menselijke huid waardoor het goed mogelijk wordt om het in een aantal cosmetische producten te verwerken.

Varkenscollageen

Sinds enige jaren wordt ook varkenscollageen toegepast bij cosmetische rimpelbehandeling. Dit collageen is goed bewerkbaar, zodat het gemiddeld 1 jaar in de huid blijft zitten.

Plantencollageen

Plantencollageen verschilt het meest met dat van de mens. Het wordt in sommige cosmetische producten gebruikt om de huid een beschermende laag te geven.

 

In de volgende artikelen die gaan volgen over de huidveroudering ga ik verder in op producten en “tools” 😉  ik hoop in ieder geval dat ik met dit artikel meer duidelijkheid heb kunnen geven in hoe de huid werkt en is opgebouwd.

Leave a comment

CommentLuv badge

Hi! Ik ben Heidi, eigenaresse van deze blog! 36 lentes jong, een Dutchie die net over de grens in Vlaanderen woont. Een behoorlijke beautyaddict, voorstander van gezond en bewust leven maar zeker wel met een bourgondische knipoog. Joy and Happiness staan centraal in mijn leven en hopelijk kan ik jou, als lezer, hier ook in inspireren! Regelmatig komen er artikelen voorbij over food, beauty en uiteraard lifestyle! Enjoy reading & FEEL FABULOUS EVERY DAY!

Promotie 1 250x250

Error: Access Token is not valid or has expired. Feed will not update.
This error message is only visible to WordPress admins

There's an issue with the Instagram Access Token that you are using. Please obtain a new Access Token on the plugin's Settings page.
If you continue to have an issue with your Access Token then please see this FAQ for more information.

Abonneer je op FBLS Blog

iPhone 8 320x100

FBLS on bloglovin

Follow
mytastenld.com