What do you think? | Hoe bewust ben jij bezig als het gaat om waar je je mee wast?

Er zijn weleens van die vragen die bij mij spelen, is alleen (beauty)blogland en de healthfreak hiermee bezig of speelt dit bij meer mensen maar wordt dit nooit zo expliciet uitgesproken? Natuurlijk zie ik op social media van vele kanten en mensen over dit soort onderwerpen verschijnen maar vandaag wil ik mijn eerste “What do you think” bij jou neerleggen… de vraag: “Hoe bewust ben jij bezig als het gaat om waar je je mee wast?”. Een kwartier lang stond ik bij de schappen van de Kruidvat om te kijken naar ingrediënten in shampoos (meiske van de Kruidvat zal me al aan te kijken met zo’n blik… hallo wat sta je daar nou? Haha!). En niet alleen shampoos bevatten bepaalde ingrediënten maar eigenlijk alles waar je je mee wast (handzeep, douchegels, verzorgingsproducten, etc.) en zelfs je tanden mee poetst. Ik heb het dan over het veel besproken SLS, parabenen en siliconen maar ook parfum en alcohol kunnen een rol spelen. Vandaag vraag ik dus om gezellig mee te kletsen over dit onderwerp en vraag ik naar jouw mening! Wat do you think?

1

Sta jij net als ik ook de etiketten uit te pluizen, eeuwig aan het struinen op het internet (bij bloggers) naar producten waar geen rommel in zit? Ben je gevoelig voor reclames en aan de hand daarvan een product koopt? Of wellicht zal het jouw tijd wel duren, pak in de schap wat er leuk uitziet of moet je op de kleintjes letten en die voordeel verpakking in je karretje mikt. Misschien maak je wel zelf je producten, ik ben nieuwsgierig!

Het gaat dus niet zozeer om mijn mening maar hoe jij hierover denkt. Misschien kunnen we elkaar (nog) wat bewuster maken of heb je een geweldige tip voor een goed product wat ook aantrekkelijk is qua prijs. First of all vertel ik je over wat ingrediënten. En waarom ik de etiketten onder de loep neem.

Zo’n 20 jaar geleden kwam er een product op de markt waar ik natuurlijk voor naar de winkel rende. Als puberende meid bestond mijn wereld redelijk uit make-up, kleding en hoe stijl ik mijn haar deze ochtend. En daar was Pantène met de shampoo waar je haar dus vol mooi en glanzend van werd. Een droom om naar te kijken, ik wilde dat ook. Na een tijd dit gebruikt te hebben stuitte ik op een dame die me een tester gaf van een salonproduct en vertelde me dat ik moest stoppen met “dat” Pantène. Doordat er siliconen in zitten lijkt het op het eerste zicht mooi maar uiteindelijk gaat je haar achteruit. Siliconen gaan tussen je haarschubben zitten wat wel voor de glans en eventuele dikte zorgt maar hierdoor kunnen er geen essentiële voedingstoffen meer opgenomen worden. Dan hebben we het al helemaal niet over je hoofdhuid en wat het daar mee kan doen.

Pantène is even heel hot geweest maar nu is het toch niet meer zo populair. Wat me nu opvalt is dat siliconen nu in vreselijk veel producten zit, wat ik echt erg jammer vind, vooral als je wat meer op je centjes zal moeten zitten en niet anders kan dan producten voor jou en je gezin te kiezen waar minder prettige stoffen in zitten. Het zit niet alleen in goedkopere maar ook in duurdere (salon)producten. Ik kan dan zo balen als ik een mooie haarolie heb en weer het “cone” aantref…

Zijn het niet de siliconen dan is het wel de SLS die op het etiketje staat te glunderen. Ik heb mijn kappersboeken er nog eens op nageslagen maar er wordt alleen een uitleg gegeven wat SLS doet. Niets wat het precies is, nu zijn dit boeken van 15 jaar geleden en toen werd er nog niet echt gesproken over dit hotte item.

2

In dit artikel (link) vond ik het volgende over SLS (SLES) en Parabenen:

SLS ofwel Sodium lauryl sulfate, Sodium laureth sulfate, of Sodium acetyl sulfate. Het valt onder de ‘sulfieten’. Het zit in het merendeel van de shampoo’s en zorgt ervoor dat deze schuimt en dat de shampoo reinigt. De voornaamste reden dat het gebruikt wordt is omdat het erg goedkoop is, niet omdat het goed is. SLS zit eigenlijk in vrijwel elk (goedkoop) product dat flink moet schuimen, bijvoorbeeld badschuim. Maar niet alleen in cosmetica producten, het zit ook in in agressieve poetsmiddelen, poetsmiddel om je vloer mee schoon te maken of zelfs je motor te ontvetten. In het algemeen heeft SLS een uitdrogend effect en kan het erg agressief zijn voor je haar en hoofdhuid. Het kan zorgen voor irritaties van de huid en zelfs haaruitval als gevolg hebben. Vervelling, irritatie en roodheid van de huid zijn al gemeld. Het lijkt een beetje op roos en andere allergische reacties.

SLS ontdoet je haar en hoofdhuid van vocht en kan deze dus uitdrogen. Deze agressieve werking kan ook de natuurlijke beschermlaag van je haar en hoofdhuid verstoren waardoor er een balans verbroken wordt, leidend tot te droog of soms te vet haar. SLS is zelfs al in verband gebracht met een verhoogde kans op kanker. SLS wordt opgenomen door het lichaam en kan daar dagenlang blijven zitten. in sommige gevallen kan het zich ophopen in je lichaam. Meer onderzoek is nodig, maar het geeft wel de ernst van dit middel aan.

Naast SLS zit er ook vaak parabenen in shampoo. Ze worden gebruikt als conserveringsmiddel en zorgen ervoor dat het product langer houdbaar is. Je ziet parabenen vaak terug in shampoo’s en conditioners. Net als SLS zijn parabenen erg goedkoop om te produceren en dus worden ze graag gebruikt. Uit een aantal onderzoeken werd een connectie gelegd tussen parabenen en kanker. Hieruit bleek dat parabenen de werking van oestrogeen imiteren waardoor een kankergezwel kan ontstaan of groeien. Het is belangrijk om op te merken dat uit deze onderzoeken geen sterke conclusies getrokken kunnen worden. Meer onderzoek is nodig om de schadelijke effecten van parabenen te achterhalen.

Whoops, geen lekkere verhaaltjes dus! Nu is het wel zo hoe meer je erover leest en gewaarschuwd wordt hoe meer lijkt alsof mensen denken “sjaa wat kun je nog wel gebruiken” en kiezen toch meer voor de gemakkelijke weg. Het lijkt wel een tegenovergestelde werking te hebben.

Goed nu zal ik zeggen: brand los! Vertel me jouw mening en/of tips en klets (op een gezellige respectvolle manier) lekker mee! 

Liefs Heidi

 

2 Comments

 • Rachel Kromdijk
  jan 12, 2016 at 12:42

  wat heb je een prachtige website zeg ziet er super uit! en ik let op een etiket ik heb namelijk een biologische lijn die ik verkoop van de ha-ra!

 • Larissa
  nov 27, 2015 at 09:25

  Ooooo wat ben ik slecht dan!! ?
  Ik kijk werkelijk nooooooit op een etiket!!
  Is de verpakking mooi en ruikt het lekker; hoppp dan gaat het mijn mandje in!

Leave a comment

CommentLuv badge

Hi! Ik ben Heidi, eigenaresse van deze blog! 36 lentes jong, een Dutchie die net over de grens in Vlaanderen woont. Een behoorlijke beautyaddict, voorstander van gezond en bewust leven maar zeker wel met een bourgondische knipoog. Joy and Happiness staan centraal in mijn leven en hopelijk kan ik jou, als lezer, hier ook in inspireren! Regelmatig komen er artikelen voorbij over food, beauty en uiteraard lifestyle! Enjoy reading & FEEL FABULOUS EVERY DAY!

Promotie 1 250x250

Error: Access Token is not valid or has expired. Feed will not update.
This error message is only visible to WordPress admins

There's an issue with the Instagram Access Token that you are using. Please obtain a new Access Token on the plugin's Settings page.
If you continue to have an issue with your Access Token then please see this FAQ for more information.

Abonneer je op FBLS Blog

iPhone 8 320x100

FBLS on bloglovin

Follow
mytastenld.com