Markthal Rotterdam

World Food Day Rdam 2017

Toen ik aan dit bericht begon dacht ik, ok Heidi, wil wil dit lezen, een geweldig leuke dag met prachtige informatie maar zit je te wachten op een droge stuk stof, is het dan nog aantrekkelijk? Wat ik eigenlijk wil is om mijn manier dit verwoorden, hoe ik er tegen aan kijk en jou hopelijk te kunnen trekken om daadwerkelijk morgen (zondag 15 oktober) naar Rotterdam te tuffen en je te laten meenemen in de wondere wereld achter voedsel wat we dagelijks nuttigen. Ik ben dus overnieuw begonnen en hopelijk kan ik jou inspireren met mijn verhaal: World Food Day 2017 Rotterdam

Markthal Rotterdam

Over de World Food Day (en ja wel even wat nuttige informatie)

Dit evenement biedt een unieke kijk in de keuken van de Rotterdamse Foodsector. De gehele Rotterdamse voedselketen, van boeren tot wetenschappers, laat zien hoe er gewerkt wordt aan vers, gezond en duurzaam eten. Neem een kijkje in de kas, doe mee met de Aardappeloogst Dag, kom kijken naar de Supermarktsafari of ga mee op excursie naar Tomatoworld.

World Food Day Rdam, een initiatief van Rotterdam Food Cluster, wil laten zien hoe dichtbij ons eten uit de hele voedselketen wordt geproduceerd. Mensen uit de regio bewust maken van alles wat er rondom ‘ons eten’ in de regio van Rotterdam gebeurt staat centraal. Ook de stijging van de werkgelegenheid door de vele carrièrekansen die de foodsector biedt.

Tijdens deze editie van de World Food Day Rdam kunnen verschillende thema’s geproefd worden, denk aan lokaal eten, innovatie, carrièreperspectieven en gezond eten voor mens, dier en omgeving. Voorafgaand vindt er een officiële opening plaats waar kennis gemaakt kan worden met diverse deelnemende foodondernemers.

 

Het mooie van deze dag was dat ik af en toe echt een jawdrop moment had. Ik ben een behoorlijke voorstander van duurzaamheid en op die manier te leven. Het verhaal begint dus bij de eerste halte: Wageningen University & Research in Bleijswijk.

 

 

Dat lekkere tomaatje wat jij dagelijks naar binnen werkt in je salade, saus of gezond snoepgoed is uitvoerig getest. Hier in Wageningen zijn anonieme testers die verschillende groentes voorgeschoteld krijgen en ze beoordelen. De producenten streven steeds weer naar perfectie door op een andere manier te telen, door middel van grondstoffen etc.

Aan mij de schone taak om deze drie rode rakkers te proeven. Wat een verschil! Van welke producent ze waren werd niet verteld, wel welke bij de supermarkt ligt en welke bij speciaalzaken. Ik kan je zeggen, voor een echt lekker tomaatje ga je dus naar de speciaalzaak. Een splash in je mond met zoveel meer smaak!

 

 

Leuk weetje: Wil je testen mag je vooraf geen koffie drinken of parfum op spuiten, dit beïnvloed namelijk de smaak. Grappig he 🙂

 

Nee dit zijn geen sperziebonen, deze groene stengels zijn vanillestokjes in de maak om het zo mooi te zeggen. Vanille wordt verkregen in landen als Madagascar maar omdat de boeren daar zoveel last hebben van weersomstandigheden is het een enorm duur product. Wat nog nooit eerder gelukt is in kassen in Europa, lukt het Wageningen wel. Wij mogen best wel even trots zijn op ons kikkerlandje.

 

 

Mooi he deze vanillebloem! Leuk weetje: Wanneer de bloem zichzelf sluit gaat ie nooit meer open.

 

 

Halte twee deze dag, Schmidt Zeevis. Jeetje wat een imposant gebouw! Het is een nagebouwd schip en staat in het mooie Rotterdam. Ik ken het bedrijf al jaren, ze staan dan ook enorm goed bekend. Een aantal jaren geleden zijn ze van 3000 naar 13000 m2 gegaan. Over elk detail is nagedacht om zo snel en zo vers mogelijk te kunnen leveren en het unieke aan het bedrijf is dat ze nog compleet ambachtelijk te werk gaan.

 

 

Ik stond te bibberen in een koelcel van -24 graden, ging door 2 ontsmettingsruimtes en bewonderde het bijzondere ijs waar de vissen op liggen. Echt honger kreeg ik pas in de winkel, want wat is het een prachtige winkel. Je kunt er ook ter plekke een lekker visje of oestertje eten. Ik kreeg een broodje kibbeling mee, best I ever had!

 

 

Leuk weetje (nu ja leuk, ik kocht al geen vlees meer): Dat visje op je bordje is gemiddeld 9 jaar oud, dat kippetje op je bord 6 weken oud… even 1 om over na te denken. Vis wordt gemiddeld 25-30 jaar oud maar kan zelfs 100 jaar oud worden! Wist jij dit?

 

Net als bij groente eet je vis ook met het seizoen mee (ook uit behoud van de vissen in de zee), bij de open ramen (zomer dus) eet je platte vis , bij de ramen dicht eet je bolle vis.

 

 

Halte drie, tijd voor een bakkie pleur zoals ze dat ik Rotterdam zeggen, ofwel koffie bij Eurocap.

Meer dan een miljard capsules worden hier jaarlijks geproduceerd. Ze kopen de beste koffie in, vermalen dit tot perfectie en vullen met mooie machines de cups zodat jij thuis van dat lekkere bakje op Dolce Gusto of Nespresso formaat kan genieten. Hopelijk gaan ze in de toekomst wel over op biologisch afbreekbaar.

 

 

Helaas mocht ik in de fabriek geen foto’s maken maar mij kun je dus op een stoeltje zetten en me heel de tijd naar de machines laten turen. Ik vind dat zo’n mooi gezicht! Lidl is, wat ik kon zien, de grootste afnemer.

 

 

 

We zijn bijna aan het einde van de reis gekomen, terug in de Markthal bij Consult2Grow. Speciale kassen met led-verlichting. Plantjes vinden het heel fijn in deze kassen en groeien beter, alles is veel duurzamer en pesticiden zijn niet nodig. Hier in Nederland is het misschien een overbodig iets gezien wij veel telen maar wat denk je in landen waar het niet zo goed mogelijk is? Ik denk dat we hier toch kijken naar een serieuze innovatieve oplossing, ook als het om ruimte gaat, je kunt mooi in de hoogte werken. De plantjes schijnen zelfs gelukkiger te zijn.

 

\

Ik zal zo’n kasje best in mijn keuken willen, groeien mijn kruiden misschien ’s wat beter 😉

 

 

Er zijn deze dag uiteraard meer mooie bedrijven te bewonderen. Ik zeg doen! Een enorme leerzame, leuke en lekkere dag! We houden allemaal van lekker en goed eten nietwaar? Je gaat in ieder geval heel anders kijken naar de kleurrijke verzameling die op je bord uitgestald ligt.

Wil je weten hoe wat waar en hoe laat? Kijk dan op de site van World Food Day Rdam voor alle excursies en het programma.

 

Ga jij morgen naar Rotterdam?

Liefs Heidi

Leave a comment

CommentLuv badge

Hi! Ik ben Heidi, eigenaresse van deze blog! 36 lentes jong, een Dutchie die net over de grens in Vlaanderen woont. Een behoorlijke beautyaddict, voorstander van gezond en bewust leven maar zeker wel met een bourgondische knipoog. Joy and Happiness staan centraal in mijn leven en hopelijk kan ik jou, als lezer, hier ook in inspireren! Regelmatig komen er artikelen voorbij over food, beauty en uiteraard lifestyle! Enjoy reading & FEEL FABULOUS EVERY DAY!

Promotie 1 250x250

Error: Access Token is not valid or has expired. Feed will not update.
This error message is only visible to WordPress admins

There's an issue with the Instagram Access Token that you are using. Please obtain a new Access Token on the plugin's Settings page.
If you continue to have an issue with your Access Token then please see this FAQ for more information.

Abonneer je op FBLS Blog

iPhone 8 320x100

FBLS on bloglovin

Follow
mytastenld.com