DIY: Recept tandpasta van kokosolie

Vandaag heb ik een leuke DIY (ofwel doe het zelf) voor je! Ik heb zelf tandpasta gemaakt en wil het recept graag met je delen, waarom dat leg ik je ook uit. Het is een heel erg makkelijk recept op basis van etherische oliën, zouten en kokosolie. Ik hou er van om zelf (beauty)producten te maken. Waarom? Dan weet je in ieder geval wat er in gaat en wat niet 🙂 vooral nu er veel te doen is rondom ingrediënten in producten en of ze vegan-proof zijn. Dus hoe maak je zelf tandpasta, ik leg het je uit >> DIY: Recept tandpasta van kokosolie

DIY: Recept tandpasta op basis van kokosolie, Zelf tandpasta maken, Hoe maak je zelf tandpasta, Tandpasta zonder fluor,

We worden steeds meer bewust hoe we ons leven inrichten. Vooral qua voeding en wat we op onze huid smeren maar toch zijn er ook nog bepaalde producten waar we denk ik wat minder over nadenken zoals bijvoorbeeld de producten waar we onze tanden mee verzorgen. In de gemiddelde tandpasta kom ik aardig wat chemicaliën tegen. De tandarts zegt: vooral een tandpasta met fluor. Sorry maar daar ben ik het, en inmiddels zovelen met mij, niet mee eens. Ik zal niet te veel uitweiden over waarom het niet goed is, op het internet is er voldoende documentatie te vinden (o.a. slaaptgijnog.nl) maar heel kort een paar punten waarom je een tandpasta met fluor moet mijden:

  • Fluor beschermt onze tanden en botten niet, ook niet in kleine hoeveelheden. Maar in te grote hoeveelheden (meer dan 1 mg per dag) verzwakt het onze botten door het calcium eruit te halen.
  • We krijgen fluorose van te veel fluor: een tandziekte die onze tanden bruin maakt en zo broos dat ze breken.

Zo… ik zeg goedemorgen 😉 gelukkig zijn er ook tandpasta’s te koop die wel veilig zijn maar als we toch bezig zijn dan maken we het maar zelf toch? Goedkoper, leuker en je kunt zelf testen wat voor jou het lekkerste poetst.

Wat heb je nodig

Van alle recepten die ik heb kunnen vinden zijn zuiveringszout/baking soda en kokosolie de hoofdingrediënten.


• Zuiveringszout (ook wel bakingsoda, natron, bak soda of natrium bicarbonaat genoemd). Baking soda is belangrijk om twee redenen. Ten eerste is het een natuurlijk en zacht reinigend middel. Ten tweede is het alkalisch en daarom neutraliseert bak soda de zuren in je mond die vaak aan de basis liggen van tandbederf. Het helpt bij het krijgen van een frisse adem. Voor tandpasta kun je het best een zuiveringszout nemen met een hele fijne korrelstructuur.

• Kokosolie is goed voor je tandvlees, maakt je tanden op een natuurlijke manier witter en je kunt meteen een mini oil pulling kunnen doen, een oud Ayurvedische gebruik, kokosolie neemt namelijk giftige stoffen op uit je lichaam. Als je ‘s morgens je tanden poetst op een nuchtere maag (wat sowieso al beter is om eerst je tanden te poetsen ‘s morgens) laat het dan ook even rond gaan in je mond met name onder je tong.

Naast deze 2 hoofdingrediënten heb ik er de etherische olie Japanse munt en Jeneverbes aan toegevoegd. Daarnaast biologische Himalaya zout.

• Japanse munt olie zorgt voor een frisse adem en mocht je last hebben van kiespijn, dan is dit een helper.

• Jeneverbes olie werkt anti sceptisch, anti bacterieel en ontgiftend. Let wel op dat je deze niet langer dan 6 weken achtereen gebruikt .Je kunt bijvoorbeeld afwisselen met tea tree of citroen olie.

Aan de slag

Om alles goed te mengen kun je het beste au bain marie alles mengen in een glazen kom of even je pot kokosolie in een badje van warm water zetten zodat het smelt. Voeg 2 eetlepels kokosolie met 1 eetlepel bakinsoda (zuiveringszout) en een halve theelepel Himalaya zout bij elkaar en meng dit. Ik heb het Himalaya zout wel nog even fijn gemaald. Pas als alles afgekoeld is voeg je een paar druppels etherische olie toe. Niet teveel want dat is onnodig en versterkt de werking toch niet. Voeg bijvoorbeeld in totaal 6-8 druppels toe.

Vervolgens heb ik het mengsel in deze bio-bakjes over gevuld, gemaakt van maiszetmeel (kun je hier eventueel aanschaffen >>> biofutura.nl). Je kunt ook een schone glazen potje gebruiken. Je hoeft het niet gekoeld te bewaren en kunt het gewoon in de badkamer zetten, je maakt toch steeds kleine hoeveelheden. Het beste is met een schoon lepeltje of spateltje het op je tandenborstel aan te brengen. Het maakt je tandenborstel wat vettig, houd daar wel rekening mee. Je kunt ‘m regelmatig in een bak met (appel)azijn leggen.

Tipje: je kunt ook aloë vera gel aan het mengsel toevoegen.

Wat vind je van het recept? Zou jij ook zelf tandpasta maken? Liefs Heidi

(Visited 377 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *