Recept: tarwe- en glutenvrije pannenkoeken van Boekweitmeel

Is het een trend of maakt het meer deel uit van een gezonde leefwijze? Steeds meer mensen kiezen voor die gezonde leefwijze en kiezen dus voor gedeeltelijk of volledig tarwe- en glutenvrij te gaan eten. Zonder dat velen het weten is er een kans dat ze helemaal niet zo goed meer bestand zijn tegen alle tarweproducten die gluten bevatten. 1 op de 100 is intolerant voor gluten en daarnaast zijn er velen onder ons die gluten-sensitieve zijn. Het is inmiddels bewezen dat glutenvrij eten gezonder is maar ik denk dat het wel een soort balans is. Een glutenvrij eetpatroon of minderen in gluten is zeker een aanrader, je geeft je darmen rust en er zijn nog een tal van voordelen. Ik heb vandaag dus een recept met zowel hartig als zoet beleg. Dat je gezonder wilt eten wil niet zeggen dat je ook niet net zo lekker of zelfs lekkerder kan eten. Genieten van eten is net zo belangrijk. Recept: tarwe- en glutenvrije pannenkoeken van Boekweitmeel

Recept: tarwe- en glutenvrije pannenkoeken van Boekweitmeel, Glutenvrije pannenkoeken, gezonde pannenkoeken, Gezonde lunch recepten, Waarom glutenvrij eten,

Waarom glutenvrij

Nu vraag je je misschien af “Hoe kan dat nou, vroeger hoorde je hier zelden iets over” vandaar de vraag is het zoals gewoonlijk weer een trend. Gluten is niet in water oplosbaar en wordt door de plant opgeslagen in de graankorrel om te dienen als reservevoedsel. Het zijn zijn eiwitten, in dit geval gliadine genaamd, die voorkomen in 5 soorten granen: tarwe, rogge, spelt, gerst en kamut. Gluten wordt onderverdeeld in twee groepen eiwitten, de glutenines en de gliadines. Alleen de gliadinefractie van het gluten kan aanleiding geven tot coeliakie (glutenintolerantie).

Het plantje die het meeste gluten bevat is tarweplantje. In het boek “De mooie voedselmachine” verteld Giulia meer over dit plantje Het tarweplantje wil zijn nakomelingen beschermen en geeft dus een soort gif mee, hoe meer tarwe er geproduceerd wordt hoe meer gif er feitelijk wordt af gegeven. Een insect in de natuur die tarwe eet, weet instinctief wanneer ie moet stoppen met eten en zal het gif dus ook niet schadelijk zijn.

Gezien wij veelal niet zo dicht meer bij de natuur staan en niet weten waar de grens ligt blijven we dooreten en krijgen we aanzienlijk meer van dit gif binnen. Voor mij dus een zoektocht die ik met jullie deel in een balans te zien vinden. Het doel is natuurlijk om je energieker en gezonder te voelen.

Recept: tarwe- en glutenvrije pannenkoeken van Boekweitmeel, Glutenvrije pannenkoeken, gezonde pannenkoeken, Gezonde lunch recepten, Waarom glutenvrij eten,

De boekweitmeel pannenkoekjes

Boekweit is geen graansoort, het is een struikvrucht en bevat veel proteïne en vitamine. Het is een hele goede vervanger en je proef nauwelijks het verschil met gewone meel. Het bevat een hoog gehalte aan mangaan, magnesium en is rijk aan aminozuren zoals lysine (handig om te weten voor de vegetariërs onder ons, lysine is 1 van de stofjes die je wel nodig hebt als je geen vlees eet). Ik kocht een pak boekweitmeel van Peak’s wat in Nederland gefabriceerd wordt.

Wat heb je nodig

Dit recept is voor zo’n 6 stuks (ter grote van een wrap)

  • 100 gram boekweitmeel.
  • 300 ml melk (ik gebruikte voor dit recpt rauwe koemelk waar ik in een eerder artikel over vertelde, je kunt ook voor plantaardige kiezen).
  • 2 eieren.
  • snufje (natuur)zout.
  • boter om mee te bakken. Ik gebruikte biologische roomboter, aangezien dit beter is om in te bakken. De meeste oliën zijn niet geschikt om te verhitten. Je kunt evt ook kokosolie of ghee gebruiken.
Recept: tarwe- en glutenvrije pannenkoeken van Boekweitmeel, Glutenvrije pannenkoeken, gezonde pannenkoeken, Gezonde lunch recepten, Waarom glutenvrij eten,

Aan de slag

  1. Meng het boekweitmeel met het zout en voeg daarna het melk toe en als laatste de eieren. Ik laat het even 5 minuten rusten en meng het dan nog een keer door met de garde. Verhit een heel klein beetje boter in de pan, ik nam een keramische pan met een doorsnede van 24 cm, ik merk dat je dan nog minder boter nodig hebt.
  2. Voor het gemak nam ik een soeplepel en vulde deze 3/4 met het mengsel en goot het in de pan. Op een laag vuurtje bak je de pannenkoek goudbruin (dit gaat vrij snel) en keerde ‘m dan om. In een mum van tijd heb je dus heerlijke pannenkoekjes die je warm en koud kan eten.
  3. Voor het zoete beleg nam ik een appel, een banaan, een beetje soyayoghurt en biologische rijstsiroop van Ekoland. Rijstsiroop is een goed en goedkoop alternatief voor stroop, minder zoet en geheel natuurlijk, een mooie suikervervanger dus. Je kunt dit bij een biowinkel kopen.
  4. Voor het hartige beleg nam ik een handje vol rauwe andijvie, stukjes puntpaprika, wat schaafsels gekruide geitenkaas, het andere (lauwe) gehaktballetje van het vlees wat ik bij de boer kocht en qua dressing wat zelfgemaakte mayonaise (eieren, mosterd, olie, zout en citroen).

Je kunt bijvoorbeeld ook variëren met tonijn, (rucola)sla, zalm of avocado.

Tip: vervang je boterham door deze lekkere pannenkoekjes! Heb je een feestje, dan kun je ze ook gemakkelijk rollen met gerookte zalm en roomkaas. Rollen, snijden, prikkertje er in en hop een lekker en gezond snackje!

Gebruik jij weleens boekweitmeel als vervanger in een recept? Liefs Heidi

Recept Bananenmeel amandelmelk Innocent pannenkoeken vegetarisch

Tip: Wil je meer recepten die glutenvrije ingrediënten bevatten? Wat dacht je van een linzensalade of Bananenmeel/amandelmelk pannenkoeken?

Wil je volledig op de hoogte blijven van mijn artikelen en leuke nieuwtjes? Volg me op Instagram en of op Facebook.

(Visited 1.132 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *