Recept: Spaghetti Carbonara limoen-twist

Let op: dit is een oud teruggezet artikel.

Vandaag een zalig recept voor je die eigenlijk best afwijkt van de traditionele Carbonara maar zeker erg smaakvol! Ik ben dol op pasta’s en de Italiaanse keuken. Pasta’s zijn zo makkelijk omdat je ze eindeloos kunt variëren en zo ook met de Carbonara. Toscaanse Bruiloft was laatst op tv en ik had ‘m al wel gezien in de bioscoop maar toen ik ‘m nu weer zat te kijken dacht ik: ojaaa dat was de reden dat er 2 bruiloften in de uhhh pasta vielen ? die rare Hollanders willen de Carbonara met room! Laat mij dan maar een gekke Hollander zijn, ik doe er ook en nog een ingrediënt dat er eigenlijk niet in thuishoort; limoen! Limoen geeft het een frisse er bijzondere smaak aan, vandaag dus mijn recept: Spaghetti Carbonara limoen-twist

Ik moet het wel goed zeggen, het is de zest van een limoen. Het is niet dat ik ze uitpers en de sap toevoeg maar de oliën die vrijkomen uit de zest geeft het zo’n lekkere smaak, moet je gewoon ‘s proberen.

Ik heb vroeger vaak pogingen gedaan op een Carbonara op tafel te zetten maar dan was het toch niet helemaal wat ik in gedachten had. Ik ben opzoek gegaan naar een goed recept en dit uiteindelijk aangepast naar mijn eigen idee van hoe de Carbonara gemaakt moet worden en lekker smaakt.

De basis ligt al bij het spek, je hebt echt ongezouten spek nodig, zonder zwoerd en het liefst biologisch zoals ik dat deed omdat je een veel lekkerdere smaak krijgt. Ik nam ook pecorino kaas (Italiaanse schapenkaas) omdat dit anders smaakt dan parmezaanse kaas. Pecorino is wat pittiger qua smaak.

Wat heb je nodig (voor 4 personen)

  • 300 gram speklappen zonder zwoerd, ongezouten (van de bio-slager)
  • 500 gram spaghetti (all’ ouvo)
  • 2 knoflookteentjes
  • 4 eieren
  • 150 ml room (ik gebruikte dikke room van de bio-boer)
  • 100 gram pecorino kaas
  • 1 limoen
  • zoet en peper
  • roomboter (klein beetje voor het bakken)
  • bieslook voor de garnering
Recept Spaghetti Carbonara limoen twist pasta

Aan de slag met het recept: Spaghetti Carbonara limoen-twist

Neem een flinke pan voor de spaghetti en breng ruim water aan de kook. Zodra het kookt voeg je de spaghetti toe. Handig tipje: draai en laat ze in de pan zakken zoals op de foto, de spaghetti glijd dan in de pan en ik merk dat op deze wijze de spaghetti niet gaat kleven. Voeg daarna zout toe, mag best wat zijn het moet lekker op smaak zijn. Een deel van het vocht heb je straks nog nodig.

Snijd de speklappen in reepjes/blokjes. Snijd vervolgens de knoflookteentjes fijn. Verhit de pan met een klein beetje roomboter. Normaal hoef je dit niet te doen met speklappen maar deze van de bio-slager is ietwat ‘droger’ en om meteen aanbakken te voorkomen doe ik een klein beetje boter in de pan. De pan moet goed heet zijn en dan kunnen de spekreepjes in de pan. Laat ze even goed dichtschroeien, want ze moeten lekker krokant worden. Voeg peper, zout en de knoflook toe en laat alles een mooi kleurtje krijgen. Bak het zo’n 6 minuten.

Recept Spaghetti Carbonara limoen twist pasta

Giet de de spaghetti af en bewaar (ongeveer een soeplepel) van het vocht. Voeg de spekreepjes toe aan de spaghetti en meng dit goed. Voeg vervolgens het mengsel hier aan toe en maak het smeuïg met het spaghetti-vocht. Mocht je het toch nog te flauw vinden, breng het dan nog wat op smaak met zout en peper.

pasta maken

Dien het meteen op en strooi er wat gehakte bieslook over. Ik hoop dat het je zal smaken!

Buon appetito!

Ik koop zelf alles bij de boeren hier in de omgeving, puur en biologisch. Qua prijs vaak niet eens duurder (zelfs soms goedkoper), neem eens bij jou in de omgeving een kijkje wat je er allemaal kunt vinden, zo help je er de lokale boeren ook weer een handje

Ook lekker: Paccheri met tomaten roomsaus!

Heb jij nog leuke suggesties voor een spaghetti Carbonara?

Liefs Heidi

(Visited 170 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *