DIY: Wasmiddel eco- en budgetproof

Wist je dat het super makkelijk is om je eigen wasmiddel te maken? Het is zacht voor je kleding, eco-friendly en ook nog eens budgetproof! Als je op de etiketten van “normale” wasmiddelen kijkt, beginnen je ogen nog net niet te tollen… althans… bij mij dan. Ik was onlangs al op zoek gegaan naar alternatieve (eco)wasmiddelen en vond een hele fijne maar ja, echt goedkoop is dat ook niet. Op het moment dat ik de laatste druppel uit deze fles had verkregen ben ik opzoek gegaan naar recepten om je eigen wasmiddel te maken. Nooit geweten dat het zo makkelijk was! Gemak dient de mens zeggen ze weleens, we pakken altijd wat makkelijk is eigenlijk heel jammer want wanneer je ervoor kiest op zelf producten te gaan maken weet je precies wat er in gaat, is het vaak goedkoper en ook nog eens leuk om te doen. Mocht je allergieën hebben voor wasmiddelen dan moet je dit zeker ’s proberen, het is een stuk zachter voor je huid. Vandaag mijn recept van de wasmiddel: DIY: Wasmiddel eco- en budgetproof

Wat heb je nodig

 • Zeep, ik nam de natuurlijke zeep van het Griekse merk Aprodite maar je kunt ook heel goed Marseille zeep of Allepo zeep nemen.
 • Baking soda ofwel Sodium Bicarbonaat en zuiveringszout genoemd.
 • Water
 • Eventueel etherische oliën

Het oorspronkelijke recept wat ik vond voor 2,5 liter wasmiddel is 40 gram zeep, 20 gram baking soda en 2,5 liter water. Ik heb dit in eerste instantie in die verhouding gemaakt en ben daarna toch iets gaan afwijken. Uiteraard kun je deze verhouding aanhouden maar ik maakte het later met 4,5 liter water, 80 gram zeep en 20 gram baking soda. Ik gebruik het ook voor alle wassen, wit en gekleurd.

DIY: Wasmiddel eco- en budgetproof

Zelf wasmiddel maken, Zelf vloeibaar wasmiddel maken, Recept vloeibaar wasmiddel, Allergene wasmiddel, Zero waste leven, Zero waste tips, Welke zeep zelf wasmiddel maken, Allepo zeep, Marseille zeep, Hoe maak je wasmiddel, Eco Wasmiddel, Bio wasmiddel,

Aan de slag

 • Rasp de 80 gram zeep en breng ondertussen 1 pan met 3,5 liter en 1 pan met 1 liter water aan de kook. De zeep van Aphrodite is zacht genoeg om makkelijk te raspen. Marseille zeep is te verkrijgen bij bijvoorbeeld de tuinen.
 • Voeg aan de pan van 1 liter het schaafsel toe en roer met een schone lepel tot alles is opgelost. Voeg vervolgens de baking soda toe en laat dit ook oplossen, dit gaat vrij snel. Haal de grote pan van het vuur en voeg het mengsel toe aan de 3 liter water. roer dit goed om en laat het dan een nachtje rusten.
 • Het heeft een nachtje rust nodig om alles mooi te laten binden. De dag erna is het een mooie massa geworden.
 • Vervolgens schep je alles om en kun je er etherische oliën aan toevoegen. Ik voegde 20 druppels ylang ylang en 20 druppels mandarijn toe. Ik houd van deze geuren. Lekker fris, bloemig en zoetig. De zeep opzicht ruikt al zalig omdat er in deze zeep van Aphrodite kamille toe is gevoegd.
 • Wat dan het meest handig is om ‘m mooi vloeibaar te maken is met een mixer (uiteraard schoon) het geheel  nog even goed te mengen/mixen. De laatste stap het in flessen te vullen.
DIY: Wasmiddel eco- en budgetproof

Zelf wasmiddel maken, Zelf vloeibaar wasmiddel maken, Recept vloeibaar wasmiddel, Allergene wasmiddel, Zero waste leven, Zero waste tips, Welke zeep zelf wasmiddel maken, Allepo zeep, Marseille zeep, Hoe maak je wasmiddel, Eco Wasmiddel, Bio wasmiddel,
 • Ik gebruikte oude gereinigde glazen melkflessen (hoe eco wil je het hebben), je kunt ook oude wasmiddel flessen schoonmaken en deze gebruiken. Hop recyclen die hap!
 • De stickers met krijtjes kocht ik bij de action maar dit staat gewoon leuk. Voordat je de wasmiddel steeds gaat gebruiken kun je het beste even de fles schudden. Het blijft wat brokkelig en zo maak je het makkelijker in gebruik. Ik ben net iets royaler dan normale wasmiddel (misschien mijn idee). Mijn was is schoon en ruikt echt lekker! Ik merk dat gewoon ook veilig voor de wasmachine is.
 • Je kunt een wasbolletje gebruiken maar ik merk dat als je het in het bakje doet van de wasmachine dat het niet blijft plakken, fijn want die vieze restjes houd ik niet van. Net als elke wasmachine is het handig af en toe te laten draaien met een anti-kalk middel, ik gebruik daarvoor azijn. Wist je dat azijn ook een heel goed alternatief voor wasverzachter is? Het maakt je machine ook nog eens lekker schoon.
 • Voor een stuk zeep betaal je voor die van Aphrodite à 100 gram ±€ 2,50. Er zijn meerdere sites die ze verkopen (link en link). Het is echt een hele fijne zeep, gelukkig ook in Nederland te verkrijgen en is goedkoper dan Marseille zeep. Het is een natuurlijke zeep op basis van olijfolie en dus heel geschikt als voor de gevoelige huid. Mijn moeder nam ze ooit mee uit Kreta en ik vind het nog steeds heel fijn in gebruik (we hebben er nog wel aardig wat van liggen gelukkig). Baking soda is ook echt niet duur en een heel functioneel “goedje” je kunt het voor van alles gebruiken.
 • Het enige wat iets prijziger is zijn de oliën maar daar doe je lang mee, je kunt ze ook voor meerdere doeleinden gebruiken. Ik kocht deze oliën bij Anthemis (link).

Heb jij al zin gekregen je eigen wasmiddel te maken? Misschien heb je vragen en of toevoegingen, laat ze achter in de commentbox. Liefs Heidi

DIY: Recept tandpasta op basis van kokosolie, Zelf tandpasta maken, Recept tandpasta, Tandpasta maken met kokosolie, Gezonde tandpasta, Tandpasta zonder fluor,

Hou je van meer DIY eco en budget? Wat dacht je van dit recept om zelf je tandpasta te maken! Niet zelf maken maar wel eco en duurzaam, check zeker eens mijn review van de Eco Egg.

Wil je volledig op de hoogte blijven van mijn artikelen en leuke nieuwtjes? Volg me op Instagram en of op Facebook.

(Visited 1.108 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *