Recept: Gezond kwarkbrood van volkoren speltmeel

Je ziet ze vaker voorbij komen en waarschijnlijk heb je er al eens een geproefd of zelfs gemaakt, zo’n kwarkbrood of kwarkbol. Vandaag deel ik je mijn variant: Gezond kwarkbrood van volkoren speltmeel. Een heerlijk en verantwoord tussendoortje of heel goed te combineren bij een gezonde lunch of ontbijt. Mijn variant zit boordevol gezonde ingrediënten waardoor ie dubbel verantwoord is. Ik heb alles voor je op een rijtje gezet, kijk je mee naar mijn recept: Gezond kwarkbrood van volkoren speltmeel

Min of meer een recept in de herhaling. Ik plaatste dit recept 2 jaar geleden op de blog en eigenlijk twijfelde ik of ik ‘m wilde terugplaatsen. Maar omdat ik vandaag zo’n lief mailtje kreeg van een lezeres vond ik dat dit recept even opnieuw bovenaan de lijst mocht komen. Helaas heb ik de foto’s niet volledig meer kunnen herstellen maar gelukkig het originele recept wel.

“Ik ben mega fan van je spelt/kwarkbrood receptje met rozijnen maar ik zie dat deze na je website make-over ervan af is. Nou heb ik hem nog is proberen te maken uit mijn herinneringen maar helaas mislukt. Zou ik deze alsjeblieft nog mogen krijgen van je??” Lieve Laska, speciaal voor jou als ere plekje op de blog.

Als je me een beetje volgt dan weet je dat ik een voorkeur heb aan biologische voeding en producten. Ik wilde dan ook graag een variant maken van een kwarkbrood die aan deze wensen voldoet. Hoewel ik dol ben op taart en cake weet ik dat toch op moet passen met wat ik in mijn mondje stop en juist nu ik wil afvallen en nog gezonder wil eten moet er toch een soort van snack komen die heel goed in mijn programma past. Een van mijn lieve collega’s gaf me een recept, welke ik dus bij volledig naar eigen hand heb gezet. Mocht je mijn variant willen maken dan zeg ik, maak ‘m zoals jij het lekker vind.

Wat heb je nodig

 • 50 gram goji bessen
 • 150 gram rozijnen
 • sap van een halve citroen
 • 2,5 eetlepel honing
 • 25 gram roomboter of olie
 • 1 zakje bakpoeder
 • 200 gram volkoren speltmeel (je kunt ook kiezen voor glutenvrije bloem)
 • 50 gram kokosmeel
 • 1 eetlepel kokosrasp
 • 2 eieren
 • 250 gram Griekse kwark (je kunt ook lactosevrije kokosyoghurt gebruiken)
Recept Gezond kwarkbrood van volkoren speltmeel

Aan de slag

 1. Wel de rozijnen en de goji bessen in een klein beetje gekookt water en voeg hier het sap van de citroen en een halve eetlepel honing aan toe. Laat ze minstens een half uurtje wellen.
 2. Verwarm de oven voor op 180 graden.
 3. Mocht je boter gebruiken laat deze dan zachtjes smelten. Meng vervolgens het boter (of olie) met de 2 eetlepels honing.
 4. Neem een grote kom en giet daar het speltmeel, de kokosmeel, het bakpoeder en de kokosrasp in. Mix dit met elkaar, je kunt eerst de meelsoorten ook zeven het het daarna met alles mengen.
 5. Voeg de eieren, het kwark, de gewelde rozijnen (wel even uit laten lekken van tevoren) het gesmolten boter en honing aan je mix toe. Meng dit vervolgens met een grote lepel of spatel goed door tot het een mooie kleffe massa is geworden.
 6. Vet een cakeblik (goed) in en giet je mengsel in het blik. Je kunt het geheel licht glad strijken met de achterkant van een lepel. Zet het blik in de voorverwarmde oven en laat het brood 30-35 minuten garen.
 7. Even af laten koelen wanneer het gegaard is en smullen maar! Tip: Je kunt dit brood ook invriezen, makkelijk als je af en toe maar een stukje wilt eten. Wil je ‘m wat smeuïger, want volkoren speltmeel maakt het iets droger, voeg dan bijvoorbeeld meer kwark toe. Eet smakelijk!

De reacties van de proevers: lekker, niet zo zoet en een heel mooie alternatief voor krentenbrood en krentenbollen.

Wat vind jij van mijn variant van het kwarkbrood? Liefs Heidi

Gezond bananenbrood van haver | Glutenvrij

Ook lekker: Gezond bananenbrood van haver. Een mooie variant op het kwarkbrood en ook nog eens gluten- en lactosevrij! Het recept vindt je hier.

Wil je volledig op de hoogte blijven van mijn artikelen en leuke nieuwtjes? Volg me op Instagram en of op Facebook.

(Visited 4.223 times, 1 visits today)

2 Comments

 1. Laska jul 10, 2018 at 12:50

  Wat super leuk!!

  En wat ben ik hier blij mee!

  Meteen aan de slag vanavond 🙂

  Vraagje: ik heb wel is als ik bak dat je ik de eieren (te) veel proef. Enig idee wat daar fout gaat of wat ik hier aan kan doen?

  Liefs en nogmaals super thanks!!

  Reply
 2. bychristiana jul 12, 2018 at 19:07

  Nooooooit van gehoord meid; kwarkbrood! Maar ik moet zeggen dat je me wel hebt geinspireerd om het eens te proberen. Het klinkt namelijk erg lekker, en gezond;-)

  Reply

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *