Boerderij chips: Bezoek aan de boerderij

Een mooie slogan: Boerderij chips zo van ‘t land. Nou dat moest ik natuurlijk even gaan bekijken. Chips proeven en een kijkje in de fabriek. Met een paar zakken chips en een lekkere frituurlucht in mijn haar, keerde ik terug naar huis, maar wat was het leuk! Een kijkje achter de schermen bij de enige boerderij die zelfs zijn chips maakt, en ook nog eens vrij van rommel. Ik vertel je graag meer over deze dag bij (duurzame) Boerderij chips uit de Hoeksche Waard.

Boerderijchips-Bezoek aan de Boerderij Fabriek Biologische Chips Hoekse Waard

Boeren Henk Scheele en René de Zeeuw hebben in 2004 de krachten gebundeld, zette een komkommersnijder en een snelkookpan neer in de loods en begonnen van hun eigen aardappelen chips te bakken. Op naar de lokale groenteboer en hebben daar wat zakken achtergelaten. De groenteboer wilde er eerst niet aan, hij verkocht alleen groente en geen chips. Een paar uur later belde de groenteboer of ze nog meer zakken konden brengen, alles was uitverkocht! Langzamerhand begon zo het avontuur, de eerste twee supermarkten (Dordrecht en Kralingen) gingen de chips verkopen, vervolgens kwam er een vertegenwoordig die 200 adressen wist aan te boren. 

Inmiddels ligt de chips al op Schiphol, met hun eigen verpakking, en is er onlangs een frietkraam daar geopend met friet afkomstig van de aardappelen van Henk en René. 

Boerderijchips-Bezoek aan de Boerderij Fabriek Biologische Chips Hoekse Waard

Na een inspirerend en enthousiast verhaal werd het tijd om de fabriek in te gaan. Haarmutsje op, overal aan en beschermhoezen over de schoenen (mijn nichtje Amber, op de foto, mocht deze dag mee). Alles voor de hygiene! Eerst worden de aardappel zorgvuldig gewassen, dan gesneden en dan zo hop de mega-frituurpan in. De chips worden met schil en al gebakken in 100% zonnebloemolie.

Via een loopband gaan ze een sorteermachine in, want niet elk chipje is goed genoeg om de zak in te gaan, als een chipje niet goed gebakken is kan het nog vocht bevatten en dan gaat het rotten in de zak.

Boerderijchips-Bezoek aan de Boerderij Fabriek Biologische Chips Hoekse Waard

Verder de loopband op, hier worden ze gekruid en verpakt in een doorzichtige plastic verpakking die volledig te recyclen is. Het leuke is ook, degene die de chips maakt, krijgt zijn mobiele nummer op de zak, je kunt dus de maker een appje sturen als je vragen hebt over jouw zak chips! Er zijn tot nu toe 4 smaken; zeezout, paprika, zeezout ribbel en puur.

De gehele fabriek werkt duurzaam, zelfs de overgebleven olie wordt gebruikt om mee te stoken en de restjes van de chips/aardappelen belanden bij de boerderijdieren. 

Alle chips (4 smaken) zijn allergeen (mits je een allergie voor aardappels hebt). Pure chips dus, met een ontzettend lekker pure smaak, ik heb iedereen thuis al verslaafd gekregen ;-). Zelfs de paprikachips (aanrader) bevat geen gluten, de meeste paprikachips bevatten dat wel.

De Boerderij chips zijn

 • Glutenvrij
 • geen additieven
 • Transvetvrij
 • Vrij van kunstmatige kleur, -geur en smaakstoffen
 • Lactosevrij

Wil je meer weten over Boerderijchips, het proces, de grondstoffen en de smaken, neem dan een kijkje op de site (link). De chips zijn o.a. verkrijgbaar Albert Heijn, Jumbo, COOP, Emte, Deen, Boons en MCD. In de meeste supermarkten liggen ze tussen de groente en fruit.

Heb jij ze al eens geproefd, deze Boerderij chips?

Liefs Heidi

(Visited 295 times, 1 visits today)

1 Comment

 1. bychristiana nov 23, 2018 at 07:40

  Leuk om te lezen hoe dat allemaal begon met een komkommersnijder en een boer die er eerst niet aan wilde! Weet je dat ik er eigenlijk nooit bij stil gestaan heb hoe chips nu eigenlijk gemaakt wordt? Heel tof dat jij dat nu gezien hebt.
  bychristiana onlangs geplaatst…The body shop Born lippy butterflyMy Profile

  Reply

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
9 + 30 =


CommentLuv badge