Recept: Salted Caramel

Iets waar ik me eerder niet aan wilde wagen, het maken van een karamelsaus. Je hoort vaak van die verhalen dat het moeilijk is, vaak mislukt, afijn, lang verhaal kort: Heidi aan de karamelsaus. En niet zomaar 1, een Salted Caramel nog wel. Echt om je vingers bij af te likken! Zoals ik heb gehoord, de guilty pleasure voor de zoetekauw. En… het is echt makkelijk! Zie jij die warme kop choco met slagroom en karamelsaus eroverheen gedrapeerd helemaal voor je? Want ja die hoort erbij met de feestdagen. Ik vertel je dus vandaag hoe! Ben je nog mooi even op tijd voor de Sint ๐Ÿ˜‰ Recept: Salted Caramel

Recept Salted Caramel Karamel Gezouten Saus

Na eerst wat speurwerk online (diverse bloggers en tv-chefs) heb ik alle tips & tricks samengevoegd en aan het recept begonnen. Ik vertel je dus waar je op moet letten om in 1 keer die perfecte karamelsaus op tafel te zetten.

Wat heb je nodig

 • 200 gram suiker
 • 100 milliliter water
 • 90 gram roomboter
 • 125 milliliter slagroom
 • 8 gram zout (theelepel)
 • een bewaarpotje (ik nam er een van Dille en Kamille)

Aan de slag

 1. Zet al je ingrediรซnten gereed.
 2. Neem een steelpan, voeg hier de suiker in en het water, zorg dat je suiker onder water staat.
 3. Verhit de pan op middelmatig vuur, totdat het gaat pruttelen. Ik las een tip over laag vuur maar dan kun je wachten tot je een ons weegt.
 4. Totdat het gaat kleuren duurt wel 10-15 minuten maar blijf wel in de buurt van je pan. Als het namelijk aanbrand dan kun je overnieuw beginnen. Het doel is dat het water moet verdampen. Nog een tip, niet roeren tijdens het kookproces. Gaat het te hard voeg dan wat water toe en zet het vuur wat zachter. Kijk uit voor spatten want het suikermengsel wordt kokend heet.
 5. Zodra het een mooie zachtbruine kleur heeft voeg je de boter snel toe en roer het totdat de boter volledig is opgelost. Let op, het gaat erg bruisen.. maar die geur! Hemels… 
 6. Als laatste voeg je beetje bij beetje al roerend de slagroom toe. Doe dit voorzichtig want een koude vloeistof bij heet voegen gaan spatten. Je zult nu zien dat het een mooie gladde massa wordt. Neem de pa van het vuur en voeg het zout toe. Roer het nog even goed door zodat de kan oplossen.
 7. Zodra het afgekoeld is (mag nog lauwwarm zijn) giet je het in een schoon potje. Je kunt de salted caramel zo’n 2 weken in de koelkast bewaren. Zodra het afgekoeld is wordt de structuur dikker en uit de koelkast zelfs smeerbaar. Even opwarmen en je bent weer good tot go!
Recept Salted Caramel Karamel Gezouten Saus

Je kunt dit recept eindeloos als basis gebruiken voor andere heerlijke gerechten, wat dacht je over de pannenkoeken (of American pancakes) of over dat smeuรฏge roomijsje!

Heb jij weleens karamelsaus of salted caramel gemaakt?Liefs Heidi

Wil je volledig op de hoogte blijven van mijn artikelen en leuke nieuwtjes? Volg me op Instagram en of op Facebook.

(Visited 147 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *