Recept: zoete aardappelsoep

Eerlijk gezegd, snapte ik niet zo goed wat mensen zo lekker vinden aan zoete aardappel… ik vind het te zoet, laat staan frietjes van dit knolgewas… totdat.. ik deze soep proefde bij een workshop van Aviko! Man man wat lekker! Beetje pittig en eigenlijk nog lekkerder dan pompoenensoep (oeps, sorry mam)! Ik heb vandaag het recept voor je van dit hele makkelijke soepje die ook helemaal voldoet aan jouw goede voornemens ๐Ÿ˜‰ tevens ook helemaal vegan gemaakt kan worden!

Feitje: De zoete aardappel is een inulinehoudende knol, een verdikking van de wortels. Hij staat op de zevende plaats op de lijst van belangrijkste voedselgewassen in de wereld, en op de vijfde plaats in ontwikkelingslanden, na rijst, tarwe, maรฏs en cassave. De zoete aardappel bevat in tegenstelling tot de aardappel (die zetmeel bevat) inuline. Inuline verteert langzamer dan zetmeel en is daarom gezonder voor diabetespatiรซnten. – dat je het even weet ๐Ÿ˜‰

Wat heb je nodig (4 personen)

 • 450 gram geschilde zoete aardappel in blokjes (Aviko heeft ze ook kant en klaar)
 • 2 eetlepels olijfolie 
 • 2 gesnipperde uien
 • 2 fijn gehakte teentjes knoflook
 • 1 theelepel kerriepoeder
 • 1 theelepel gemalen komijn
 • 2 groentebouillon blokjes (tipje: zonnatura, deze bevat geen slechte E-nummers)
 • 100 gram verse room
 • 50 gram verse roomkaas 
 • 1 lente-uitje 
 • Optioneel truffeltapenade of groene pesto

Aan de slag

 1. Fruit in een pan (soeppan) de uitjes en knoflook met de olijfolie en voeg de kerriepoeder en komijn toe en bak dit 1-2 minuutjes.
 2. Voeg dan 1 liter water toe en tevens de bouillonblokjes.
 3. Breng je soep aan de kook en voeg dan de zoete aardappels toe, laat dit zachtjes 15 minuten doorkoken.
 4. In de tussentijd klop je de slagroom half vast, voeg de roomkaas toe en mix nog even door. Je kan nu namelijk die mooie swirl in je soepje toveren. Het originele recept is met crรจme fraiche maar dan krijg je toch die swirl niet zo. Snijd de lente-ui lekker fijn. Je kunt optioneel de tapenade of pesto in 2 slagen erdoor mengen.
 5. Als de soep klaar is, pureer je met een staafmixer de soep glad en breng je het op smaak met wat zout en peper. In kommetjes gieten en dan de room er op leggen en ja dan die mooie swirl lichtjes erdoor roeren. Bestrooien met de lente-uitjes en opdienen maar!

Het originele recept is van Aviko, ik heb ‘m een klein beetje aangepast :-). Wil je ‘m compleet vegan hebben dan vervang je alleen de 2 roomproducten door plantaardige soorten.

Eet smakelijk!

Ook lekker: zoete aardappeltaart! Voor een andere variant, kijk dan eens bij die van de Weight Watchers of wat dacht je van een pompoensoep!

Heb jij weleens zoete aardappelsoep op? Liefs Heidi

Wil je volledig op de hoogte blijven van mijn artikelen en leuke nieuwtjes? Volg me op Instagram en of op Facebook.

(Visited 282 times, 1 visits today)

1 Comment

 1. bychristiana jan 8, 2019 at 08:13

  Ik heb nog nooit aardappelsoep op. Haha, ik snap wat je bedoelt door te zeggen; ‘ik snap niet zo goed wat mensen er aan vinden’, want die gedachte heb ik dus ook. Maar als ik ooit de kans krijg, ga ik het proeven en dan zal ik aan je denken;-)

  Reply

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *