Ik ben echt dol op taarten en cake bakken! Ik wilde weer eens een variant maken op de standaard tulbandcake ofwel bundt cake en maakte een citroencake met een vulling van custard. Er gaat toch niets boven een zelfgemaakte cake nietwaar? Je kunt uiteraard ook een gewone cakevorm gebruiken maar ik vind een tulbandcake altijd zo gezellig staan. Vandaag mijn recept: Citroencake met custard

Wat heb je nodig
Voor de custard
- halve liter melk
- 6 eierdooiers
- 90 gram suiker
- 20 gram Maizena
- 15 gram bloem
- half vanillestokje of een zakje vanillesuiker
Voor de citroencake
- 375 gram bloem (all-purpose)
- 2 theelepels bakpoeder
- 230 gram ongezouten boter op kamertempratuur
- 400 gram suiker
- 1 theelepel zout
- 3 grote eieren op kamertemperatuur
- 2 theelepels citroen zest (rasp van schil)
- 60 ml citroensap
- 1 theelepel vanille extract (of 2 zakjes vanillesuiker)
- 240 ml volle melk
- spuitzak
- tulbandvorm
- boter om mee in te vetten

Aan de slag
De custard (banketbakkersoom)
- Meet de hoeveelheid melk nauwkeurig af en warm het op in een pan (tot net voor het kookpunt). Het mag niet gaan overkoken.
- Mocht je kiezen voor het vanillestokje, snijd deze dan in de lengte voorzichtig door en schraap er met een mespunt de zaadjes uit. Doe de zaadjes én de peul in de melk. Mocht je kiezen voor de vanillesuiker voeg deze dan in de melk.
- Weeg de hoeveelheid suiker, de bloem en het de Maizena zorgvuldig af.
- Scheid de eieren en doe de dooiers in een kom. Klop de eigelen los en voeg er de suiker aan toe. Blijf mixen tot je een bleke luchtige massa (ruban) krijgt. Voeg nu de bloem en het Maizena toe en klop alles goed los.
- Giet een klein deel van de warme vanillemelk bij het beslag. Mix de melk er even door. Giet het eierbeslag over in de pan met melk. Nu moet de pudding indikken op een zacht vuur. Blijf roeren. Zodra de eerste luchtbellen naar boven komen zou je pudding de gewenste dikte moeten hebben. De bereiding is dan klaar.
- Verwijder de vanillepeul en giet de warme pudding in een ruime schaal. Strijk het oppervlak glad en leg een vel vershoudfolie op de pudding. Nu kan alles afkoelen zonder dat er zich een verhard vel op de pudding vormt. Plaats de schaal in de koelkast en laat een half uurtje afkoelen.
De citroencake (tulband)
- Verwarm de oven voor op 180˚C
- Zeef de bloem en bakpoeder boven een kom.
- Mix in een grote kom de boter, suiker en zout (ongeveer 3 minuten) tot een romige luchtige massa. Voeg 1 voor 1 de eieren toe totdat ze volledig zijn opgenomen. Als laatste voeg je de citroensap, rasp en vanillesuiker/essence toe en mix alles goed door.
- Voeg dan de helft van de bloemmix toe en mix door, dan de melk, ooj weer goed doormixen en dan het laatste van de bloem. Schraap met een spatel de randen zodat er niks achterwege blijft van restjes en mix nog even door.
- Vet de bakvorm (25 cm tulband) vorm in en vul de vorm met je mix. Zorg dat de bovenkant glad is en overal goed verdeeld. Tik dan zachtjes de vorm op je keukenblad zodat alle belletjes verdwijnen.
- Bak de cake af in 50 minuten, controleer met een satéprikker of mes of deze er schoon uitkomt.
- Zodra de cake afgebakken is laat ‘m dan in de vorm voor 10 minuten afkoelen. Schud de vorm van links naar rechts en maak eventueel los met een (boter)mes. Draai ‘m op een taartvorm of bord om.
- Zodra de cake volledig is afgekoeld ga je aan de bovenkant inkepingen maken, ik gebruikte hier een appelboor voor.
- Vul een spuitzak met de custard en spuit de inkeping vol.
- Garneer eventueel met blauwe bessen. Snijd de cake aan en smullen maar!
Tip: Zorg dat je ingrediënten op kamertemperatuur zijn, als je boter bijvoorbeeld te koud is wordt de cake minder luchtig.
Als je van bakken houd, misschien vind je mijn brownie recept dan ook lekker!
Houd jij ook zo van zelfgebakken cake?
Liefs Heidi
(Visited 475 times, 1 visits today)
Ik sla deze eerst eventjes op, wat heerlijk
Ahh leuk! Ik ben benieuwd naar wat je er van vind! 😀