Recept: linzen salade met rode biet en feta

Ik ben dol op lekkere maar vooral makkelijke salades. Als het even kan vegetarisch en boordevol ingrediënten met een hoge voedingswaarde. Vandaag heb ik er weer zo een, die hier echt zo favoriet is! Makkelijk, in die zin, weinig weegwerk en zo klaar! Als je wilt afvallen, gezonder wilt eten en toch al je voedingstoffen wilt binnenkrijgen heb ik vandaag dus een heerlijke salade met linzen voor je met feta, sla, rode biet en een dressing van honing/mosterd/mayonaise. Ik vertel je ook waarom ik juist deze ingrediënten kies. Heerlijk als maaltijd salade of bij de barbecue! Recept: linzen salade met rode biet en feta

Wat heb je nodig voor 4 personen

  • 2 koppen (theemok) linzen
  • 500 gram rode biet (voorgekookt bio van AH)
  • halve krop ijsbergsla
  • 1 blok feta (à 150 gram)
  • 1 lente-ui
  • 20-30 gepelde pistache noten (optioneel)

Voor de dressing

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 eetlepel mosterd (ik gebruik honing en mosterd van deBijzaak)
  • 1 eetlepel honing
  • 3 eetlepels mayonaise
Recept linzen salade, Rode biet, Feta, Glutenvrij Vegetarisch,

Aan de slag

  1. Spoel de linzen af in koud water en kook de linzen (2 koppen linzen op 4 koppen water) op zacht vuur (pruttelen) in 30 minuten gaar. Zodra het kookt voeg je wat zout (met voorkeur jodium zeezout) toe. Laat nog even rusten en giet af. Laat vervolgens afkoelen, ze mogen nog wat warm zijn.
  2. Snij de bieten en de feta in blokjes. Snijd de lente-ui in kleine ringetjes. Spoel de sla af en snij fijn. Hak de nootjes fijn. Meng alles in een grote (salade)kom.
  3. Meng de honing, mosterd, olijfolie en mayonaise en voeg deze aan je salade toe. Opdienen en smullen!

Waar veel mensen zich niet bewust van zijn is dat hun schildklier vaak uit balans is, dit omdat ze niet genoeg of de juiste voedingsmiddelen tot zich nemen. Ik ben onlangs op onderzoek uitgegaan hoe je je deze weer in balans kunt krijgen. Zo is bijvoorbeeld voldoende jodium al een helper of bepaalde vezels en groenten/fruit (een aantal groenten bevatten meer jodium), helpen hier ook aan mee.

Wat ook een issue kan zijn is de verkeerde koolhydraten. Of teveel, daar wil je ook een balans in. Als je iets kiest, kies dan voor langzame koolhydraten, het doel: je suikerspiegel in balans houden.

Je lichaam heeft vetten nodig, met vetten, breek je vetten af. Dus niet denken dat je geen vet meer moet eten. Zie het smeerolie voor je machine, die machine dat ben jij!

Ik heb dus met alles rekening gehouden in mijn recept. Waar zijn de ingrediënten goed voor:

  • Linzen zijn rijk aan ijzer, vezels en eiwitten. Ze bevatten gezonde mineralen, zijn goed voor de darmen en het hart. Linzen zorgen voor veel energie terwijl ze langzaam en gelijkmatig verteerd worden. Ze zijn dus ook erg goed bij diabetici (meer info over linzen).
  • Rode biet bevat veel foliumzuur (vitamine B11), mineralen, ijzer, kalium, magnesium en ijzer.
  • Eiwiiten ofwel proteïne zorgen voor opbouw van nieuw weefsel en afbraak van oud weefsel. Het geeft een langer verzadigt gevoel.
  • Lente-uitjes ondersteunen je weerstand door de activiteit van bepaalde immuuncellen te stimuleren. Ze bevatten vitamine K en veel vezels, wat een verzadigend gevoel geeft en ook handig als je af wilt vallen.
  • Koud geperst extra vierge olijfolie in een salade is goed voor vitamine A, vitamine E, bevat enkelvoudig onverzadigde vette en omega 9.
  • Honing bevat enkele mineralen en vitaminen, helpt bij de bloedsuikerspiegel, is ontsteking remmend en bevat antioxidanten.
  • Pistache noten zijn onverzadigd en dus niet dik makend, bevatten veel mineralen en vitaminen.

Een hele opsomming maar een salade en gezond eten moet vooral lekker zijn! En.. ik kan je beloven, als je wat meer smaak kan waarderen qua voeding, deze ga je lekker vinden!

Ook lekker: vegetarische boekweit pannenkoeken!

Heb jij nog leuke tips voor een lekkere en gezonde zomerse salade?

Liefs Heidi

(Visited 1.135 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *