Recept: Zelf Sushi maken

Nu langzaamaan de feestdagen naderen gaan we het natuurlijk hebben over feel-good-food! En waar wordt je blijer van dan sushi! Ik zeg perfect voor de kerstdagen als bijgerecht, lunch, voorafje of juist diner! Er zijn tegenwoordig onwijs handige kits en tools te koop bij de supermarkt zodat jij in mum van tijd een heerlijke met de hand gerolde sushi op tafel tovert! Ik leg het je stap voor stap uit, zonder of met kit! Recept: Zelf Sushi maken

Het gekke is, ik zag altijd een beetje op tegen zelf sushi maken, heel gek want het is niet moeilijk! Ok, verre weg van een echte sushi chef ofwel Itamea-San, die een opleiding van 5 jaar moet afleggen en in het eerste jaar, wat ik heb mogen geloven, alleen de rijst mag koken, moet ik zeggen: de smaak is er en het ziet er gezellig uit! Rustig stap voor stap de instructies opvolgen en hoppa er is een kleine Itamea-San in je geboren!

Ik kreeg een poos geleden een sushi set in een foodybox en ben hier mee aan de slag gegaan. Daarna vond ik een hele schap bij de supermarkt van ditzelfde merk “Saitaku” en heb ik het een en het ander gekocht om nog meer sushi te maken. Eigenlijk alle benodigdheden zitten in de box maar ik ga je toch vertellen wat je nodig hebt om sushi te maken wanneer je de ingrediënten los koopt.

Dit heb je nodig voor 2 – 4 personen

 • 4 vellen nori
 • 250 gram sushirijst
 • 375 ml water
 • 3 eetlepels rijstazijn
 • 2 theelepels suiker (als dit nog niet in de azijn zit, evenals zout)
 • 1 theelepel zout
 • rolmatje
 • wasabi
 • soyasaus
 • stokjes
 • gember (optioneel) – tot hier vind je alles in de sushibox
 • plastic huishoudfolie
 • steelpannetje
 • grote kookpan
 • schone theedoek
 • keukenmes (voorkeur koksmes)
 • ingrediënten om de sushi mee te vullen, bijvoorbeeld zalm, surimi, avocado, wortel, komkommer, mayonaise, garnalen, ei (ommelet).
Recept: Zelf Sushi maken rijst nori vellen rollen

Aan de slag

 1. Verwarm de azijn met de suiker en zout in een steelpannetje, roer door tot de suiker en zout in de azijn zijn opgenomen en haal dan van het vuur. Gebruik je een kit, kijk dan even of de suiker en zout al niet in de azijn zit. Laat afkoelen op kamertemperatuur.
 2. Was de rijst met koud water totdat het water helder is (is eerst troebel). Laat de rijst 10 minuten uitlekken.
 3. Doe de rijst in de pan en voeg het water toe. Doe het deksel op de pan, breng de rijst aan de kook en laat de rijst 2 minuten koken, zet dan het vuur laag en laat de rijst nog ongeveer 15 minuten doorkoken met de deksel op de pan. Neem de rijst van het vuur, de theedoek gaat nu om de deksel heen om er voor te zorgen dat er geen condens op de rijst druppelt en de deksel gaat dus terug op de pan. Laat nog eens 15 minuten staan. Laat daarna de rijst afkoelen tot op kamertemperatuur. Ik schep dan af en toe om zodat het gelijkmatig afkoelt.
 4. Roer de azijn door de rijst, dit zorgt voor glans en smaak.
 5. Leg het rolmatje op een vlakke ondergrond en daarover een stuk van de plastic huishoudfolie. Leg een vel nori op de folie en verdeel een kwart van de (belangrijk: op kamertemperatuur) rijst over 2/3 van het vel een laagje rijst (houd 1 cm van de rand leeg, en ongeveer 4 cm van de boven- en onderzijde). Dit gaat makkelijker met natte handen.
 6. Was je groentjes en snijd ze in reepjes van een 1/2 cm, zalmplakjes in een 1 cm.
 7. Leg in het midden van je rijst je gewenste vulling. Handig zijn kleine reepjes als een mooi bouwwerkje op een laagje mayonaise en eventueel wat wasabi. Ga voorzicht rollen met de bamboemat en druk stevig aan, en plak je uiteinde van het vel vast met een lichte natte vinger. Leg de rol dan op een schoon bord en ga de volgende rol maken.
 8. Zodra alle rollen klaar zijn ga je ze snijden. Met een nat en warm (koks)mes snijd je de rol eerst door de helft. Mes afspoelen met heet water en dan de stukken snijden. Herhaal steeds het trucje met het natte warme mes. Dan plakt de rol niet vast en krijg je mooie plakken, voila een tal van maki’s gereed om te dopen in de soyasaus (en wasabi)!
Recept: Zelf Sushi maken maki rollen
nigiri sushi maken

Varieer lekker met de ingrediënten naar keuze! Je kan ook net als ik langwerpige “rijstbollen” maken ofwel nigiri, dit doe je makkelijk met een lepel, natte hand en in vorm modelleren. Garnaal of omelet er op en klaar! Voor de omelet: kluts wat eieren en een scheutje melk en laat heel langzaam garen in een koekenpan.

nigiri omelet maken

Etiquette hoe je sushi eet

 • In principe hoef je sushi niet met stokjes te eten, alleen sashimi eet je met stokjes.
 • Gember eet je los, dus niet op je sushi en ook niet dopen in de soyasaus, not done zeg maar.
 • Wasabi en soyasaus meng je niet (uhhh ok, ik breek lekker 1 regel). Maki doop je aan de uiteinde in de soyasaus en wasabi zit in de maki verwerkt. Dus niet alles zo hop in je sausie dopen…
 • Nigiri met zalm pak je met stokjes en rol je op de zijkant. Dan draai je de ‘m om en doop je alleen de vis in de sojasaus. Not done: schud de sojasaus er niet af, maar stop ‘m meteen in je mond. Nigiri met tonijn eet je ook met stokjes maar doop je niet meer in de soyasaus.

Ik heb ook weleens begrepen dat je nooit je stokjes rechtop mag zetten. Wil je meer etiquette lezen, ik vond een speciale site over etiquette die best handig zijn.

Sjaa.. what can I say! Ik maak wel wat foutjes (lol)!

Eet smakelijk ofwel itadikimasu. Schenk je er een glaasje warme sake bij (ohh hier hou ik van) dan proost je met kanpai.

Recept: Zelf Sushi maken maki nigiri

Wat vind jij, is dit niet te leuk om samen met je vrienden/familie met de kerst te maken en op te peuzelen? Ik vind het echt geschikt als voor/bijgerecht! Je kunt natuurlijk dit als hoofdgerecht maken en als dessert Japans ijs maar een heerlijke zelfgemaakte chocomousse is ook vreselijk lekker!

Heb jij weleens sushi gemaakt?

Liefs Heidi

(Visited 477 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Solve : *
22 × 21 =


CommentLuv badge