Recept: Sabayon met peren en Sherry

Ik ben dol op desserts waar eieren in gebruikt worden. Favorieten zijn Tiramisu en Crème brûlée maar eentje die ik zelf nog nooit (uhh hoe kan het) nog nooit op had is deze, oorspronkelijk Italiaanse “Zabaglione”. Een gerecht die stamt uit de Middeleeuwen zelfs en een dikke klassieker dus. Dit luchtige dessert maakte ik met zoete sherry (medium sherry) en peren. Qua doseren is het handig, je meet met een eierdopje en volg je de stappen op dan is het een makkelijk recept! Aan de letterlijke slag dus 🙂 Recept: Sabayon met peren en Sherry

Een stukje geschiedenis

De oorspronkelijke versie komt zelfs uit Sicilië en om nog wat preciezer te zijn uit de stad Marsala. Vandaar dat ook eigenlijk de Marsala wijn van origine in het recept gebruikt werd. Hedendaags zie je dat het vaak met sherry of witte port wordt gemaakt. Alcohol heb je echter wel nodig om een Sabayon te maken, dit heeft met de binding te maken, anders blijft het te slap/vloeibaar en het hoort een wat lobbige schuimende massa te zijn. Volgens de Italiaanse traditie wordt Zabaglione gebruikt als saus over een pudding of een flan. Wij schenken ‘m vaak over rood fruit of ijs. De luchtige zoete massa is gewoon heerlijk om zo op te lepelen! Een Sabayon wordt voor ons vertaald in een kandeel wat feitelijk een eierlikeur is. Een gerecht dus perfect voor bij de feestdagen!

Recept: Sabayon met peren en Sherry Sweet Sensation peren, the greenery Kroon op het werk

Wat heb je nodig voor 2 personen

 • 3 eierdooiers
 • 3 dopjes suiker
 • 3 dopjes sinaasappelsap (verse)
 • 3 dopjes sherry (medium sherry is een zoete versie)
 • 2 peren (ik gebruikte Sweet Sensation peren)
 • Optioneel wat rood fruit of blauwe bessen
 • Steelpan en een grotere pan waar de steelpan boven kan hangen.
 • Garde
 • Grote glazen

Wil je Sabayon voor meerdere personen maken? Per persoon voeg je van alles een dopje toe, simpel toch? Kook je voor velen dan wellicht een grote pan gebruiken of het gewoon in 2 keer maken. Wil je het als saus schenken over een ijsje dan kun je het recept voor 2 ook voor 4 personen aanhouden.

Recept: Sabayon met peren en Sherry

Aan de slag

 1. Snijd de peren (ik ontving deze sappige peren in een foodybox) in kleine stukjes en vul de glazen hier mee, garneer eventueel met wat extra fruit.
 2. Begin alvast met een pan gevuld met een laagje water te verwarmen, het moet niet gaan koken.
 3. Split de eieren en gebruik alleen het eigeel, altijd handig om dit apart te doen. Zorg dat er zo min mogelijk eiwit wordt gebruikt. Giet de dooiers in je steelpan. Houd een half dopje over van de eierschaal, dit is je mini meetcupje straks.
 4. Giet de suiker in het dopje met een lepel, eigenlijk gaat het er om dat je alles 1 op 1 aan gaat houden. Doe dit vervolgens ook met de sinaasappelsap en de sherry.
 5. Zodra alles in je steelpan zit ga je het mixen met een garde. Zodra het een geheel is zet je het boven op de pan met het water. De bodem mag het water niet raken.
 6. Sla mooie 8-tjes en klop dit net zolang totdat je ziet dat de vorm van de garde er in blijft staan. Het moet een mooie lobbige schuimmassa worden. Zorg goed dat je alles mee mixt, de randen en de bodem ook. Je bent echt een paar minuten aan het kloppen, goed voor de armspieren :-).
 7. Giet de warme luchtige saus over het fruit en serveer!

Eet smakelijk!

Recept: Sabayon met peren en Sherry

Ook een lekker dessert voor de kerst is een zelfgemaakte chocolademousse!

Wat is jouwe favoriete nagerecht? Liefs Heidi

Wil je volledig op de hoogte blijven van mijn artikelen en leuke nieuwtjes? Volg me op Instagram en of op Facebook.

(Visited 525 times, 1 visits today)

2 Comments

 1. Rachel nov 21, 2019 at 11:02

  Ziet er heerlijk uit, ik heb het recept opgeslagen, alvast een fijn weekend 🙂

  Reply
  1. FabulousHeidi nov 21, 2019 at 11:07

   Wat lief Rachel! Eet smakelijk alvast en jij ook een fijn weekend alvast xx

   Reply

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *