Recept: Gingerbread cake met citroenglazuur

Dit soort recepten horen bij deze tijd van het jaar nietwaar? Wellicht nog voor vanavond als de Sint op bezoek komt maar je kunt ‘m ook opslaan voor later deze maand (of maanden). Een heerlijke en luchtige cake (die ook sappig is) met rijke kruidige smaken. In Amerika en Engeland gaat het onder de naam “gingerbread cake” maar in Nederland en België kennen we het als peperkoek of honingkoek. Het enige vind ik dat het meer tussen een cake en peperkoek inzit. Lekker bij een warme choco, bij de thee of koffie of als nagerecht. Smullen met dit recept: Gingerbread cake met citroenglazuur

Een stukje geschiedenis

Van gingerbread, peperkoek of honingkoek wordt gezegd dat het door de Grieken is uitgevonden rond 2800 voor Christus. Echter na een zoektocht is het toch ook weer onduidelijk en kom ik uiteenlopende verhalen tegen. De Grieken hadden hun honingkoek en later de peperkoek met echte peper die rond de middeleeuwen te vinden was.

Eerst werd peperkoek gemaakt met broodkruimels en gezoet met honing, maar terwijl het zijn weg vond over de hele wereld, werd het aangepast aan de smaak van verschillende culturen. In Engeland en Noord-Amerika (bron) maken ze de peperkoek graag met stroop of melasse in plaats van de originele honing. De Britten geven de voorkeur aan stroop welke een donkerde smaak en sterkere smaak heeft.

Wat heb je nodig

  • 260 gram bloem
  • 5 gram bakingsoda
  • 2 gram bakpoeder
  • 2 gram zout
  • 5 gram gemalen kaneel
  • 5 gram gemalen gember (of 10 gram verse gember)
  • 5 gram gemalen kruidnagel
  • 5 gram gemalen nootmuskaat (optioneel)
  • 5 gram gemalen kardemom (optioneel)
  • 5 gram gemalen koriander (optioneel)
  • Zest van 1 citroen (buitenste gele schil van citroen)
  • 113 gram ongezouten roomboter (op kamertemperatuur)
  • 160 gram lichtbruine suiker / rietsuiker
  • 2 grote eieren (op kamertemperatuur)
  • 130 gram stroop
  • 240 ml melk (op kamertemperatuur)

Citroenglazuur

  • 170 gram poedersuiker (gezeefd)
  • ± 3 eetlepels vers geperst citroensap

Hoewel het citroenschil bevat, kun je de schil van één sinaasappel gebruiken. Geroosterde fijngehakte noten kun je eventueel ook nog toevoegen. Een beetje gemalen zwarte of rode peper kun je ook nog toevoegen.

Aan de slag

  1. Verwarm je oven voor op 180 graden
  2. Beboter en verstuif bloem een ​​vierkante vorm van 20 cm met zijden van 5 cm. Je kunt ook een ronde springvorm van 23 cm gebruiken.
  3. Klop in een aparte kom de bloem, bakingsoda, bakpoeder, zout, de kruiden en de zest van de citroenschil.
  4. Klop de boter en suiker in een kom tot het een gladde lichte en luchtige massa is (2-3 minuten). 
  5. Voeg de eieren een voor een toe en klop goed na elke toevoeging tot het ei volledig is opgenomen. Voeg de stroop klop er doorheen, vergeet de zijkanten niet van je kom :-).
  6. Voeg afwisselend de droge ingrediënten (in drie keer) en de melk (in twee keer) toe, beginnend en eindigend met de droge ingrediënten. Klop tot het opgenomen is.
  7. Giet het beslag in de vorm en strijk de bovenkant glad met de achterkant van een lepel of een spatel. 
  8. Bak de gingerbread cake af in 30-35 minuten check met een satéprikker of deze er schoon uitkomt. Laat de cake afkoelen op een rooster. 

Citroenglazuur (optioneel)

  1. Meng de (gezeefde) poedersuiker en het citroensap tot een glad mengsel. Je krijgt een dik maar smeerbaar mengsel.
  2. Giet het glazuur in het midden van de cake en bestrijk met een spatel (heb je dit niet gebruik dan de vlakke kant van een mes, zorg wel dat het snijvlak de cake niet raakt) het glazuur over de cake heen. Je kunt de cake (afgesloten) zeker een paar dagen bewaren.

Ook lekker als cake voor de feestdagen is een citroencake of zeker een topper de zoete aardappeltaart.

Fijne feestdagen! Liefs Heidi

(Visited 41 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
36 ⁄ 18 =


CommentLuv badge