Getest: Bieropleiding Bierista

Bier is trendy! En nee, ik bedoel niet aan de bar hangen en het ene na het andere pilsje wegkeilen maar speciaal bieren en de beleving hier van. Het is geen drankje meer alleen voor (stoere) mannen, vrouwen drinken tegenwoordig ook steeds meer bier en we vinden het bijzonder lekker! Net als wijn moet je bier gaan waarderen en leren drinken. De aroma’s herkennen door vooral te proeven. Ik mocht een bieropleiding volgen die ik verassend leerzaam en leuk vond! Achter je computer alles leren over bier en uiteraard proeven, daarnaast veel tips hoe je kookt met bier en welke bier bij welk gerecht. Leuk cadeau voor jezelf maar wat dacht je van de feestdagen! Getest: Bieropleiding Bierista

Wat moet je verwachten van een online bieropleiding? In ieder geval de achtergrond achter bier. De geschiedenis, het brouwproces, de bierstijlen en biercultuur. Maar ook in welke glas drink je welke bier zodat de smaaknoten het beste uitkomen. Welke gerechten serveer je bij welke biersoort en welke ingrediënten zorgen voor welke soort bier? Hoe bewaar je bier het beste? In welke volgorde drink je welk type bier en welke temperatuur moet een bepaalde bier hebben wanneer je ‘m schenkt en hoe je ‘m schenkt.

Grappig feitje: nummer 1 bierexpert van Nederland een vrouw, haar naam is Fiona de Lange!

Hoe gaat de Bierista® Bieropleiding in zijn werk

Dankzij de online Bierista® Bieropleiding ben je met acht uur studietijd een gediplomeerd bierdrinker, een echte bierexpert! (Uiteraard als je alle onderdelen behaalt).

Na het afronden van de online opleiding wordt het officiële Bierista Bierdiploma (gratis) thuisbezorgd en kun je altijd blijven profiteren van de leukste en beste kortingsacties op bieren, evenementen en nog veel meer. Je bierkennis hou je vers middels de gratis speedcourses, welke ook erg lijk zijn om te volgen! Zo is er bijvoorbeeld een onderdeel over Leffe bier en food met heerlijke recepten en alles over Hertog Jan bieren.

Daarnaast maak je gebruik proefnoties op de site en hou bij welke bieren je geproefd hebt. Met het maken van proefnotities (reviews) verdien je biercoins, tevens met het afronden van elk onderdeel.

Elk onderdeel start met een video. In totaal zijn er 12 onderwerpen met elk zijn eigen onderdelen die je volgt. Je leert echt alles van A tot Z wat bier betreft. Na elk onderdeel krijg je oefenvragen. Haal je aan het eind je examen niet, je kunt 2 keer een herexamen volgen. En, niet geheel onbelangrijk, je gaat proeven! Er komen 12 speciaalbiertjes tot jou kant op om te proeven en uiteraard volledig te beleven van kleur, geur en smaak.

Tussendoor geeft “Ninkasi” de godin van het bier (kijk weer een vrouw ;-)) je leuke weetjes.

Bierista bieropleiding biersoorten review getest ervaringen fabulous feeling blog ketel bierbrouwen
Ketel die gebruikt wordt voor het bierbrouwen.

Weetjes en tips over bier

 • Na water er thee staat bier op de meeste gedronken drank te wereld.
 • In de Middeleeuwen dronken ze eerder bier dan water. Water was vaak verontreinigd; daar werd je ziek van.
 • Een fris gerecht met een bitter of zuur smaakprofiel combineert goed met een bier dat dezelfde frisse smaaktonen heeft. 
 • Bij vettige gerechten zoals een bitterbal, hamburger, spareribs of vette vis is het belangrijk op te passen met je bierkeuze. Donkere, zoete bieren zoals Leffe Bruin kunnen niet met het vet overweg. Het gevolg is dat je niets meer proeft doordat het vet als een filmlaag op je tong alle smaak wegneemt.
 • Bij bier- en foodcombinaties draait alles om een goede smaakmatch. In een goede opbouw kijk je naar de smaakintensiteit en niet naar het alcoholpercentage.
 • Wist je dat de temperatuur van het bier cruciaal is voor de smaak? Wordt een bier te koud gedronken dan blijven aroma’s verborgen. 
Bierista bieropleiding biersoorten review getest ervaringen fabulous feeling blog

Extra’s

Tijdens de extra lessen, welke bestaan uit teksten die je aandachtig leest en filmpjes (zeker kijken, erg leuk!), krijg je veel informatie. Elk deel heeft zo’n ±6 onderdelen en na elk onderdeel komt een test. Lukt het je niet in 1 keer dan doe je het overnieuw, simpel! Heb je het onderdeel gehaald, dan verschijnt er een certificaat in je mailbox.

Zodra je de cursus Bierista hebt afgerond kun je aan de slag met de gratis onderdelen. In totaal zijn er nu 4 delen; Hertog Jan, Leffe bier & food, Bud en Oktoberfest.

In deel 2 (Leffe) nemen Fiona de Lange en Hugo Kennis je mee in koken met bier en uiteraard combinaties. Wil je koken met bier dan geven ze ontzettend fijne tips welk bier je kunt gebruiken en hoe je het gebruikt. Je kunt zelfs in dit deel Bierpaspoorten downloaden en krijg je overheerlijke stoof recepten van vlees en vis tot vega!

Bierista bieropleiding biersoorten review getest ervaringen fabulous feeling blog

Is bier nog steeds niet volledig jouw ding? Je krijgt door de opleiding veel meer waardering, weet wat je je gasten moet schenken, hoe je bier in gerechten gebruikt voor een heerlijke smaak en ik hoop dat ik je enthousiast heb gekregen om iemand anders er zielsgelukkig mee te maken!

Ik vind het een echte verrijking qua kennis en ik heb er echt lol aan beleefd! Niet alleen door het proeven (ok ik blijf een IPA-fan) maar door de geweldige en nuttige informatie die je krijgt. Zo leuk dat ik dit mocht doen en zeker een aanrader!

De cursus kost € 125,00 en nu tijdelijk krijg je € 10,- korting! Voor een opleiding als deze die heel goed online te volgen is, absoluut niet duur en het dubbel en dwars waard!

Ben jij een bierliefhebber? Liefs Heidi

De producten in dit artikel zijn beschikbaar gesteld tbv een review. Voor meer info zie mijn disclaimer.

(Visited 310 times, 1 visits today)

2 Comments

 1. Rachel dec 12, 2019 at 10:54

  Wat heb je er een leuk verslag van gemaakt!

  Reply

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *