Hoe kies je de juiste kamerplant?

Ik geloof dat iedereen wel groene vingers kan “kweken”, simpelweg door te weten hoe je de juiste plant kiest die voor jou en jouw leefomgeving geschikt is. Ik ben dol op planten en langzaamaan begint mijn huis dan ook een heuse bohemian look te krijgen. Vandaag wil ik je graag een aantal tips geven hoe jij de beste kamerplant kan kiezen aan de hand van een paar simpele regels die je kunt volgen. Welke plant is voor jou geschikt en welke plant kun je waar in je huis zetten. Hoe kies je de juiste kamerplant?

Ik heb een aantal planten in huis die ik denk ik al zeker 10 jaar heb staan. In de loop der jaren heb ik wel wat plantjes terug aan de natuur gegeven om het netjes te zeggen en door mijn ervaringen ben ik er wel achter gekomen welke plant voor mij werkt en welke niet. Ik houd van allerlei typen planten maar zeker ook planten die makkelijk te onderhouden zijn. Als er 1 type plant is waar ik werkelijk verliefd op ben is het wel de orchidee. Helaas heb ik niet de eigenschappen van oma geërfd om deze altijd in leven te kunnen houden maar door schade en schande wordt men wijs. Wist je dat er verschillende (7) typen zijn en dat de meest gekweekte soort de Phalaenopsis ofwel vlinderorchidee is? Rond de jaren 60 waren juist andere soorten van de orchidee weer heel populair. Je kunt zeker wel zeggen dat ook planten onderhevig zijn aan trends.

Tropische planten

Gezien de orchidee een tropische plant is heeft deze wel speciale verzorging nodig. Ik lees en zie altijd veel verhalen hoe je deze verzorgt en ik heb al heel wat uitgetest. Dus voordat je aan een plant begint, weet hoe je ze moet verzorgen. Het liefste heeft de orchidee regenwater en heeft iespeciale voeding nodig. Felle zon vind ie niet zo gezellig. Veel water heeft de orchidee niet nodig maar wat ik toch zelf gemerkt heb is dat ze wel regelmatig water nodig hebben. Anderen beweren zelfs dat je de grond weg moet halen en ze in een vaas met water moet zetten.

Hoe kies je de juiste kamerplant?

Kies je liever voor een plant zonder bloem maar die mooie grote bladeren heeft (ik hou daar ook zo van), houd dan goed rekening met het soort kamerplant. Niet elke soort is geschikt voor elke ruimte. Heb je veel zonlicht in huis met grote ramen dan is de tropische Musa ofwel bananenplant wel iets voor je. Ik heb zelf grote ramen en veel zonlicht dus bij mij doet ie het zeker erg goed. Weer een tropische plant die mijn voorkeur heeft :-).

Luchtzuiverende planten

Om beter te kunnen slapen kan een luchtzuiverende plant heel veel voor je betekenen. Hier zit best een bijzonder verhaal achter wat te maken heeft met de NASA. Zij hebben een lijst samengesteld van bijzondere planten die zorgen voor filtering van de lucht. Niet alleen voor je slaapkamer maar ook voor in huis dienen ze erg goed. Zelf ben ik fan van de lepelplant (die doet het ook heel goed in mijn gang waar het redelijk donker is) ik vind het een dankbare plant. Ok, ik klink nu echt als mijn oma… deze mooie plant, die dus ook bloemen krijgt, welke in diverse verschillende kleuren verkrijgbaar zijn, kunnen prachtig groot worden en stiekem 1 die ik dus wat kan verwaarlozen, wanneer ie gaat hangen weet ik dat ie water nodig heeft (oeps) en binnen mum van tijd staat ie weer blij rechtop.

Hoe kies je de juiste kamerplant?

De juiste plant voor de juiste plek

Over het algemeen hebben planten licht nodig, ze houden niet echt van tocht maar wel van verse lucht. Planten die je in de volle zon kunt zetten zijn vetplanten en cactussen (behalve de blad- en de lidcactus). Heb je je vensterbank op het noorden dan kies je bijvoorbeeld voor varens, vaderplanten of palmsoorten. Let wel goed op dat ze niet teveel warmte van een verwarming krijgen want dat vinden ze vaak niet zo leuk. Tegenwoordig kies ik eerder de plant voor de juiste plek en ruimte. Ik ga dan eerste op onderzoek uit welke plant voor welke plek en vervolgens maak ik een keuze uit de opties. Kijk altijd goed op de kaartjes hoe ze verzorgt moeten worden en of dat bij jouw leefstijl past. Koop je een plant online, lees dan goed de informatie die erbij vermeld staat en of ie geschikt is voor de ruimte die jij in gedachte hebt.

Verzorging

Oppotten of verpotten kan er juist voor zorgen dat een plant het nog beter gaat doen en zorg ook voor de juiste voeding. Als een plant bij de kweker vandaan komt heeft ie voldoende voeding in de grond maar dit raakt een keer op. Zet je je plant in een andere pot, let dan soms even op of je pot geglazuurd is in de binnenkant. Je kunt namelijk bij een poreuze pot vlekken op je ondergrond krijgen door het vocht. Water geven is per plant afhankelijk en ook de manier waarop. Kijk daar dus ook goed naar voordat je de plant koopt of besteld.

Wat is jouw favoriete plant en heb jij een beetje groene vingers? Liefs Heidi

Wil je volledig op de hoogte blijven van mijn artikelen en leuke nieuwtjes? Volg me op Instagram en of op Facebook.

Dit artikel is tot stand gekomen d.v.m. een samenwerking. Lees mijn disclaimer.

(Visited 398 times, 1 visits today)

3 Comments

 1. Rachel Kromdijk apr 10, 2020 at 14:50

  Ik ben zelf ook echt gek op planten, afgelopen woensdag heb ik er namelijk nog een aantal gekocht! Van planten kan ik ook echt niet genoeg krijgen.

  Reply
  1. FabulousHeidi apr 11, 2020 at 09:03

   Ja echt he! Heerlijk al dat groen in huis!

   Reply
 2. Marie jul 13, 2022 at 12:01

  Bedankt voor het delen van deze goede informatie over de verzorging van kamerplanten. Ik heb zelf niet veel licht in mijn woning en moet mijn planten daarom strategisch plaatsen. Ik moet een aantal planten in ieder geval ook verpotten omdat ze te groot worden.

  Reply

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Solve : *
26 × 29 =


CommentLuv badge