Recept: Hummus

We weten dat het gezond is vooral als je ‘m zelf maakt. Je weet wat er in gaat en het is nog lekkerder ook! Hoe gezond het daadwerkelijk is leg ik je uit en natuurlijk hoe jij zelf die lekkere dip of spread zelf in een handomdraai kan maken. Momenteel studeer ik de “Ancient” voedingswereld en dit goedje met zijn oorsprong uit het Midden-Oosten past perfect in de gezonde leefstijl! Recept: Hummus

Waarom is Hummus goed voor je?

Laat ik beginnen met waar Hummus vandaan komt, wat ik in ieder geval terug kon herleiden uit het Midden-Oosten. Sommige zeggen uit oude Egyptische kookboeken, anderen zeggen weer uit Israël, Libanon of Sirië en zelfs is er een herleiding naar de bijbel. 1 ding is zeker, het is een oud traditioneel recept uit die streek.

Basisrecept hummus recept kruidige hummus gerookte paprikapoeder komijn

Nu ben ik momenteel bezig met het studeren van de “Ancient” voedingsleer, dit gaat terug naar zo’n duizenden jaren geleden, heel veel van deze kennis is verloren gegaan, wat zo zonde is want dit is gebaseerd op de aanwijzingen van moeder aarde. Een prachtig onderwerp dus voor mijn blog en dit recept past daar heel goed bij. Waar zijn de ingrediënten namelijk goed voor:

 • Kikkererwten: goed voor de spijsvertering en spieren. Bevat meer proteïne (eiwit) dan vlees, bevat weinig cholesterol en is ijzerrijk.
 • Olijfolie: Als je weet dat olie rechtstreeks naar je hart gaat, kies dan zeker voor de juiste vetten. Daarnaast is het goed voor je spijsvertering. Olijven zijn goed voor je endocriene stelsel (hormoonstelsel).
 • Citroen: Goed voor hart, bloed- en lymfevaten. Daarnaast voor je lever. Citroen is het enige fruit wat an-ionen bevat, wat de lever produceert om de spijsvertering goed te laten verlopen. Het doodt darmparasieten en lost galstenen op. Eigenlijk nog veel meer maar dat wordt een apart onderwerp :-).
 • Knoflook: Goed voor het hart en imuumsysteem.. Het is een natuurlijke bloedverlager en is anti-bacterieel, virus en schimmel. Knoflook is ook zeer effectief om toxine uit het lichaam te verwijderen
 • Zout: Je lichaam heeft zout nodig, wanneer je een te kort aan zout hebt, onttrekken de cellen dit uit andere delen van je lichaam. Ook weer een mooie voor een apart onderwerp. Maar neem wel natuurzout, vele zouten bevatten namelijk anti-klontermiddelen (E-nummers) en deze zijn schadelijker dan je zou denken (ik schrok zelfs toen ik hoorde wat dit met je lichaam doet.
 • Zaden: Goed voor je spijsvertering en je imuumsysteem.

Ik ontving het potje Tahini (sesampasta) van het merk Al’Fez. Premium kwaliteit sesamzaadpasta gemaakt van 100% gemalen, gepelde Humera Sesamzaadjes. Vrij van tarwe, gluten en zuivel. Vegetarisch en veganistisch.

Wat heb je nodig

 • 250 gram gekookte kikkererwten (of uit blik, uitgelekt) (1 blik is meestal 400 gram)
 • 3 – 4 eetlepels olijfolie (extra vierge)
 • halve citroen
 • 1 eetlepel Tahini (sesampasta van Al’Fez)
 • 1 teentje knoflook
 • 2 theelepels komijnpoeder
 • 1 theelepel paprikapoeder (ik gebruik gerookte paprikapoeder voor een heerlijke bijzondere smaak en extra pit)
 • zout en peper naar smaak (tip: gebruik natuurzout zonder toevoegingen)

Aan de slag

 1. Mocht je kikkererwten uit blik gebruiken, spoel ze dan goed af onder koud water en laat uitlekken. Houd wat erwtjes apart voor de garnering.
 2. Pers de halve citroen uit.
 3. Mix alle ingrediënten tot een mooi glad geheel. Dit kun je doen in een blender, keukenmachine of met de staafmixer. Blijft de massa te dik, voeg dan eetlepel voor eetlepel wat water toe.
 4. Breng op smaak met peper en zout.
 5. Garneren met wat kruiden en smullen maar.

Nog een lekker basisrecept of als dip is mijn ansjovis mayonaise.

Heb jij weleens zelf je hummus gemaakt en heb je nog lekkere variatietips?

Wil je volledig op de hoogte blijven van mijn artikelen en leuke nieuwtjes? Volg me op Instagram en of op Facebook.

(Visited 204 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *