Make the switch – Sportvasten by Fittergy

Begin dit jaar ben ik de samenwerking aangegaan met Fittergy en een super Sportvasten Coach om de challenge “Make the Switch” aan te gaan. Een principe waarmee je van suiker- naar vetverbranding gaat. We zijn nu alweer een paar maandjes verder (ik heb er al eerder op de blog en social media iets over verteld) maar ik heb echt moeten nadenken hoe ik dit zo goed mogelijk ga verwoorden en eigenlijk beter nog; wat heb ik er van geleerd? Het werkte boven mijn verwachting maar wat deed het echt met me en hoe nu verder? Ik wil je graag mijn ervaring vertellen en uiteraard wat het principe “Sportvasten” inhoud. Make by switch – Sportvasten by Fittergy

Make the switch – Sportvasten met Fittergy

Vasten en sporten in 10 dagen om je lichaam een switch te laten maken. Heel positief begon ik er aan maar ik merkte dat ik het wel echt zwaar vond. Nu achteraf begrijp ik het principe echter veel beter dan op dat moment. Ik ben me namelijk verder gaan verdiepen in het vasten en voeding. De eerste dagen houd je je nog netjes er aan maar gedurende de tijd en de Corona lockdown zijn werk deed was ik het een beetje kwijt. Gelukkig zijn de kilo’s er wel afgebleven. En heb ik het nu weer goed opgepakt.

Hoe ziet het protocol van Fittergy er uit

“Sportvasten is de manier om je lijf de switch te laten maken met een specifieke combinatie van sporten, sapvasten en voedingssuplementen en train je je spieren en lever in 10 dagen om vetten te gaan verbruiken in plaats van suikers” Het resultaat; fitter, betere conditie en gewichtsverlies.

Zodra je aan de slag gaat met Fittergy krijg je jouw “Make The Switch” box opgestuurd. Dit bevat een boek met een mooie uitleg over sportvasten en al jouw supplementen, Metabolic Switch sachets (soort shake op basis van aminozuren en polyfenonen) en urine meetstrips. Vervolgens ga je een afspraak maken met een aan jou toegewezen personal trainer.

Fittergy sportvasten box

Voordat je aan je challenge begint, ga je een schema vast stellen met een Sportvasten Coach. Hij of zij gaat je meten. Ik had het geluk dat ik met de zeer toffe Maikel (van Oldscool Fit) mocht werken. Zijn enthousiasme en goede kennis heeft mij er zeker doorheen geholpen. Maikel meette mijn hele lijf, van gewicht tot dikte huidplooi (vetpercentage meting). Aan de hand van de metingen kreeg ik mijn schema/protocol en kon ik aan de slag. Tipje: Kies een goed moment om hieraan te beginnen zodat je zeker weet dat je 10 dagen ruimte hebt om dit te volgen.  Na de 10 dagen krijg je weer een meting en een persoonlijk eetadvies van je coach.

Je hebt een strak eetschema wat verschillend is voor vrouwen en mannen wat in een afbouwende fase verloopt. Na 3 afbouwdagen begin je aan het echte vasten en na 3 vastdagen ga je weer opbouwen met een eetschema. Bij je maaltijden en het vasten nuttig je wel specifieke supplementen een de Metabolic Switch poeder. Deze heb je nodig om de juiste stoffen nog wel binnen te krijgen. Tijdens deze 10 dagen test je je lichaam met speciale urinestrips waaraan je kunt zien of je lichaam de switch maakt. En thank god, dat deed het bij mij.

Tevens sport je wel licht tijdens deze 10 dagen – vandaar ook sportvasten. Dit vond ik persoonlijk wel erg moeilijk en ik voelde me toch echt vermoeid. Niet zo zeer door het anders eten maar zeker ook wat het psychisch met je doet, ik denk dat ik dat net zo heftig vond.

Mijn resultaat

Wat ik al vertelde, ik heb er echt over na moeten denken wat ik er van geleerd heb. Ik wilde graag verder kijken over deze principes en wat het op de lange duur voor mij kan betekenen.

Eerst even de feiten: na deze 10 dagen ben ik 3-4 kilo aan gewicht kwijtgeraakt (kort erna al 5 kilo!) en bijna 5% aan lichaamsvet. Daarnaast gelukkig ook wat centimeters minder. Whoohoo!! Trots op mezelf maar blij dat het voorbij was. Dat was zeker mijn eerste gedachte. Nu ben ik er wel iets anders over gaan denken. Vooral het vasten en sporten en waar dit nou eigenlijk goed voor is. Niet alleen je lijf die je dankbaar is maar wat doet dit met je lichaam. Waarom die suikers en waarom dat vasten. En hoe kan het dat ik psychisch zwaar vond. Dit is wat ik nu heb geleerd door verder te zoeken.

Even heel kort gezegd; Door de snelle (geraffineerde) suikers en koolhydraten weg te laten wordt de insuline aanmaak van je alvleesklier verminderd, omdat hij al die ongezonde suikers moet verwerken en daardoor wordt de omzetting naar vetcellen ook minder. Je eet en drinkt alleen nog trage natuurlijke suikers/koolhydraten in de niet-vastdagen (en vers vruchtensap tijdens de vastdagen). Wat gebeurd er; je alvleesklier maakt glucagon aan waar je op een natuurlijke manier energie van krijgt, je alvleesklier krijgt rust en gaat de balans herstellen. Dan ga je ook nog eens sporten en gaat je lichaam die fijne reserves van de vetcellen verbranden gezien die suikers niet meer binnenkomen. Daar vind die switch dus plaats. Je lichaam gaat anders denken.

Waar komt vasten vandaan

Vasten is al duizenden jaren oud. Het was de arts Hippocrates die voor het eerst leerde dat vrijwel alle ziekten in de darmen begint. Vasten stelt het spijsverteringssysteem in staat om te rusten en opgeslagen giftig afval te verwijderen. Vasten betekend letterlijk “om sterkt te maken”. Echter wij zijn het niet meer gewend, we zijn te gewend aan een maaltijd nuttigen in plaats van ons lichaam rust te geven.

Je kunt je dus voorstellen dat (en vooral als je al wat minder goed eet) dit echt wennen is voor je lichaam maar ook je geest. Ik las dat zelfs emotionele blokkades aan de oppervlakte komen en je deze dus ook heelt. Vandaar dat het voor mij best even heftig voelde op psychisch vlak.

Wat ik je zeker wel kan aanraden is om naar buiten te gaan als je gaat sporten. Door de frisse buitenlucht in te ademen en om het zo maar te zeggen de wind door je hoofd laat gaan voel je je echt beter.

Ik heb inmiddels mijn voedingpatroon dusdanig aangepast en zal zeker nog eens gaan vasten. Ik ben nu (nu kan ik dat zeggen) heel blij dat ik dit gedaan heb.

Wil je meer informatie over Sportvasten by Fittergy, kijk dan eens op de site. Hier staat een uitgebreide uitleg over het Sportvasten en een switch maken. Zij kunnen jou hier in begeleiden.

Heb jij al eens gehoord van “Make The Switch – Sportvasten”?

Liefs Heidi

Dit artikel is tot stand gekomen d.v.m. een samenwerking. Lees mijn disclaimer.

Wil je volledig op de hoogte blijven van mijn artikelen en leuke nieuwtjes? Volg me op Instagram en of op Facebook.

(Visited 2.105 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *