Braziliaanse suikermaiscake | Gluten- en lactosevrij

Eind vorig jaar ben ik overgestapt naar een glutenvrij eetpatroon. Ik probeer daarnaast niet teveel zuivel te eten en vermijd ik nu ook geraffineerde suikers. Waarom leg je ik zeker nog ‘s uit maar daar gaat het vandaag niet om, vandaag draait het om een té lekkere cake. Door de zoektocht naar glutenvrije recepten kom ik werkelijk de meest geweldige en lekkere recepten tegen waarvan je nooit zal zeggen dat het anders proeft, integendeel zelfs ;-). Ik maakte deze Braziliaanse “bolo de fubá” en heb ‘m op de favorietenlijst gezet. Sappige maismeel cake die lang vers blijft en onwijs makkelijk is om te maken, vandaag het recept: Braziliaanse suikermaiscake | Gluten- en lactosevrij

Een stukje geschiedenis

Er zijn vreselijk veel varianten van deze cake te vinden, overigens niet te verwarren met het Amerikaanse maisbrood. De Brazilianen eten deze cake bij het ontbijt of bij de “afternoon coffee”. 

Van wat ik kon terugvinden is dat de maismeel cake is een typisch gerecht van Minas Gerais (een staat in Brazilië), maar werd voor het eerst gemaakt door de Afrikanen. De Braziliaanse slaven, afkomstig uit Afrika, brachten het (met heel veel andere gerechten die van mais afkomstig waren) naar de Braziliaanse keuken. 

In feite is het woord “fubá” eigenlijk een Afrikaans woord dat “meel” betekent. Dit meel, overigens niet hetzelfde als maiszetmeel, dit is voorgekookte maismeel en fijner van structuur dan polenta. In de Zuid-Amerikaanse keuken wordt het bijzonder veel gebruikt. Wat deze cake overigens zo makkelijk maakt is dat je ‘m gewoon in een blender (of foodprocessor) kan mixen en binnen mum van tijd klaar is.

Oorspronkelijk wordt de cake uiteraard met verse mais gemaakt maar aangezien je die niet altijd voor handen hebt is mais uit pot of blik ook prima. Mijn tip, aangezien ik zoveel mogelijk echt bio eet, kies voor een echte organic/bio mais.

Wat je ook ziet is dat deze maismeel cake altijd in een tulbandvorm wordt gebakken.

Braziliaanse suikermaiscake | Gluten- en lactosevrij
Suikermaiscake, Maiscake, Glutenvrije recepten, Braziliaanse recepten, Zoete maiscake, maisbrood, Bolo de fubá, Braziliaanse suikermaiscake

Wat heb je nodig

  • ± 225 gram mais (uit pot of blik uitgelekt, pot à 350 gram)
  • 125 gram ongeraffineerde suiker
  • 125 gram maismeel
  • 125 gram plantaardige olie
  • 125 ml kokosmelk (een lekker romige)
  • 4 eieren
  • 1,5 theelepel bakpoeder (glutenvrij)
  • 2 eetlepels geraspte kokos
  • 1 theelepel vanille extrakt (optioneel)

Tips: wil je liever verse mais, uiteraard zalig om het te kopen wanneer het in het seizoen is, reken dan 2 kolven. Geen kokosmelk? Gebruik dan 50 ml plantaardige olie meer.

Aan de slag

  1. Verwarm je oven voor op 180ºC.
  2. Gebruik je verse mais, scheer dan eerst de mais van de kolven. Bij mais in pot laat je eerst de mais uiteraard uitlekken.
  3. Mix de mais met de kokosmelk tot een gladde massa. Vind je het lekker om toch wat stukjes van de mais te zien, mix ‘m dan niet helemaal glad.
  4. Voeg vervolgens de overige ingrediënten toe en mix tot een gladde massa.
  5. Vet je (tulband)vorm in met wat olie en bestuif met maismeel.
  6. Bak je cake gedurende 40 minuten af en check met een prikker of deze er schoon uitkomt.
  7. Laat het iets afkoelen, draai het op een koelrek en laat afkoelen tot kamertemperatuur. 

Smullen maar!

Je kunt de maismeel cake zo’n 3 dagen afgesloten bewaren, gaat ie niet op (hoogst onwaarschijnlijk) dan kun je ‘m nog 2 dagen in de koeling bewaren. Invriezen kan ook.

Ook lekker: bananenbrood van haver

Heb jij weleens van deze Braziliaanse suikermaiscake gehoord? Ga je ook aan de slag met dit recept, tag me zeker wanneer je ‘m op social media plaatst 😀

Wil je volledig op de hoogte blijven van mijn artikelen en leuke nieuwtjes? Volg me op Instagram en of op Facebook.

(Visited 443 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *