Kweek je eigen avocadoplant

Waarschijnlijk heb je al vaker artikelen of tips voorbij zien komen hoe je zelf een avocadoplant kweekt. Wellicht ben je er al eens mee aan de slag gegaan of misschien heb je je eigenlijk nooit echt erin verdiept maar staat het nog ergens op zo’n verloren to-do lijstje van je. Je kent het wel, van die projecten die je ooit is zou willen doen. Momenteel is term “home grown” enorm populair. Zelf kweken, zelf fermenteren, eigenijk van a-z alles lekker zelf doen, in je tuin of zelfs vanaf je balkon. Ik ben vanaf vorige zomer aan de slag gegaan met het kweken van groente- en fruitplanten. Ik had er zo’n 70 staan (jawol, in mijn stads appartement nog wel) wat ook weer halveerde. Vandaag wil ik eerst ‘s beginnen met puur het uitleggen van het kweken van een avocadoplant. Ik heb gemerkt dat het super simpel is maar inmiddels ben ik ook tegen wat uitdagingen aangelopen, ik vertel je er alles over en geef je tips: Kweek je eigen avocadoplant

Om eerst maar van start te gaan met een niet geheel onbelangrijk detail; de pit uit je avocado halen. Je wilt natuurlijk dat je pit heel blijft maar ook op een juiste manier je avocado vruchtvlees verwijderen. Wanneer je de avocado in tweรซen snijd en de 2 helften apart hebt, druk je redelijk makkelijk je pit eruit door de bovenkant en onderkant in te drukken. Zo komt de pit los. Vervolgens maak ‘m schoon onder de kraan en laat je ‘m een nachtje weken in warm water. Gek genoeg is รฉรฉn dag de beste tijd om ‘m het vliesje te laten wellen, je pelt dan heel gemakkelijk het vlies van je pit af en dan heb je een mooie blanke pit wat lijkt op een noot.

Misschien ook fijn om te weten, je kunt de pit roosteren, fijnhakken en eten, het schijnt boordevol gezonde stoffen te zitten.

De bagging methode

Nou hebben we denk ik allemaal weleens geprobeerd om een paar prikkers in de pit te steken en deze in een glaasje water te “hangen” waarbij zijn kontje onder water staat… toch? En hoe ging dat? Je moet veel geduld hebben als het al ‘s gelukt is. De methode die ik gebruik heb je 90% kans van slagen en zie je zelfs al binnen een maand een worteltje uit de pit komen. Ik heb gemerkt dat de enige manier dat het niet lukt is als de pit zelf niet in orde is, om het zo maar te zeggen. Je ruikt dat ook wanneer ie een tijdje in het zakje zit. Het gaat stinken. Ik denk dat ik het 1 of 2 keer heb gehad.

Wat heb je nodig

 • Uiteraard een avocado ๐Ÿ˜‰
 • Een keukenpapiertje (keukenpapier blijft stevig en wordt niet papperig)
 • Een plastic zakje, kan ziplock of een gewoon plastic boterhamzakje zijn. Je kunt ook een plastic bakje gebruiken.
 • Cocktailprikkers (ja, je hebt ze later in het proces nog nodig)
 • Glaasje of potje (bijvoorbeeld waar groente in hebben gezeten)
 • Potgrond en een pot, mag een binnenpot zijn (dit hoef je niet meteen gereed te hebben staan)

Stap voor stap te werk

 1. Wanneer je pit een nachtje in het water heeft geweld (het vliesje welt dan) pel je het bruine vliesje er voorzichtig van af.
 2. Wikkel je pit in het velletje keukenpapier en maak het licht vochtig, dit kan onder een klein straaltje onder de kraan of met een plantenspuit.
 3. Stop ‘m in je plastic zak, maak de zak dicht en leg ‘m op een warm plekje. Bij warm weer kun je ‘m ook op de vensterbank in de zon leggen. Je creรซert een mini-kasje. Mocht je willen kun je altijd de datum op je zakje zetten. Ik merk dat het per pit verschilt hoe snel ze wortel schieten.
 4. Check geregeld of het keukenpapiertje nog vochtig is.
 5. Over het algemeen duurt het een maandje voordat je pit gaat splijten. De wortel en de plant zelf groeit vanuit het midden van de pit.
 6. Zodra je een stukje wortel en of groen steeltje ziet steek je voorzichtig een paar prikkers op de helft van je pit en zet ‘m met de wortel aan de onderkant in een glaasje. Laat het water tot aan de prikkers en check geregeld of je water bij moet vullen. Ik ververs het water om de paar dagen.
 7. Zodra de wortel(s)10 cm is kun je ‘m gaan planten.
 8. Schep wat aarde in je pot, maak een holletje waar je wortels in kunnen en houd de pit vast tot aan waar je de pit wil hebben. Vul nu rondom aan met potgrond. Je houd de pit voor de helft boven de aarde, ik vind het het gemakkelijkste om pas als ik aan heb gevuld met de aarde de prikkers te verwijderen. Duw de pit aan en giet er water bij.
Kweek je eigen avocadoplant, avocado plant zelf kweken, hoe kweek je een avocado plant, betse manier om een avocado plant te kweken, pit van avocado

Tip: neem een ruime pot waarbij het water weg kan. Ik kocht de

hier.

Een ander nadeel zijn rouwvliegjes, ik had die dingen werkelijk nog nooit gezien. Ze komen op vocht af, leggen de eitjes in de aarde van je plant en die larven vreten je plant feitelijk dood. Even kort door de bocht maar de oplossing die ik vond waren plakkaartjes die ik zelf kocht. Ik heb ze nu standaard in huis. Ook volledig biologische bestrijding. De gele plakkaartjes worden ook bij BioGroei verkocht. Houd je van kweken/bestrijden op de bio manier, kijk dan zeker ‘s op hun site.

Kweek je eigen avocadoplant, avocado plant zelf kweken, hoe kweek je een avocado plant, betse manier om een avocado plant te kweken, pit van avocado, chrysop, luizen planten, biologisch luizen bestrijden,

De groei van de plant is nooit hetzelfde. Soms hebben ze een lang steel met aan de bovenkant de bladeren en soms groeien de bladeren al redelijk onderaan de steel. Of zelfs verdeeld zoals je hier op de foto’s ziet. Je kunt de steel ook afknippen, je zult zien dat de plant vanzelf weer gaat aftakken, ik heb het nu al een paar keer gedaan en dit krachtige plantje groeit gewoon vrolijk verder. Knip/snoei niet te hoog in de steel want vanaf die plek komt er een nieuwe lange steel. Je kunt ‘m op een zonnige plek zetten, dat vindt ie toch wel fijn. Ook in de schaduw of op een donker plekje groeien ze, ik vind ze dan echter wat kaal blijven. Check met regelmaat of de plant water nodig heeft.

Mocht je een tuin hebben en je wilt ‘m uitplanten, dan krijg je een prachtige boom. Ik hoop dit zelf nog te doen. Ik heb momenteel 10 planten staan (uhhh met heel veel andere planten welke ik ook aan je ga voorstellen) dus ik houd het voorlopig even zo.

Oja en natuurlijk de grote vraag… wanneer groeit er daadwerkelijk een avocado aan? Dit kan tot 7 jaar duren helaas. De plant neemt zijn tijd, net als zijn vrucht.

Leuk weetje: de avocado zelf heeft 9 maanden nodig om te groeien en rijpen. Als je naar de vorm kijkt is het net als een baby in de buik van haar mama. Weet je meteen waar ie goed voor is… nature’s clues ;-).

En? Ga je je wagen aan het kweken van een avocadoplant? Mocht je vragen hebben dan kun je zeker altijd een reactie achterlaten. Liefs Heidi

kamerplant kopen

Wil je weten welke kamerplant het beste bij jou past? Lees mijn artikel vol tips er over.

Deze post bevat een toegezonden product t.b.v. een review, voor meer info check mijn disclaimer.

(Visited 507 times, 2 visits today)