Luchtige chocolade yoghurttaart | Gluten- en lactosevrij

Guilty-free genieten… ok bijna dan… van een zalige chocoladetaart. Chocolade taarten vind ik vaak heel zwaar en vet, deze taart/cake is dat niet. Luchtig, zacht en onwijs lekker! Kan voor mij ook door als een ontbijttaart. Pure ingrediënten, geen gluten en je maakt de taart met een romige kokosyoghurt en plantaardige olie. Heel veel fans hier van deze taart en een bewijs dat anders eten net zo lekker (of misschien nog wel lekkerder) kan zijn. Uiteraard moet er wel een heerlijke chocoladeglazuur overheen. Luchtige chocolade yoghurttaart | Gluten- en lactosevrij

Wat heb je nodig

Voor het gemak heb ik ook nu de maten in cups erbij gezet. Ik merk zelf dat ik hier ook graag mee werk en als je geen weegschaal hebt maar wel een set cups kun je makkelijk meten.

  • 130 gram / 1 cup glutenvrije bloem (bijvoorbeeld van Schär of je eigen mix)
  • 50 gram/ 1/2 cup ongezoete rauwe cacaopoeder
  • 1 theelepel (4 gram) bakpoeder
  • 1/2 theelepel (2 gram) baking soda
  • 1/2 theelepel (2 gram) (natuur)zout
  • 3 eieren, op kamertemperatuur
  • 120 ml/gram / 1/2 cup plantaardige olie (bijvoorbeeld mais/zonnebloem/rijst)
  • 240 ml/gram / 1 cup volle kokosyoghurt, op kamertemperatuur. Ik vind een dikke kokosyoghurt het meest geschikt maar wil je liever een andere plantaardige yoghurt gebruiken dan kan dat ook. Zorg wel dat je een volle vette yoghurt hebt.
  • 1,5 theelepel (6 gram) vanille extract (optioneel)
  • 170 gram / 3/4 cup ruwe rietsuiker (of een andere ongeraffineerde suiker)

Voor het chocoladeglazuur:

  • 85 gram pure chocolade (mijn tip, neem een zo puur mogelijke) in kleine stukjes gesneden of je kunt ook drops gebruiken
  • 2 eetlepels (25 gram) ongezouten boter, in kleine stukjes gesneden of kokosolie wanneer je ‘m volledig lactosevrij wil hebben
  • 1 eetlepel honing (je kunt bijvoorbeeld ook agavesiroop of bruine rijstsiroop gebruiken)
Luchtige chocolade taart, Glutenvrij, Lactosevrij, Chocolade yoghurttaart, Kokosyoghurt, Lichte chocoladetaart, Recept gezonde chocoladetaart, Glutenvrije chocoladecake, Chocoladeglazuur maken,

Aan de slag

  1. Verwarm je oven voor op 170 ºC en plaats het ovenrek in het midden van de oven.
  2. Vet je springvorm (20 cm) of ronde cakevorm (5 cm hoog). Bekleed de bodem met bakpapier en vet beide kanten in van je bakpapier, dit zorgt er straks voor dat je ‘m makkelijk van de cake trekt.
  3. Roer of klop in een grote kom de bloem, het ongezoete cacaopoeder, de suiker, het bakpoeder, de bakingsoda en het zout door elkaar.
  4. Roer of klop in een andere kom de eieren, olie, yoghurt en vanille-extract door elkaar. Voeg de natte ingrediënten toe aan het droge mengsel. Mix alles samen tot het net goed met elkaar gemengd is. Maak je gebruik van een keukenrobot, mix dam eerst het droge en voeg vervolgens de natte ingrediënten toe. Op een lage stand even mixen.
  5. Giet je beslag in de ingevette vorm en plaats in de oven.
  6. Bak in de voorverwarmde oven ongeveer 40 tot 45 minuten en uiteraard check met een prikker of deze er schoon uitkomt. Haal uit de oven en plaats op een rooster om ongeveer 10 minuten af ​​te koelen voordat je het uit de pan haalt. Laat volledig afkoelen voordat je het chocoladeglazuur erop giet.
  7. Chocoladeglazuur: Doe de chocolade, boter/kokosolie en honing in een hittebestendige kom en verwarm au-bain-marie. Roer tot het gesmolten is, haal je kom uit je warme pan en laat afkoelen op kamertemperatuur tot het een mooie dikke massa is, roer af en toe om te zien om gelijkmatig te stollen. Het moet stroperig zijn om over je cake te gieten (duurt ongeveer een uur).
  8. Giet het glazuur over de afgekoelde cake en laat het langs de zijkanten druipen. Mocht je willen kun je er bijvoorbeeld stukjes chocolade of nootjes over sprenkelen.
  9. De cake kan ongeveer 3 tot 4 dagen in de koelkast bewaard worden. Hij blijft redelijk sappig. Je kunt ‘m ook invriezen (tot een maand) al red ie hier het einde van de week niet eens ;-). Ontdooi een nacht in de koelkast.

Tip: Draai je cakevorm ongeveer na 20 minuten half om zodat je bovenkant gelijkmatig rijst. Veel ovens hebben een warmte verschil aan de bovenkant en door te draaien (je kunt ook om de 10 minuten een kwartslag draaien) houd je de cake mooi in z’n vorm.

Luchtige chocolade taart, Glutenvrij, Lactosevrij, Chocolade yoghurttaart, Kokosyoghurt, Lichte chocoladetaart, Recept gezonde chocoladetaart, Glutenvrije chocoladecake, Chocoladeglazuur maken,

Ook lekker: deze gluten- en lactosevrije Braziliaanse maiscake!

Mocht jij deze chocolade yoghurttaart ook maken laat het me zeker weten of tag me op social media, ik vind het altijd erg leuk om jouw creaties te zien. Liefs Heidi

Wil je volledig op de hoogte blijven van mijn artikelen en leuke nieuwtjes? Volg me op Instagram en of op Facebook.

Deze post bevat géén gesponsorde content.

(Visited 145 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
23 + 19 =


CommentLuv badge