Risotto met groene asperges en garnalen

Ik ben groot fan van risotto, eerlijk gezegd heb ik het nog nooit in een restaurant gegeten maar altijd zelf bereid. Oorspronkelijk was risotto, zoals ze dat zeggen, een “poor man’s dish”. Zover als bekend is dat risotto rijst in de 10e eeuw in Sicilië door de Arabieren geïntroduceerd is en ongeveer 500 jaar later werd de rijst in het Noorden van Italië verbouwd. Voor dit gerecht maakt ik ‘m meer op de klassieke manier maar ik heb gemerkt dat je niet altijd een bouillon (of bij mijn gerecht een fond) nodig hebt maar ook water kan gebruiken. Ik maakte er een lekker voorjaarsgerecht mee, namelijk met groene asperges. Een recept wat ook weer makkelijk vegetarisch of zelfs vegan te maken is. Je vervangt sommige ingrediënten en laat de garnalen weg of je vervangt het door bijvoorbeeld krokant gebakken tempeh: Risotto met groene asperges en garnalen

Wat heb je nodig

Voor 2 personen

 • 150 gram garnalen gepeld en ontdarmd (gamba’s), ongepeld 300 gram.
 • 350 gram groene asperges
 • 150 gram risotto 
 • 1 rode ui
 • 100 ml droge witte wijn (wil je liever geen wijn gebruiken vervang het dan door water)
 • 400 ml kreeftenfond
 • 100 gram roomboter
 • 1 teentje knoflook
 • 100 gram parmesan
 • 1 eetlepel gedroogde dragon (2 eetlepels bij verse dragon)
 • (Natuur)zout (bv Himalaya) en peper om om smaak te brengen
Risotto, Groene asperges, Gamba's, Garnalen, Glutenvrij recept, Risotto met garnalen, Risotto met asperges, Risotto met garnalen, Glutenvrij,

Ik hoorde laatst een chef zeggen “risotto is net als de zorg van je eerste kindje, je blik wendt niet af, je blijft het strak in de gaten houden.” Dat klopt eigenlijk wel, je kunt hier niet bij weglopen. Je wilt een prachtige sappige en romige risotto die precies mooi gaar is. Je moet er niet op moeten kauwen. Proeven, roeren en bijsturen met vocht, zout en peper is belangrijk.

Nog een tip is lees het recept goed door voordat je begint. Zorg dat je alle je ingrediënten gereed hebt staan voordat je begint aan de risotto zelf. Neem je rust en je tijd om dit mooie gerecht te maken en geniet van het proces. Koken is voor mij meditatie, een manier om mijn gedachten fijn en stil te houden.

Risotto is een lichte rijst en let je op je lijn, dan is dit een fijn gerecht zelfs als je wilt afvallen.

Het bereiden van risotto wordt in een 5-6 stappen gedaan. Ik heb de Italiaanse termen erbij vermeld :-).

Aan de slag

 1. Snijd de ui en de knoflook fijn.
 2. Verwarm in een aparte pan de kreeftenfond, je hebt deze straks nodig om bij de risotto te voegen.
 3. Verhit een ruime pan en smelt vervolgens de roomboter.
 4. Voeg de uitjes en knoflook toe en bak deze ongeveer glazig in 1 à 2 minuutjes. Deze term wordt soffrito genoemd. Voeg wat zout en peper toe.
 5. Voeg dan de risotto rijst toe en laat dit 2-3 minuutjes door garen. Deze term wordt tostatura genoemd. Tip: Roer goed en duw de korrels die omhoog gaan lang de rand van je pan naar beneden, je wilt alle korrels goed gegaard hebben.
 6. Voeg de wijn toe en laat 1 minuutje koken totdat de alcohol verdampt is. Deze term wordt umifità genoemd.
 7. Voeg dan soeplepel voor soeplepel je warme fond toe en laat steeds inkoken. Blijf zo nu en dan goed roeren. Door goed te roeren krijg je dat effect van die prachtige romige risotto. Deze term wordt brodo genoemd.
 8. Voeg je dragon toe en proef in de tussentijd of je risotto nog meer zout en peper nodig heeft.
 9. In de tussentijd kook je de groene asperges in een ruime pan, dit doe je als volgt: Breng een ruime pan met water aan de kook, voeg zout toe en kook de groene asperges voor zo’n 2-5 minuten. Je wilt dit natuurlijk je asperges pas koken als je risotto zo goed als gereed is. Groene asperges hebben een kortere kooktijd nodig dan witte asperges.
 10. Voeg je garnalen toe aan je risotto. Gebruik je grijze rauwe garnalen dan zorg je dat ze net iets eerder de pan in gaan om te garen. Gebruik je voorgekookte dan laat je ze maar net even mee bakken/koken. Je wilt ze niet droog en taai hebben.
 11. Neem je pan van het vuur en voeg je parmesan toe, roer dit door. Deze term wordt mantecatura genoemd.
 12. Garneer je asperges op een bord. Maak een mooi rond “taartje” van je risotto op je asperges em garneer de garnalen om het taartje heen. Strooi ng een beetje dragon over je gerecht en serveren maar. Enjoy!

Eet jij ook graag risotto? Mocht je dit gerecht ook maken laat het me zeker weten of tag me op social media. Ik vind het altijd een eer en superleuk om te zien wat jij van dit gerecht vindt. Liefs Heidi

Recept: Risotto Cheeseburger Yellow Burger Cheese Rebels

Ook lekker, een glutenvrije en vegetarisch risotto-kaastaartje.

Wil je volledig op de hoogte blijven van mijn artikelen en leuke nieuwtjes? Volg me op Instagram en of op Facebook.

Dit artikel bevat géén gesponsorde content. Voor meer info check mijn disclaimer.

(Visited 202 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *