Mijn liefde voor de wereldkeuken komt waarschijnlijk van mijn overgrootvader (ik zeg altijd opa-opa dan weten ze thuis wie ik bedoel). Mijn vader vertelde dan dat hij (zijn opa dus) vroeger, ergens in de jaren 50-60, speciaal naar markt ging (op de Groenmarkt in Dordrecht) waar soort bakkerskar tussenstond en waar een Chinese man loempia’s op stond te bakken. Je moet dan even denken dat Chinese restaurants zeldzaam waren en veel mensen hier nog niet eens van het bestaan wisten. Dit was toch bijzonder voor die tijd maar ik snapte mijn opa-opa wel! Altijd nieuwsgierig naar andere (eet-)culturen. Door mijn reizen op het internet en gesnuffel tussen kookboeken stuitte ik op dit recept wat ik wel iets aan heb gepast, ze zijn gluten- en lactosevrij: Japans/Hawaiiaanse Mochi brownies
Wellicht heb je al eens van een Mochi gehoord? Mochi is een Japanse gestoomde rijst cakeje die zowel in Japan als in Hawaรฏ erg populair is. In de Hawaiiaanse keuken zie je veel Japanse invloeden (denk bijvoorbeeld ook aan de pokรฉbowl), dit is ontstaan door de tweede wereldoorlog. Ik kwam deze bijzondere recept tegen van een combinatie tussen brownie en mochi die ik beslist wilde maken. Het is een redelijk makkelijk recept. Je huis ruikt naar de brownie, het smaakt en ziet er ook wel uit als een brownie maar dit mochi-brownie recept heeft een soort zacht/taai/fudgy structuur. Het is heel apart en echt lekker!
Deze mochi brownies worden gemaakt van mochiko meel. Mochiko is een kleverig zoet rijstmeel en is glutenvrij. Als je bekend bent met de Aziatische/Indische keuken dan weet je hoe de structuur is.
Wat heb je nodig
- 360 ml kokosmelk
- 130 gram mochiko meel (kleefrijst meel, eventueel in een toko, natuurwinkel of online te koop)
- 180 gram ruwe rietsuiker
- 25 gram rauwe cacaopoeder
- 1,5 theelepel bakpoeder (glutenvrij)
- halve theelepel natuurzout
- 2 eieren, los geklopt
- 1 theelepel vanille extract
- 90 gram kokosboter/cacaoboter/roomboter
- 60 gram chocolade drops (je kunt ook schaafsel of hagelslag gebruiken)
- 1 theelepel (glutenvrije) bloem voor de chocolade drops


Handig om te weten
- Voordat je aan de slag gaat is het handig om alles gereed te zetten, afgewogen en wel. In รฉรฉn kom mix je de droge ingrediรซnten en in een andere kom de natte ingrediรซnten.
- Laat mochi brownies volledig afkoelen voordat je ze aansnijdt . Dit zorgt voor een schonere snede en maakt het gemakkelijker om te snijden. Als ze warm zijn, zijn de mochi brownies plakkeriger.
- Als je alleen chocolade chips/drops gebruikt, kun je vooraf wat bloem erdoorheen mengen om te voorkomen dat ze wegzakken in je beslag tijdens het bakken. Je kunt ook de mochi brownies ongeveer 15 minuten bakken voordat je de chocolade drops eroverheen strooit.
Aan de slag
- Verwarm de oven voor op 180 ยบC
- Voeg aan een mengkom de suiker, meel, cacaopoeder, bakpoeder en het zout toe, roer het goed door.
- Voeg aan een andere kom melk, boter, eieren en vanille toe. Klop het goed door.
- Voeg de natte ingrediรซnten droge aan de toe en klop tot ze net zijn gemixt zijn met elkaar.
- Vet een bakvorm in, het mooiste is een 20×20 cm bakvorm maar ik gebruik een gewone ovenschaal die qua grootte overeen komt. Giet het beslag in de vorm.
- Optioneel kunt je de chocolade drops toevoegen.
- Bak de mochi brownie in 60 minuten af, check altijd even met een satรฉprikker of ie er schoon uitkomt.
Laat het volledig af voordat je gaat snijden. Genieten maar!
Je kunt de mochi brownies 3-4 dagen in een luchtdichte verpakking op kamertemperatuur bewaren.

Heb jij weleens een mochi op en wat vind je van dit recept? Liefs Heidi

Dol op een chocolade lekkernij die ook zo lekker guilty-free, gluten- en lactose vrij is? Wat dacht je van deze luchtige kokosyoghurt chocoladetaart? Het recept vind je hier.