Madeleines met roze ruby chocolade

Feestelijk om te zien en zo makkelijk om te maken! Je kunt het beslag zelfs al een dag van tevoren maken en afbakken wanneer je ze op wilt peuzelen. Maak je ze extra feestelijk om ze met de roze topping te maken dan trek je iets meer tijd ervoor uit maar 1 ding is zeker; madeleines zijn zooo lekker! Het recept kun je aanpassen naar je wensen. Gewone bloem of glutenvrije, de keuze is aan jou. De basis blijft hetzelfde. Geen topping maar gewoon genieten van deze soort cakejes dan heb je binnen mum van tijd iets lekkers bij de thee of koffie. Bij deze mijn recept: Madeleines met roze ruby chocolade

“Een madeleine is een kleine schelpvormige cake afkomstig uit Commercy in Frankrijk. Het beslag wordt in een bakblik in de vorm van een sint-jakobsschelp gespoten. “Madeleine” zou in de 18e eeuw een boerin zijn geweest, die bij het onverwacht bezoek van hertog Stanislaus Leszczyński deze cakejes zou hebben gebakken met wat ze op dat moment in huis had.”

Het originele recept voor Madeleines, wat ik me heb laten vertellen, bevat de rasp en sap van een citroen en melk. Ik heb er een andere draai aan gegeven. Ik gebruikte glutenvrije bloem (stiekem toch net even een “gezondere Madeleine” omdat het een lichtere vorm van bloem is en makkelijker verteerbaar maar laten we wel wezen, een gebakje moet lekker zijn en er 100% van genieten.

Wat heb je nodig

 • 90 gram (glutenvrije)bloem
 • 90 gram (bio)roomboter
 • 90 gram ruwe rietsuiker
 • 1 theelepel (4 gram) bakpoeder
 • 2 eieren
 • sap van 1 limoen (ong 25 ml)
 • 1 theelepel kaneel
 • 1 theelepel vanille extract
 • snufje (natuur)zout
 • Madeleine vorm (zonder de vorm krijg je toch helaas niet dat mooie schelpenvormpje er in)

Voor de topping

 • 100 gram ruby chocolade (ik kocht het van Callebout, o.a. te koop bij het Bouwhuis, net als de vorm overigens)
 • 15 gram (cacao)boter
 • eetlepel (afgestreken) roze pitaya poeder, ik kocht het van Unicorn Superfoods, bij maar ik weet dat je roze fruitpoeder ook bij bijvoorbeeld bij KoRo kunt bestellen.

Wil je geen pitaya/roze fruitpoeder gebruiken dan kan je het ook weglaten, je kunt de madeleines in elke chocolade dopen die je wilt of gewoon lekker zo opeten. Ik maak graag recepten waar je wat meer kanten mee opkan. Geen kaneel of vanille extract in huis of vind je het niet lekker, de madeleines zijn zonder ook zalig!

Aan de slag

 1. Verwarm de oven voor op 200 ºC.
 2. Vet je vorm heel licht met een beetje boter in en bestuif met wat bloem.
 3. Smelt de boter op een laag vuurtje. In neem het van het vuur als nog niet alles gesmolten is en roer het dan door. Zo is je boter niet te heet als je het door de bloem gaat mengen later.
 4. Mix de droge ingrediënten door elkaar.
 5. Voeg de eieren, het limoensap en het vanille extract toe en roer het door, of mix rustig op de laagste stand. Hoe luchtiger het beslag hoe meer madeleines je kunt maken echter hoe sneller ze droog worden.
 6. Roer/mix als laatste de gesmolten boter erdoor totdat je een mooi beslag hebt.
 7. Je kunt je beslag met een lepel in je vorm gieten maar je kunt het ook heel makkelijk met een spuitzak in je vorm spuiten. Ik blijf net een millimeter onder het randje.
 8. Bak ze nu in 8-9 minuten af tot ze mooi goudbruin zijn en een bolling hebben.
 9. Laat ze even afkoelen, zo’n 5 minuten, en haal ze voorzichtig uit de vorm. Je kunt ze heel makkelijk eruit halen, soms zitten ze al los en anders steek je er met een spatel of mes voorzichtig onder om ze een handje te helpen.
 10. Voor de topping: Smelt de chocolade en de (cacao)boter au-bain-marie. Roer door en haal van je warmtebron eens gesmolten.
 11. Doop je afgekoelde madeleines in de chocolade en leg ze op een rekje. Ik leg altijd een bakplaat of bakpapier onder het rekje zodat de chocolade daarop kan druipen.
 12. Meng nu je overgebleven chocolade met het roze poeder en maak met bijvoorbeeld een lepeltje sliertjes over de madeleines.
 13. Je kunt ze meteen lekker opeten of volledig laten afkoelen.

Genieten maar!

Madeleines met roze ruby chocolade
Recept madeleines, Madeleintjes maken, Mini cakejes, Cakejes in schelpvorm, Madeleines bakken, Zelf Madeleines maken, Gezonde Madeleines, Origineel recept Madeleines, Verse Madeleines, Glutenvrije Madeleines, Recept glutenvrije Madeleines, Glutenvrij bakken, Glutenvrije recepten, Glutenvrij genieten, Madeleines met chocolade, Wat is een Madeleine koekje, Madeleines maken zonder vorm, Klassieke Madeleines, Madeleintjes, Franse Madeleines, De lekkerste Madeleines, Madeleine vorm metaal, Frans cakeje, Waar Madeleine vorm kopen, Ruby chocolade, Callebout chocolade, Unicorn Superfoods kopen online,

Ben jij ook zo dol op madeleines? Liefs Heidi

(Visited 616 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *