Fruitige chocolademousse van avocado

Een complete vegan (yep je leest het goed) chocolademousse die guilty-free en toch romig en onwijs lekker is! Een gezonde traktatie boordevol goede stoffen die je lekker al dessert, tussendoortje of misschien wel als ontbijt serveert. De veganisten onder ons zullen vast al eens een recept van chocolademousse met avocado en/of aquafaba voorbij zien komen en zelfs hebben gemaakt, maar je hoeft niet vegan te zijn om te genieten van zoiets lekkers! Vandaag een heerlijk fruitige creatie met een topping van aquafaba, ook nog eens een erg makkelijk recept: Fruitige chocolademousse van avocado

Mocht je je afvragen wat aquafaba nou precies is, het is een vervanger van eiwit en wordt vaak in de veganistische keuken gebruikt. Je kunt het zelf maken en zelfs zo kopen maar aangezien ik toch regelmatig iets met kikkererwten maak (bijvoorbeeld hummus), vang ik het vocht op uit het potje of van mijn gekookte kikkererwten, wat dus aquafaba genoemd wordt, en klop ik het op voor meringue of een mousse. Je kunt het dus gebruiken in baksels. Je proeft wel iets van de erwt terug dus je moet het wel zoeten.

Wat heb je nodig

Voor 2-4 personen

  • 2 kleine rijpe bananen, zonder schil (ong 140 gram)
  • 2 avocado’s, zonder schil en pit (ong 250 gram)
  • 25 gram rauwe cacaopoeder (ong 3 eetlepels)
  • 25 gram ruwe rietsuiker (of een andere zoetstof/ongeraffineerde suiker naar keuze)
  • Extra romige chocolademousse:
  • 25 gram cashewnoten
  • 5 gram ruwe rietsuiker
  • 30 ml (bron)water
  • Voor de topping (optioneel):
  • aquafaba van 1 pot (bio) kikkererwten / 115 gram (kikkererwten vocht)
  • 50 gram ruwe rietsuiker (of andere zoetstof naar keuze, bv rijstbloemsuiker of Zusto, Zusto is heel geschikt voor mensen met diabetici. Ik vind het ideale vervanger)
  • Fruit naar keuze om te garneren, ik nam een passievrucht en wat blauwe bessen hiervoor.

Zonder de topping is de mousse ook al heerlijk! Een paar verse aardbeien er op en genieten maar! Het romige dankt de mousse aan de cashew-crème.

Aan de slag

  1. Start met de cashewnoten, de 25 gram suiker en de 30 ml (bron)water fijn te mixen totdat het geen korrelige structuur meer heeft maar heel mooi romig is.
  2. Mix de bananen, de avocado, suiker en cacaopoeder tezamen met de cashew-crème tot een mooie gladde massa. Je chocolademousse heeft al meteen een mooie dikke en luchtige structuur.
  3. Vul wat glaasjes of kommetjes met de mousse, je kunt dit gemakkelijk doen met een spuitzak maar is niet noodzakelijk. Zet ze dan in de koeling om nog iets meer op te stijven.
  4. Klop de aquafaba op tot een schuimende massa en giet beetje voor beetje de suiker erbij, feitelijk maak je het precies hetzelfde als een meringue van kippeneiwitten. Je maakt deze direct voordat je je mousse serveert.
  5. Schep de merigue topping op de chocolademousse, je kunt het zelf met een brandertje wat kleur geven als je wilt en garneer dan het fruit op je gerechtje.

Smullen maar!

Je houd wel wat van de merigue over, je kunt ervoor kiezen om het in de koeling een paar dagen te bewaren (wel weer even opkloppen voor gebruik) om er direct of later nog wat merigue schuimpjes van te bakken.

Glutenvrije chocolademousse, Lactosevrije chocolademousse, Aquafaba, Chocolademousse van avocado, Fruitige chocolademousse, Chocolademousse van fruit, Vegan chocolademousse, Veganistische chocolademousse, Gezonde desserts, Vegan desserts, Recept chocolademousse, Recept vegan chocolademousse, Recept lactosevrije chocolademousse, Glutenvrije dessert recept,

Heb jij weleens een vegan chocolademousse gegeten of gemaakt? Mocht je het recept ook maken en/of delen via social media, tag me gerust :-D. Liefs Heidi

Wil je volledig op de hoogte blijven van mijn artikelen en leuke nieuwtjes? Volg me op Instagram en of op Facebook.

(Visited 632 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Solve : *
21 − 3 =


CommentLuv badge