Italiaans gehaktbrood met groene asperges

De aspergetijd is officieel al sinds 24 juni voorbij maar alsnog wilde ik dit recept niet voorbij laten gaan. Groene asperges worden tegenwoordig ook in kassen gekweekt en is de kwaliteit tot eind juni nog zeker heel goed. Heb je nog een paar van die groene jongens liggen, maak er eens een gehaktbrood mee! Het recept past heel goed bij de glutenvrije, lactosevrije en keto eetwensen. Ik eet zelf amper nog rund of varken (meer vis, kalkoen/kip en vega), dus geen vegetarisch recept vandaag maar wel èèn die bij veel eetgewoonten past en tevens aan te passen is. Maak er een lekkere salade bij (ook aan te passen) en je hebt een heerlijk zomers gerecht die je koud of warm kunt eten en als lunch of diner: Italiaans gehaktbrood met groene asperges

Tip: Maak zelf je kippengehakt: neem kippendijen en hak deze in een keukenmachine tezamen met kruiden naar wens.

Wat heb je nodig

  • 700 gram kippengehakt
  • 250 gram asperges, ruwe uiteinden verwijderd
  • 3 uitgeperste teentjes knoflook
  • 1 middelgrote ui, fijngesnipperd
  • halve puntpaprika (of een halve rode paprika), in blokjes gesneden
  • 2 eetlepel tomatenpuree
  • 60 gram (glutenvrije) bloem of broodkruim
  • 1 eetlepel Italiaanse kruiden (ik gebruikte hiervoor de biologische en glutenvrije Festa Italiana)
  • 2 eetlepel tomatenpuree
  • 1 theelepel (natuur)zout
  • halve theelepel peper
  • 1 eetlepel verse basilicum, fijngehakt
  • 2 eetlepels witte wijnazijn
  • olie om je vorm mee in te vetten
  • optioneel: 1 ei (wat je voorkeur heeft, zonder gaat het ook goed en is het minder droog)
  • Cakevorm (20 cm)



Italiaans gehaktbrood van kippengehakt, Glutenvrij, Groene asperges, Recept, Zelf gehaktbrood maken, Meatloaf, Glutenvrije gehaktbrood, Recept met groene asperges, Keto recept, Low Carb recept, Zomerse recepten, Lactosevrije recepten,

Aan de slag met het Italiaanse gehaktbrood

  • Verwarm de oven voor op 180 °C en vet de vorm in.
  • Meng in een grote kom het kippengehakt, zout, peper, knoflook, gesnipperde ui, paprika, bloem, tomatenpuree, basilicum, azijn en eventueel het ei (met je handen) tot alles goed gemengd is. 
  • Scheid je gehaktbrood mengsel in twee gelijke delen. 
  • Verdeel de eerste helft van het gehaktbrood mengsel in de vorm.
  • Leg de asperges in de lengte op het gehaktbrood mengsel. 
  • Druk het resterende gehaktbrood mengsel in de vorm en maak de bovenkant plat. 
  • Bak 1 uur in de oven tot het gehaktbrood gaar is. Haal uit de oven en laat 10 minuten staan. 
  • Snijd in plakjes en serveren maar.

Wil je een lekkere salade erbij? Neem sla naar keuze, verdeel er een rijpe avocado tezamen met een, in plakken gesneden, bol (lactosevrije) mozzarella over. Strooi wat van de Italiaanse kruiden, basilicum crème en olijfolie over. Enjoy!

Recept: Zomerse garnalensalade met ansjovis mayonaise

Meer zomerse gerechten met een Italiaans tintje? Wat dacht je van een frisse salade met ansjovis en garnalen?

(Visited 23 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Solve : *
12 + 23 =


CommentLuv badge