De aspergetijd is officieel al sinds 24 juni voorbij maar alsnog wilde ik dit recept niet voorbij laten gaan. Groene asperges worden tegenwoordig ook in kassen gekweekt en is de kwaliteit tot eind juni nog zeker heel goed. Heb je nog een paar van die groene jongens liggen, maak er eens een gehaktbrood mee! Het recept past heel goed bij de glutenvrije, lactosevrije en keto eetwensen. Ik eet zelf amper nog rund of varken (meer vis, kalkoen/kip en vega), dus geen vegetarisch recept vandaag maar wel รจรจn die bij veel eetgewoonten past en tevens aan te passen is. Maak er een lekkere salade bij (ook aan te passen) en je hebt een heerlijk zomers gerecht die je koud of warm kunt eten en als lunch of diner: Italiaans gehaktbrood met groene asperges
Tip: Maak zelf je kippengehakt: neem kippendijen en hak deze in een keukenmachine tezamen met kruiden naar wens.
Wat heb je nodig
- 700 gramย kippengehakt
- 250 gramย asperges, ruwe uiteinden verwijderd
- 3 uitgeperste teentjes knoflook
- 1ย middelgrote ui, fijngesnipperd
- halve puntpaprika (of een halve rode paprika), in blokjes gesneden
- 2ย eetlepelย tomatenpuree
- 60 gramย (glutenvrije) bloem of broodkruim
- 1 eetlepel Italiaanse kruiden (ik gebruikte hiervoor de biologische en glutenvrije Festa Italiana)
- 2ย eetlepelย tomatenpuree
- 1ย theelepelย (natuur)zout
- halve theelepelย peper
- 1ย eetlepelย verse basilicum, fijngehakt
- 2 eetlepels witte wijnazijn
- olie om je vorm mee in te vetten
- optioneel: 1 ei (wat je voorkeur heeft, zonder gaat het ook goed en is het minder droog)
- Cakevorm (20 cm)

Aan de slag met het Italiaanse gehaktbrood
- Verwarm de oven voor op 180 ยฐC en vet de vorm in.
- Meng in een grote kom het kippengehakt, zout, peper, knoflook, gesnipperde ui, paprika, bloem, tomatenpuree, basilicum, azijn en eventueel het ei (met je handen) tot alles goed gemengd is.ย
- Scheid je gehaktbrood mengsel in twee gelijke delen.ย
- Verdeel de eerste helft van het gehaktbrood mengsel in de vorm.
- Leg de asperges in de lengte op het gehaktbrood mengsel.ย
- Druk het resterende gehaktbrood mengsel in de vorm en maak de bovenkant plat.ย
- Bak 1 uur in de oven tot het gehaktbrood gaar is.ย Haal uit de oven en laat 10 minuten staan.ย
- Snijd in plakjes en serveren maar.
Wil je een lekkere salade erbij? Neem sla naar keuze, verdeel er een rijpe avocado tezamen met een, in plakken gesneden, bol (lactosevrije) mozzarella over. Strooi wat van de Italiaanse kruiden, basilicum crรจme en olijfolie over. Enjoy!

Meer zomerse gerechten met een Italiaans tintje? Wat dacht je van een frisse salade met ansjovis en garnalen?