Tiramisu van kersen en Cava

De letterlijke vertaling van tiramisu is “trek me omhoog”, met andere woorden: maak me blij! Nou dat word ik altijd van dit heerlijke dessert. Er zijn twee nagerechten/desserts waar je me gerust wakker voor kunt maken, dat is crème brûlée (crème Catalana mag ook) of het bekende Italiaanse gerecht. Nu maak ik graag varianten van klassiekers en gaf er een zomerse twist aan. Het is ook nog eens kersentijd en de combinatie met Cava is uitermate geschikt waren voor dit recept: Tiramisu van kersen en Cava

Wat heb je nodig voor deze tiramisu van kersen en Cava

Voor 2 – 4 personen

 • 125 gram (verse) zoete kersen, ontpit
 • 250 gram mascarpone
 • 250 ml verse slagroom
 • 75 gram ruwe rietsuiker (of een alternatief zoals berkensuiker of Zusto).
 • 50 ml Cava (of prosecco), ik gebruikte een mooie die ik ontving van The Wine House.
 • 100-130 gram lange vingers (savoiardi), ik gebruikte de glutenvrije van Schär, deze zijn groter en ideaal voor dit recept. Je hebt dan 6 stuks nodig, bij een normale lange vinger waarschijnlijk 18-20 stuks.
 • paar kleine blaadjes basilicum voor de garnering
 • halve theelepel gevriesdroogde fruitpoeder (ik gebruikte pitaya poeder maar je kunt bv ook frambozen- of bietenpoeder gebruiken).

Aan de slag

Afhankelijk van voor hoeveel personen je het maakt, je kunt het in een schaal maken of direct op een bordje. Ik had 2 grote porties die je gemakkelijk voor 4 personen kunt maken.

 1. Pureer de ontpitte kersen fijn tezamen met 15 gram rietsuiker, zeef vervolgens de pulp eruit en vang zowel het sap als pulp apart op, handig is om het sap in een kommetje te gieten waarbij je de vingers precies in kan dopen. Mocht je de grote lange vingers van Schär gebruiken dan kun je ze door de helft snijden.
 2. Giet de Cava bij het sap en roer rustig door.
 3. Klop de slagroom met de rest van de rietsuiker tot een mooie stijve massa.
 4. Roer de mascarpone los en roer vervolgens door de opgeklopte slagroom tot een mooi geheel (als we het op z’n Italiaans doen dan roeren we met liefde, dat komt de smaak ten goede ;-)).
 5. Doop de helft lange vingers in de mix van kersensap en Cava en leg ze op de bordjes (deze mooie roze handgemaakte aardewerk schaaltjes kocht ik bij Sissy-Boy) of in de schaal.
 6. Vul een spuitzak (zonder mondje) met de romige mascarpone-massa en knip in tot je 1-1,5 cm breed spuitgaatje hebt.
 7. Spuit nu een eerste laag over de lange vingers.
 8. Verdeel vervolgens je kersenpulp lichtelijk over de eerste roomlaag.
 9. Doop de andere helft in de kersensap met Cava en leg ze kruislings op je “bouwwerkje”.
 10. Spuit de andere helft van de roomlaag erop en verdeel met een zeef de vruchtenpoeder eroverheen.
 11. Maak je kunstwerk af met een paar kleine basilicumblaadjes.
 12. Laat de tiramisu (minstens) zo’n twee uur opstijven in de koeling en dien het dan op. Je kunt het ook direct opeten maar ik vind het altijd lekkerder wanneer de lange vingers zachter zijn en alles meer 1 geheel is geworden, de volgende dag is het zeker nog steeds lekker (soms nog lekkerder zelfs).
Tiramisu van kersen en Cava, 
Tiramisu met kersen, Tiramisu van cava, Prosecco tiramisu, Zomers recept Dessert met kersen, Nagerecht met kersen, Glutenvrije tiramisu, Glutenvrije recepten, Tiramisu van slagroom en mascarpone, Tiramisu zonder ei, Kleurrijke dessert, Tiramisu met vruchten, Alternatief voor tiramisu,

Enjoy van deze frisse en zomerse tiramisu! Fijne zomer! P.s.: wat is jouw favoriete dessert? Liefs Heidi

Tiramisu met limoncello, Recept met Limoncello, Limoncello tiramisu, lekkere variant op tiramisu, Zelf tiramisu maken, Frisse tiramisu, Italiaanse tiramisu,

Ook lekker en een frisse zomers recept is tiramisu met limoncello. Of wat dacht je van tiramisu met Amarula?

Wil je volledig op de hoogte blijven van mijn artikelen en leuke nieuwtjes? Volg me op Instagram en of op Facebook.

(Visited 235 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
11 − 4 =


CommentLuv badge