Marokkaanse pannenkoek: Baghrir + winactie Natura pan

Heb je weleens gehoord van de “duizend gaatjes” pannenkoek? Een heerlijk zoete sponsachtige pannenkoek uit het mooie Midden-Oosten. Ik ben, zoals je vast al vaker hebt gezien, fan van die keuken en onlangs kocht ik dan ook weer een prachtig kookboek met recepten en eetgewoonten uit Marokko. Het staat ook echt op mijn wensenlijst op daar een reis te maken en bij de lokale bevolking kooklessen te krijgen. Dit originele recept vond ik het boek maar ik passte het toch wat aan naar mijn smaak en wensen. Goed om te weten, mijn “baghrir” recept is glutenvrij en vegetarisch wil je ze ook nog eens lactosevrij en vegan? Dan vervang je de boter door kokosolie. Ik bakte ze in een prachtige “gezonde” teflonvrije pan die ik ontving en welke ik ook mag weg gaan geven! Ik ben over een weekje jarig en is het dus tijd om cadeautjes weg te geven! Hoe tof! Lees snel verder voor de winactie en het recept. Marokkaanse pannenkoek: Baghrir + winactie Natura pan

Over de baghrir

Baghrir, ook wel bekend onder de naam beghrir (Marokkaans-Arabisch) is een soort pannenkoek/flensje waarbij zijn oorsprong bevindt in de Maghreb-regio. Het heeft een sponsachtige structuur en wordt aan 1 kant gebakken, de bovenkant zit dan ook vol kleine gaatjes vanwaar de naam “duizend gaatjes pannenkoek” Een Baghrir wordt warm geserveerd en besmeerd met boter en/of honing of jam. De hoofdingrediënten zijn griesmeel (maismeel) en/of bloem. Er komt geen ei aan te pas.

In de Maghreb regio is de pannenkoek bekend onder verschillende namen, afhankelijk van de regio of het land van herkomst – aldus Wikipedia.

Ik maakte dit recept glutenvrij door de griesmeel (semoulina) door maismeel en de gewone bloem te vervangen door glutenvrije bloem, wat optioneel is. Let op: maismeel is niet hetzelfde als maizena/maiszetmeel. Ik mengde wat kaneel door het beslag voor een licht kruidig tintje. Daarnaast mengde ik honing met een theelepel rozenwater en besprenkelde ik het met eetbare gedroogde bloemen, ik vind dat er helemaal bij passen! Het maakt ook het meteen wat feestelijker.

Wat heb je nodig voor dit baghrir recept

Voor 6-8 pannenkoekjes

 • 125 gram maismeel (of griesmeel)
 • 75 gram (glutenvrije) bloem
 • 1 theelepel poedersuiker
 • 1 theelepel kaneel, optioneel
 • 1 theelepel (glutenvrije) gedroogde gist
 • halve theelepel zout
 • 300 ml lauwwarm water
 • boter/kokosolie om te bakken en eventueel de baghrir mee in te smeren
 • honing of jam met optioneel 1 tot 2 theelepels rozenwater en eetbare bloemen

Aan de slag

 1. Mix de meel, boem, poedersuiker, kaneel, droge gist en de zout in een kom en voeg vervolgens het lauwwarme water toe en mix tot een mooi glad beslag.
 2. Dek de kom af met huishoudfolie en een schone theedoek. Laat het minimaal een uur op een warme plaats staan.
 3. Zet de pan op het vuur en laat een klontje boter in de pan smelten.
 4. Zet het vuur half hoog en schep met een soeplepel een volle lepel beslag in de pan en draai de pan rustig rond om het beslag te verdelen. Je zult al snel gaatjes zien. Maak ze niet te dun.
 5. Zet de deksel op de pan om de bovenkant van de pannenkoek te laten garen. Je ziet aan de zijkanten een hele lichte mooie bruine kleur.
 6. Ze laten heel mooi en schoon los van de pan dus laat voorzichtig de pannenkoek op een bord glijden en dek het bord af met de schone theedoek. Zo houd je ze lekker warm en kun je doorgaan met de volgende pannenkoek.
 7. Meng een paar flinke eetlepel honing of jam met het rozenwater en giet het over de pannenkoekjes. Besmeer eventueel met de boter. Strooi de bloemtjes erover en genieten maar!

Natura Indution pan (Puur Mieke) winactie!

Je kon afgelopen zondag al in mijn #SundayFunday | Go Green artikel iets over deze mooie en bijzondere pannen lezen én dat ik er 1 mag weg gaan geven, tof hé! Ik testte de pan en werd er meteen heel blij van! Het is niet alleen een plant-based pan maar ook nog ‘s heel fijn in gebruik en zo weer schoon. Het formaat is heel fijn, vooral voor pannenkoekjes als deze. Daarnaast ook voor een gebakken eitje maar ik bak er ook graag mijn vlees/vis en/of uien met champignons in. De deksel bevat een gaatje zodat het overtollige stoom makkelijk ontsnapt. Ik leerde een trucje van een chef om gebakken uien eerst in een beetje water te koken en zodra het water verdampt is voeg ik boter of olie bij. Zo creëer je perfecte zachte en licht gekarameliseerde uien. Het deksel en de pan zijn hier uitermate geschikt voor.

Niet alleen voor mooie kookgerei kun je terecht bij Puur Mieke maar alles op het gebied van een gezonde leefstijl! Het assortiment is ontzettend groot! Je vind er ook bijna alles om dit recept te maken.

Nog even in het kort over de Teflonvrije pannen van Natura Induction:

 • Dit is de eerste, 100% gerecyclede, “groene” koekenpan met een anti-kleeflaag gemaakt van plantenextracten.
 • De panbody, maar ook de houtlook greep is gemaakt van gerecycled materiaal. De pannen zijn volledig vrij van nikkel, zware metalen en ze zijn ook nog eens 100% gerecycled.
 • Het gebruikersoppervlak van deze pan is vrij van deze twee schadelijke stoffen, waardoor je je voedsel veilig kunt bereiden. De pan is gemaakt van gerecycled aluminium met daarop 5 lagen groene “VegeTek” coating met plantaardige ingrediënten.
 • Geschikt voor alle warmtebronnen, dus ook voor de toekomstige “groene” elektrische, keramische, inductie kookplaten en gas (kleine uitzondering voor de ovenschaal, deze is niet geschikt voor inductie).
 • De pannen worden geproduceerd in Italië en met milieuvriendelijke vrachtwagens naar Nederland gebracht. Koop jij dus zo’n gave pan, dan laat je maar een kleine voetprint achter.

Kijk voor meer informatie en het assortiment van de teflonvrije pannen op de site van PuurMieke.nl.

De Winactie

Ik mag deze ø 24 pan met glazen deksel ter waarde van €73,70 weggeven!

Wat moet je er voor doen:

 • Like de foto op mijn Instagram pagina heidiantwerp_new en laat een reactie achter wel gerecht jij met de pan zou gaan maken.
 • Extra winkans: volg mijn pagina en de pagina van puurmieke op instagram.
 • Delen = lief!
 • Geen Instagram maar wel Facebook, doorloop dan dezelfde stappen op fabulousfeelingblog.

Deze winactie loopt deze t/m 31 januari 2023. Succes en liefs Heidi

Kan je niet wachten en toch al zo’n pan (of de andere mooie pannen) te bestellen dan ontvang je op de site van Puur Mieke 10% korting met code “Fabulousheidi“. Mocht je de gelukkige winnaar zijn dan krijg je het volledige aankoopbedrag terug, zo zijn we dan ook weer :-).

Fluffy boekweit banaanpannenkoeken met fruitsalsa, Glutenvrij, lactosevrij, gezonde pannenkoeken,

Ook lekker en ideaal om deze Natura pan te bakken zijn de fluffy boekweit/banaan pannenkoekjes met vruchten salsa (ook glutenvrij).

(Visited 49 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *