Gegrilde ananas met halloumi en basilicumolie

Je hebt vast weleens van halloumi gehoord toch? Halloumi is een kaas die wordt gemaakt van geit-, schaap-, en koeienmelk en wordt gestremd met enzymen. Het smeltpunt ligt veel hoger dan bij de meeste kazen en daardoor perfect om te bakken of grillen en zelfs frituren! Rauw lijkt het op een combinatie tussen feta en mozzarella maar het proeft niet zo lekker, verwarmen dus. Een ideale vleesvervanger en heel geschikt om te gebruiken bij bijvoorbeeld een salade die ik er mee heb gemaakt. Deze Cypriotische kaassoort is wat zoutig en dus in combinatie met de zoete ananas en de licht kruidige olie is het mooi uitgebalanceerd. Bij deze mijn (glutenvrije) recept voor: Gegrilde ananas met halloumi en basilicumolie

Qua smaak proef ik bij de halloumi niet die typische geiten,- schapenkaas smaak. Ik kocht het bij een lokale Turkse supermarkt, scheelt ook qua prijs maar ik zie ze tegenwoordig ook veelal in de gewone supermarkten liggen. Ik denk dat je zelf moet uittesten welke je de lekkerste vindt.

Wat heb je nodig

Voor 4 porties

 • 250 gram verse ananas
 • 200 gram halloumi (grill)kaas
 • gemengde sla
 • een flinke handvol basilicumblaadjes
 • 50 ml olijfolie
 • halve theelepel (natuur)zout
 • grillpan of grillplaat

Aan de slag

 1. Snijd de ananas in lange plakken en snijd vervolgens ook in de lengte door.
 2. Pureer met een staafmixer/blender of keukenmachine de olie met de basilicum en het zout. Ik giet vaak de olie over in van die handige knijpflessen om garneren. Wat ik over heb bewaar ik in de koeling.
 3. Leg de ananas op een grillplaat of in een grillpan totdat ze dat mooie gegrilde bruine kleurtje hebben. De ananas heeft langer tijd nodig dan de halloumi. Grill vervolgens de kaas, check of de halloumi echt gesmolten is, het blijft anders wat taai en elastisch.
 4. Maak de bordjes in de tussentijd op. Leg de sla mooi verdeeld over de bordjes. Leg vervolgens de gegrilde ananas er op en daarbovenop de halloumi.
 5. Spuit of druppel de basilicumolie eroverheen en maak je feestje af met een extra basilicum blaadje. Enjoy!

Maak jij weleens gerechten met halloumi kaas? Liefs Heidi

Frisse salade met kalkoen, ananas, mandarijn, selderij, Glutenvrij recept, Salade met bleekselderij, Hartig en zoet recept, Lekkere salade recepten, Slanke recepten, Salade met kip, Salade met mandarijntjes, Verse ananas salade, Salade bij de bbq, Cocktailsaus, Zelf Whiskeysaus maken,

Dol op gerechten met zowel zoet als hartige ook wel sweet and savory genoemd? Wat dacht je van deze salade van ananas, mandarijn, kalkoen en selderij?

(Visited 30 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *