Pittige gefermenteerde Kiwi-Jalapeño saus

Een pittige all-round smaakmaker met een fris tintje van de kiwi! Ik verwerk deze saus in gerechten, dips, dressings, om te marineren, etc etc. Het is super makkelijk te maken en lang houdbaar. Het heeft een friszure smaak met een lekker spicy smaakje! Eentje die je gewoon altijd in je koeling wil hebben staan. Door die lekkere zelfgemaakte pad thai, guacamole of bij de bbq. Als je van Tabasco houd dan vindt je deze smaakmaker zeker net zo lekker! Bij deze het recept voor: Pittige gefermenteerde Kiwi-Jalapeño saus

Recept hotsauce , Recept tabasco Zelf hete saus maken, Pittige gefermenteerde Kiwi-Jalapeño, Jalapeno peper saus, Gefermenteerde hete saus, Zelf fermenteren, Pepers fermenteren, Zelf tabasco maken,

De voorbereiding is een fluitje van een cent, je moet alleen 2-3 weken geduld hebben om ‘m te gebruiken ;-). Ik kwam het recept ooit ‘s bij een Amerikaanse “fermenteer” blogger tegen en moest ‘m gewoon maken. Groen, pittig en met een tropisch tintje. De kiwi is uitermate geschikt voor een recept als deze. Ik denk dat je een saus als deze ook kunt maken met ananas in plaats van kiwi. Na het fermentatie proces is de saus natuurlijk niet zo mooi fel groen meer.

Wat heb je nodig

 • 10-15 groene Jalapeño pepers, in plakjes gesneden zonder steeltjes
 • 4 lente-uitjes, in plakjes gesneden met wortels verwijderd
 • 1 bosje verse koriander (je kunt ook peterselie gebruiken)
 • 4 groene kiwi’s, geschild en in plakjes
 • 2 eetlepels (natuur)zout
 • 1 liter (gefilterd) water
 • 250-500 ml appelazijn of witte wijn azijn (na het fermenteer proces)
 • Fermenteer pot(ten) / grote glazen weckpot(ten) 2 liter of 2 x 1 liter (ik heb mijn potten en flessen gekocht bij Dille & Kamille)

Aan de slag

 1. Vul de pot of potten met telkens afwisselende laagjes van jalapeños, koriander, lente-uitjes en kiwi in lagen in de fermentatiepot en eindig met een laag jalapeños of kiwi erop om de groene uien en koriander onder de pekel te houden.
 2. Meng het zout en het water en roer tot het zout volledig is opgelost.
 3. Voeg eventueel een gistingsgewicht toe of dek volledig af met een plastic zakje met water. Alle ingrediënten moeten volledig onder water staan.
 4. Laat 2-3 weken fermenteren bij kamertemperatuur op een koele en donkere plek.
 5. Voeg 250 ml van de fermentatievloeistof tezamen met de jalapeños, koriander, lente-uitjes en kiwi toe aan een blender. Mix tot een gladde massa en voeg dan naar smaak de azijn toe.
 6. Trechter/giet de hete saus in flessen of potten. De hete saus is minimaal 2 maanden houdbaar in de koelkast.

Zoals je ziet is het een fluitje van een cent! Je hebt er niet speciale dure fermenteer potten of een gewicht voor nodig. Zolang je zorgt dat de ingrediënten onder het pekelwater blijven staan is er niets aan de hand. Gebruik je potten die volledig afsluiten dan is het wel verstandig om ze zo nu en dan te laten luchten (lucht laten ontsnappen). Je kunt ook lekker variëren met een recept als deze, wat dacht je van rode pepers en ananas en bijvoorbeeld met Thaise basilicum?

Maak jij graag zelf je sauzen en ben je ook fan van fermenteren? Liefs Heidi

Recept: Spicy Barbecuesaus

Ook lekker deze spicy barbecue saus! Makkelijk en altijd een perfecte smaakmaker! Ook leuk om zelf te fermenteren is gemberbier!

(Visited 133 times, 3 visits today)

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *