Recept: Chai Kruidkoek

Wat past er nou beter bij deze tijd dan een heerlijke kruidkoek. Als je een liefhebber bent van Chai tea of Latte en of gewoon houd van de geur en de smaak van Chai kruiden dan wil je dit recept zeker proberen want ik heb een Chai variant ervan gemaakt! Ik mocht onlangs kennis maken met het bijzondere merk MamasChai, waarover ik in dit artikel meer over vertel, en werd geรฏnspireerd tot dit recept. Aangezien ik een dol ben op kruidkoek (ook wel bekend als peperkoek) en ook op Chai, dus de combinatie was snel gemaakt. Volledig vegan, makkelijk glutenvrij te maken en ontzettend smaakvol! Nog een pluspunt, ik heb een gezondere versie gemaakt die ook nog ‘s goed is voor de lijn. De smaak van een vertrouwde kruidkoek met een spicy Chai-randje. Bij deze mijn recept: Chai Kruidkoek

Een kruidkoek recept bevat oorspronkelijk roggebloem maar je kunt ook kiezen voor glutenvrije bloem of speltmeel. Ik voegde er rozijnen aan toe om ‘m extra smeuรฏg te maken, uiteraard optioneel. Je kunt Chai kruiden kopen maar ook zelf maken, een alternatief is speculaaskruiden te gebruiken waaraan je bijvoorbeeld gemberpoeder en peper aan toevoegt. Menig Chai-liefhebber zal het wellicht is huis hebben of misschien gewoon de kruiden. Mijn tip maak lekker veel! Onderaan heb ik een basis reept van de kruiden voor jouw zelfgemaakte Chai. Een originele kruidkoek wordt gemaakt met karnemelk maar dus heel goed te vervangen met deze heerlijk MamasChai. Ik heb de stroop vervangen door agavasiroop en de basterdsuiker door donkere rietsuiker. Een gezonde variant dus! ๐Ÿ˜€

Wat heb je nodig

 • 300 gram volkoren speltmeel/roggebloem/glutenvrije bloem
 • 200 gram donkere rietsuiker (deze is ietwat kleverig)
 • 2,5 theelepel bakpoeder
 • halve theelepel baking soda
 • 10 gram (2 eetlepels) chai kruiden, wil je het pittiger dan kun je 15 gram gebruiken
 • halve theelepel natuurzout
 • 300 ml chai melk van MamasChai
 • 3 eetlepels agavesiroop (of stroop)
 • Optioneel: 50 gram rozijnen en 1 eetlepel amandelschaafsel
Chai kruidcake, Recept chai kruiden, MamasChai, Chaimelk, Vegan cake, Vegan Kruidcake, Peperkoek, Chai Kruidkoek, Recept Kruidkoek, Verschil kruidkoek en peperkoek, Chai kruiden maken, Zelf Chai kruiden mixen, Wat zit er in Chai kruiden, Chai Latte maken, Kruidkoek maken, Glutenvrije peperkoek, Speltbloem peperkoek, Review MamasChai, Smaak MamasChai, 20 cm cakevorm, Gezonde kruidkoek, Alternatief kruidkoek,
Chai kruidcake, Recept chai kruiden, MamasChai, Chaimelk, Vegan cake, Vegan Kruidcake, Peperkoek, Chai Kruidkoek, Recept Kruidkoek, Verschil kruidkoek en peperkoek, Chai kruiden maken, Zelf Chai kruiden mixen, Wat zit er in Chai kruiden, Chai Latte maken, Kruidkoek maken, Glutenvrije peperkoek, Speltbloem peperkoek, Review MamasChai, Smaak MamasChai,

Aan de slag

Het leuke is, je kunt deze cake ook in een airfryer bakken. Je baktijd is wel korter (รท 45 minuten) en je hebt een vorm nodig die precies past. Ik vond er รฉรฉn van 21 cm (lengte) bij de Sรธstrene Grene maar je kunt ze ook vinden bij bol.com.

Ik kreeg laatst een hele goede tip van een bakker. Check niet met een satรฉprikker maar je moet, indien je het hebt, met een thermometer de cake. Als ie 100หšC (of 205หšF) is van binnen dan is de cake klaar. Ook al komt je prikker er niet schoon uit, het gaart verder en zo wordt je cake niet droog.

 1. Verwarm de oven (of airfyer) voor op 160ยฐC.
 2. Vet de bakvorm in en bekleed bakpapier.
 3. Meng de bloem met de rietsuiker, het bakpoeder, bakingsoda de chai kruiden en het zout.
 4. Voeg de Chaimelk, agavesiroop en rozijnen toe en spatel tot een glad en plakkerig beslag.
 5. Schep je beslag in de vorm en strijk de bovenkant glad en, indien gewenst, besprenkel met het amandelschaafsel.
 6. Bak de Chai kruidkoek in 60 tot 80 minuten gaar.
 7. Laat ‘m 5 tot 10 minuten staan voordat je de kruidkoek uit de vorm haalt en laat verder afkoelen op een rooster.
 8. Beker warme of koude MamasChai melk erbij en genieten maar!

Wat is MamasChai?

MamasChai, opgezet door 2 zussen, is een vegan en authentieke “ready to drink” Chai Latte (melk). Wat maakt het zo bijzonder? De meeste Chai drinks bevatten vaak veel suiker, onnatuurlijke smaakstoffen en worden soms zelfs gemaakt zonder thee of met aromaโ€™s in plaats van echte specerijen en heeft weinig te maken met de authentieke masala chai uit India.

MamasChai een chai die gemaakt is met hoge kwaliteit specerijen, bevat weinig suiker (wat je ook echt proeft) en gemaakt wordt naar autenthiek recept. Het enige wat anders is dan een autenthieke chai is dat de melk vervangen is door een amandeldrink wat ‘m dus lekker vegan maakt en geschikt is voor de veganisten en lactosevrije eters onder ons. Het bevat ook nog ‘s heel weinig calorieรซn, ook fijn! Je kunt ‘m warm en koud drinken. Voor meer info en verkooppunten check je de site van MamasChai.

Wat heb je nodig voor de Chai kruiden mix en hoe maak je het

Dit is naar mijn smaak en voorkeur van (hoeveelheid) kruiden.

 • 2 kaneelstokjes
 • 3 theelepels gemberstukjes of poeder
 • 1 theelepel kruidnagels
 • 1 eetlepel kardemom peulen
 • 3 steranijs
 • 1 theelepel peperkorrels
 • 1 theelepel (geraspte) nootmuskaat

Breek de kaneelstokjes evt al wat voordat je alles gaat fijn malen. Voeg alles bij elkaar en maal fijn. Je kunt dit met een vijzel malen of in een molentje.

Ben jij ook fan van Chai en natuurlijk kruidcake? Liefs Heidi

(Visited 36 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *