Culinaire minireis door Yerseke

Word je ook zo blij van oesters, kreeft en de lekkerste zeevruchten en heb je een speciaal hartje voor Zeeland (of misschien ga je dat nu wel krijgen)? Dan is het artikel van vandaag zeker iets voor jou. Het prachtige en schattige vissersdorpje Yerseke vind je (misschien wel letterlijk) de lekkerste pareltjes als het gaat om schaal/schelpdieren en vis èn is het ook nog eens heerlijk vertoeven in gemoedelijke sferen. Ik maakte een tour door dit mooie dorp op uitnodiging van de lieve Priya (Priya Loves Food) en onder leiding van reisorganisatie Tourist Info Yerseke. Met een leuke groep bezochten we, per scooter, mooie bedrijven en natuurlijk heel veel lekkers proeven. Ik neem je mee en vertel je hoe jij ook zo’n mooie tour kan maken in deze culinaire minireis door Yerseke.

Een warm welkom

Een strak blauwe lucht en een prachtig uitzicht over de jachthaven die grenst aan het restaurant waar we vandaag allerlei lekkers mogen proeven. Een warm welkom bij deze De Viskêête en direct al vast start met een warme koffie en een echte Zeeuwse bolus van Bakkerij Vroonland, heerlijk!

Na het genieten van deze lekkernijen kregen we een zoutproeverij van Zeeuwse Zoute. Leuk (en lekker) om de verschillen te proeven en wat een mooie producten hebben zij. Je raad natuurlijk al waar deze “gezonde” zout vandaan komen. Nu ben ik zelf al jaren een gebruiker van natuurzouten (ongeraffineerd) en ik was al meteen fan van deze mooie zouten. Binnenkort komt er een lekker recept mee, so stay tuned.

Rond touren op de scooter

Het pitoreske dorpje heeft de meest leuke winkels waar je de leukste items kunt kopen maar ook heerlijke chocolade in prachtige vormen (vooral de zeevruchten van Maison Ticho proberen) en, niet te vergeten, souvenirs! Bij Zeeuws en Zo shop je die leuke goodies en verhuren ze ook nog eens scooters en e-bikes. De Zeeuwse wind door je haren en zoeven langs de stranden en de mooie landerijen. Ze bieden verschillende (toffe) modellen aan dus deze mogen zeker niet ontbreken aan je bezoek aan Yerseke.

Bezoek aan de oester- en kreefthandelaar

Het tweede bezoek van onze tour was bij De Meulemeester. Zij zijn gespecialiseerd in het kweken, verwateren, sorteren en verpakken van verschillende schaal- en schelpdieren, waaronder kreeft en oesters die we vandaag te zien kregen. Ontzettend leerzaam kan ik je zeggen! Niet alleen heb ik geleerd om te kunnen zien of het een Canadese (oranje) of een Oosterschelde (blauwe) kreeft is maar ook hoe je het geslacht kunt zien, of ie links- of rechtshandig is, door middel van het verschil in zijn scharen waar ie dus daadwerkelijk mee knipt maar ook dat ze ze echt in een koud bassin moeten houden zodat ze elkaar niet opeten. Jawel de kreeft is een kannibaal! Als ze de kans krijgen vreten ze elkaar gewoon op. Dat maakte het gevoel om ze zelf te eten dus een stuk zachter ;-).

De ene oester is de ander niet (gek hè, ik stond daar dus nooit zo bij stil), ik bekeek en proefde 4 verschillende oesters. Van Frankrijk afkomstige maar ook van de Oosterschelde zelf. Anders van vorm, anders van smaak. Zachter en of romiger van smaak of juist weer wat wranger, net als bij wijnen. Ik weet nu in ieder geval ook waar de oesters die we hier kopen vandaan komen.

Tijd om te smullen

Na nog een heerlijke tour door Yerseke te hebben gemaakt werd het tijd voor de lunch, en niet zomaar een lunch! Wat ik van De Meulemeester voorbij heb zien komen verscheen nu hier voor mijn neus bij De Viskêête. Fruit de Mer, oesters op drie verschillende wijzen bereid en mosselen, een zalig frietje en een koud glas wijn ontbrak uiteraard niet. Wat hebben we genoten met zijn allen!

De heerlijke mosselen kwamen van Mosselhandel Aquamossel Triton. Daar kun je me ook altijd blij mee maken!  

Alle lieve leukerds op een rij die er deze dag bij waren! Wat een gezelligheid!

We kregen nog een fijne goodiebag mee gevuld met heerlijke chocolade bij Maison Ticho, verschillende zouten van Zeeuwsche Zoute en Boterbabbelaars van JB Diesch. Bedankt Priya en het team (met speciale dank aan Suzanne) van Stichting Tourist Info Yerseke en voor deze gezellige en fijne dag!

Wil jij nou ook zo’n fijne en gezellige tour maken in Yerseke, kijk dan op de site van reisorganisatie Stichting Tourist Info Yerseke voor alle informatie.

Wil je volledig op de hoogte blijven van mijn artikelen en leuke nieuwtjes? Volg me op Instagram en of op Facebook.

(Visited 623 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *