Citytrip: Een dag in Parijs | Deel 1

Parijs… ik denk dat ik dit toch één van de meeste mooie Europese steden blijf vinden. De dromerige straatjes welke allemaal een romantic-vibe hebben. Op elke hoek een bakkerij waar je even naar binnen glipt voor een verse croissant, waar bijna elk straatje op elkaar lijkt en je neer kan ploffen bij een gezellig caféetje voor een happy hour. De drukte, de geuren, de bijzondere mensen… ik houd ervan! Twee dagen zijn dan voor mij wel weer voldoende (want ik krijg het toch weer voor elkaar om de halve stad door te crossen) en kan ik even bijkomen in de rood velourse stoelen van de Thalys. Nog een koffietje en een salted caramel eclair naar binnen werken en ik ben weer terug in mijn mini Parijs; Antwerpen. Uiteraard neem ik je in twee delen mee in mijn nieuwe Parijs avontuur, welke niet helemaal langs de gebaande paden liep. Droom weer even met me mee in mijn citytrip: Een dag in Parijs | Deel 1

Ik ben gewoon de tel kwijt, dit was alweer mijn 7e of 8e bezoek aan deze Franse stad. Ik heb er wel eerder over geschreven echter door de “hack” van een een paar jaar gelden zijn veel artikelen verloren gegaan en is er nog één oude over. Omdat ik hier toch al redelijk wat ben geweest wil ik bij elk bezoek weer iets anders zien. Ik verdiep me altijd weer in nieuwe routes en must-visit plekjes. Dus niet de gebaande paden zoals ik al aangaf, ofwel “hors des sentiers battus” wat ik zoals ik onlangs leerde. Ik had nog veel meer willen zien maar er komt een punt dat je soort van verzadigd bent. Die plekjes zijn voor de volgende keer maar voor nu heel veel moois en lekkers, startende met een beroemde bakkerij!

Boulangerie Du Pain et Des Idées

In de wijk République bevind zich de beroemde boulangerie “Du Pain et Des Idées”. Bij de meeste bakkerijen in Parijs zul je naast brood ook patisserie aantreffen. Bij deze bakker is dit niet zo. Brood en koffiekoeken (zoals dat in België genoemd wordt) en geen gebak. Ze staan dan ook bekend om de “Esgargot chocolat Pistache”, bladerdeeg in een vorm van een spiraal of slak gevuld met een pistache-crèmevulling en chocolade. Een echte traktatie kan ik je vertellen. De croissants en appelflappen beloven hier net zo lekker te zijn maar je moet wel een beetje geduld hebben, de wachtrij is best lang.

Je kunt er ook koffie to-go bestellen die je aan de buitenzijkant weer af kan halen, een fijn bankje opzoeken en genieten van je lekkernijen en koffie. Mocht je geluk hebben (wat ik dus had) neem je plaats aan de tafel en bankjes voor de boulangerie om even te genieten. Zowel de Parijzenaren als toeristen over heel de wereld weten dit plekje te vinden. En het interieur is net zo bewonderingswaardig. Alsof je even terug in de tijd bent gegaan. Kijk voor meer info op de site van deze Boulangerie Du Pain et Des Idées.

République

Rondom dit drukke plein, Place de la Republique, waar het dit monument (foto links) zich bevind wandel je diverse straatjes in en daar kom je niet alleen prachtige gebouwen tegen maar ook deze Cirque d’Hiver, opgericht in 1852 en is het oudste circus ter wereld. Onlangs kon je er ook genieten van Stranger Things Festival maar uiteraard ook voor de bijzonder kleurrijke circusvoorstellingen. Ik was eigenlijk onderweg naar nog een beroemde bakkerij echter bleek deze toch niet op de maandagochtend open te zijn, die bewaar ik dus voor een andere keer. Ik was dus inderdaad op maandag aangekomen en ik laat je dus zien wat je wèl op de maandag kunt zien en doen. Goed, wat doen we dan, dan gaan we ontbijten op een gezellig Frans terrasje.

Een echt typisch Frans ontbijt (zo doen ze dat in meerdere landen) is altijd wat simpel, een croissant, verse jus d’orange en een koffietje. Nu had ik mijn koffie al gehad voor deze ochtend en maakte het ontbijt iets uitgebreider door voor een combi te kiezen, namelijk een gebakken eitje, bacon en wat brood erbij. Ietwat stevig maar ach, ik had nog wat kilometers af te leggen die dag (zo’n 25 kilometer – bijna 35.000 stappen). Ik genoot van dit ontbijt bij Bar L’Appartement.

Ondertussen nam ik een metro naar Place de La Bastille waar zich het grote en moderne opera gebouw zich bevindt en uiteraard het bekende grote monument. Vanaf hier wandelde ik verder naar een welbekend gekleurd straatje en een bekend stukje uit de serie Emily in Paris.

Rue Cremieux

Wellicht heb je het al eens voorbij zien komen, dit meest gekleurde en Instagramable straatje van Parijs. Ik heb talloze foto’s van influencers voorbij zien komen die hier geweldig staan te poseren, uiteraard was dat deze dag ook. Dames die voor de mooi onderhouden pandjes staan terwijl vriend/manlief er op los fotografeert. Ben je hier in de buurt dan zeker even bekijken.

Place des Vosges

Als je Emily in Paris hebt gekeken dan zal dit plekje je vast bekend voor komen. Als ik me niet vergis zie je Mindy en haar liefje (uit de band) samen in het gras liggen op dit plein (ik vind het meer een parkje). Wat een heerlijke plek! Gras, bomen, wandelpaden, bankjes in de zon of lekker beschut en prachtige fonteinen om heel even verkoeling te zoeken. Place des Vosges is het oudste plein van Parijs en ligt in de wijk Le Marais, wat ik persoonlijk één van de leukste wijken van Parijs vind.

Voordat ik het plein bezocht stopte ik even bij dit groente- en fruitwinkeltje om wat lekkers te halen. Aan de overkant van dit winkeltje wandel je de straat in die leid naar het bekende plein. Het plein is omringd door arcaden en in de huizen bevinden zich exclusieve hotels, restaurants en antiquairs. Een heerlijk rustig plekje om even bij te komen van de drukte van de stad en, zoals ik deed, genieten van aardbeitjes uit Hoogstraten (die kom je toch werkelijk overal tegen).

Gare de Lyon & Gard du nord

Nu kijk ik thuis uit op een prachtig station welke toch wel bekend staat als één van de mooiste ter wereld… nu moet ik eerlijk bekennen, ik vind deze Gare de Lyon toch minstens zo mooi misschien wel mooier. Mocht je met de Thalys reizen dan reis je via Gare du Nord wat zeker ook een prachtig station is maar alsnog, bekijk Gare de Lyon ook. Er bevindt zich hier namelijk ook een heel bijzonder restaurant welke ik dan zeker voor een andere keer bewaar, ééntje die je op je Bucketlist kan zetten. De naam van dit Restaurant is Le Train Bleu, oorspronkelijk was dit restaurant (1900) voor een tentoonstelling gebouwd als zijnde een buffetrestaurant voor passagiers. Het plafond bestaat uit 41 panelen van bestemmingen over de wereld. Je wilt het gewoon zien, zo mooi! Er hangt wel een prijskaartjes aan vast maar het is het toch wel waard.

Le Jardin des Plantes

Op de linkeroever van de Seine tref je de botanische tuin Le Jardin des Plantes aan. Het volledige terrein is zo’n 28 hectare groot en de plantencollectie bevat ruim 10.000 plantensoorten. Er is ook een dierentuin gevestigd, de Ménagerie du Jardin des Plantes. Wat is het hier mooi, gewoon sprookjesachtig! Le Jardin des Plantes ligt in het 5e arrondissement in de wijk Saint Victor.

Grande Mosquée de Paris

Vlakbij de prachtige Jardin des Plantes (ongeveer erachter) vind je de Grande Mosquée de Paris. Wat een paradijselijk plekje zo verstopt in deze wijk. Beroemd schijnt de grote moskee van Parijs wel te zijn echter had ik er tot voor kort niet eerder van gehoord. De binnenplaats is prachtig net als de binnentuin waar deze fontein staat. Ik wilde er graag een kijkje nemen of het net zo mooi was als ik op de foto’s heb gezien en ik kan zeggen dat het zeker ook zo is. Heel goed onderhouden en schoon, 2 tuinen zijn wat wilder maar nog steeds fijne plekjes. De dames moeten wel hun armen en benen bedekt hebben, je kunt er ook iets lenen om je te bedekken. De entree bedraagt € 3,- p.p. maar zeker de moeite waard om te bezoeken.

Aan de andere kant van de moskee kun je zowel binnen als buiten heerlijk genieten van een zoete muntthee à € 2,- en diverse lekkernijen en broodjes. De zoete lekkernijen kun je kiezen vanaf een schaal waar de bediening mee rond wandelt. Je kunt ook binnen iets kiezen en meenemen. Heb je meer tijd dan kunnen de dames relaxen in een hammam, helaas had ik daar geen tijd voor maar wie weet een volgende keer want ik ben dol op hammams! Het personeel is tevens heel vriendelijk en behulpzaam. Mocht je de moskee willen bezoeken, ga dan zeker even ook langs voor een lekkere Marokkaanse thee en hapjes.

Kijk voor meer info op de site van de Grande Mosquée de Paris

Panthéon Paris

In de wijk Quartier Latin tref je het mooie Panthéon aan. Ik twijfel of ik dit ontzettend grote gebouw weleens eerder heb aanschouwt, ik denk van wel maar dat zal dan misschien wel 20 jaar geleden zijn. Wat mooi ook weer en wat een historie ook weer achter een gebouw als deze! In de eerste aflevering van Emily in Paris zie je haar ook hiervoor staan. Ook weer het bezoeken waard, vlakbij heb je weer een prachtige grote tuin/park dus je wandelt er vanzelf langs. De architect Jacques Germain Soufflot bouwde het monument oorspronkelijk als een kerk gewijd aan Sainte-Geneviève. Het is nu meer bekend als begraafplaats van beroemde Fransen – aldus wikipedia. Ik vind het niet een typisch ogende begraafplaats aan de buitenkant. Ik zal er een andere keer zeker een goed bezoekje aan wagen. Op de site van het Panthéon vind je meer informatie mocht je deze willen bezoeken.

Jardin du Luxembourg

Vanaf het Panthéon wandel je in één rechte lijn de straat uit (neerwaarts) naar het volgende prachtige stadspark namelijk Jardin du Luxembourg, het park is gebouw rondom het mooie Palais du Luxembourg. Ook weer een plekje wat je terug ziet komen in Emily in Paris, het park waar ze aan het hardlopen is. Wat een heerlijke plek. Overal staan stoelen om de vijver en langs de wandelpaden om er te genieten van het uitzicht. Kleine houten huisjes (welke je in elk groot park wel ziet staan) waar je wat lekkers en drinken kunt kopen. Het was zo warm deze dag dat ik gewoon even in de schaduw ben gaan zitten. Heerlijk languit in het gras kan dus ook.

Emily in Paris

Sjaaaa…. uiteraard moest ik even opzoek naar Gabriel.. uhh waar zijn restaurant is natuurlijk 😉 Wie herkent de fontein, de grote houten deur en de rode gevel niet? Het appartement uit de serie, het pleintje, de boulangerie waar Emily haar pain au chocolat eet en natuurlijk hét restaurant van de knappe chef. Op het moment dat ik in Parijs was waren ook blijkbaar de opnames voor het nieuwe seizoen aan de gang maar helaas… geen cast van de populaire serie te zien. In de serie ziet het er toch anders uit dan in het echt maar alsnog, ik vond het leuk om even te bezoeken. De naam van de straat/plein is “Place de l’Estrapade” niet ver van het Panthéon.

Place de la Contrescarpe

Een paar straten verder vind je dit ontzettend leuke plein met allerlei cafeetjes rondom en en in het midden een fontein waar je ook kunt zitten. Een straat muzikant, gezellige drukte en happy hour. Ik zat er eerst voor een wijntje maar kwam later terug om tussen de gezelligheid een hapje te eten. Een gerecht wat je veel op de kaart ziet in Parijs. Biefstukje met frietjes. Niet erg duur ook, ik was voor dit gerecht inclusief water (een karaf water is overal gratis in de restaurants in parijs), brood, wijntje en koffie na was ik nog geen € 25,- kwijt. Ik vind dat niet echt duur maar ik ben Antwerpen gewend, daar is het veelal duurder. Place de la Contrescarpe schijnt een bekend plekje te zijn in Parijs, dus ook waar de locals komen, ik had er nog niet eerder van gehoord maar zeker doen!

Louvre & Jardin de Tuileries

Ik eindigde mijn reis van deze dag nog even voor de ingang van het Louvre, de welbekende pyramide. Nog een klein rondje richting Jardin de Tuileries, ofwel de ingang. Moe maar voldaan!

Wat ik je toch zeker als tip kan meegeven is koop een dagkaart voor de metro. Als je een wandeling maakt van 25 kilometer loop je toch heel anders dan in een stad als deze. Je kunt ook een fiets of step huren (bijvoorbeeld Lime) maar als je niet gewend bent om in een drukke stad als deze te rijden met een fiets of zeker step dan zal ik zeker de benenwagen en metro aanbevelen, je kunt niet overal met de metro komen maar het scheelt wel erg veel. Andere tip is om een route uit te stippelen in bijvoorbeeld Google maps.

Binnenkort volgt deel 2 van een dag in Parijs. Dit was de eerste dag dat ik er weer was en zo zie je dus wat je allemaal kunt zien in 1 dag, de volgende post zal weer in die vorm zijn. Tussendoor heb ik nog een prachtige reis in Duitsland voor je in petto en een paar to-do tips in “eigen” land.

Ben jij al eens of vaker in Parijs geweest en wat zijn jouw favoriete plekjes? Liefs Heidi

Wil je volledig op de hoogte blijven van mijn artikelen en leuke nieuwtjes? Volg me op Instagram en of op Facebook.

(Visited 497 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *