Valentijns Paris-Brest met chocolade banketbakkersroom

Heb je al eens gehoord van een Paris-Brest? Eigenlijk gewoon 1 grote ronde eclair gevuld met een vulling van pralinécrème. Speciaal voor Valentijn maakte ik een toepasselijke variant. Niet één grote ronde vorm maar in hartjesvormpjes Ik maakte een romige chocolade banketbakkersroom voor de vulling en maakte het af met verse frambozen! Valentijns Paris-Brest met chocolade banketbakkersroom

Recept Paris-Brest, Valentijns recept, Paris-Brest eclair, Chocolade banketbakkersroom met vanille, Receptbanketbakkersroom, Wat is een Paris-Brest, Waar komt de Paris-Brest vandaan, Ronde eclair, Hoe maak je een Paris-Brest eclair, Welke vulling eclair, Hoe maak je banketbakkersroom, Grote soes maken, Leuke Valentijn recepten, Valentijns taart, Valentijns gebak,

De Paris-Brest is bedacht door een chef ter ere van een wielrenwedstrijd tussen Parijs en Brest. De ronde vorm moet zogezegd een wiel zijn. In Frankrijk zie je deze lekkernij of dessert regelmatig voorbij komen. Je kunt het recept vaak vinden met een crème van hazelnoot of zelfs banketbakkersroom. Handige tip, print een lijntekening uit van je gewenste vorm (kleurplaat) en leg het onder je bakvel. Verwijder het vel wel voordat je je eclair gaat bakken.

Voor de vulling maakte ik met een heerlijke romige banketbakkersroom en chocolade. Om de banketbakkersroom niet te dik te laten worden meng je de chocolade au-bain-marie met room. Voor die Valentijns Paris-Brest maakte ik ze niet rond maar in de vorm van hartjes en natuurlijk frambozen voor die roze-rode finishing touch!

Het recept is voor zo’n 4-8 gebakjes. Ik maakte ze per 4 stuks. Je kunt namelijk heel goed soezendeeg en banketbakkersroom een paar dagen in de koeling bewaren.

Wat heb je nodig voor de Paris-Brest (ronde eclair)

Voor het soezenbeslag (kookdeeg/eclairdeeg)

 • 100 gram water
 • 100 gram melk
 • 100 gram bloem
 • 100 gram (room)boter
 • 4 eieren
 • Snufje zout
 • 15 gram suiker (1 eetlepel)
 • Spuitzak
 • 1 vel bakpapier

Voor de chocolade banketbakkersoom vulling en topping

 • 500 ml volle melk
 • 1 of een halve vanillestokje
 • 6 eidooiers, op kamertemperatuur
 • 150 gram (riet)suiker
 • 75 gram maïzena
 • 50 ml room
 • 100 gram pure chocolade in stukken
 • bakje (100 gram) frambozen)
 • 1 eetlepel poedersuiker
 • spuitzak

Aan de slag

De soes/kookdeeg/eclair

 1. Verwarm de oven voor op 200˚C.
 2. Breng de melk, water en boter met een mespuntje zout aan de kook, zorg dat de boter volledig gesmolten is. Omdat soezendeeg veel vocht bevat ontstaat de holle binnenkant en wordt ie mooi luchtig.
 3. Voeg de de bloem toe en roer net zolang totdat het een deegbal is geworden. Het kookdeeg moet echt garen, dat je een aangebakken laagje op de bodem van de pan aantreft is dus juist de bedoeling, je hoort het ook mooi sissen.
 4. Zodra het deeg gegaard is schep je de deegbal in een glazen/stalen kom en roer/schep het even door zodat het wat afkoelt. Er gaan straks eieren bij en die moet niet meteen gaan stollen.
 5. Voeg dan 1 voor 1 een ei bij je beslag en roer net zolang totdat het volledig is opgenomen, dan pas gaat het volgende ei erbij. Uiteindelijk krijg je een mooie redelijk plakkerig deeg.
 6. Schep het deeg in een spuitzak, leg het in de koeling om af te koelen en knip pas als je gaat spuiten een een stukje van het puntje af, groot genoeg om de eclair te spuiten. Handig tipje: zet de spuitzak in een maatbeker, vouw de bovenkant er om heen en vul de spuitzak.
 7. Leg een vel bakpapier op de bakplaat en spuit rustig een mooi hartje, spuit dan aan de binnenkant van het hartje nog 1 laag. Herhaal dit proces voor de andere hartjes. Je kunt eventueel met een vorkje de hartjes wat glad “prakken”.
 8. Schuif de bakplaat in het midden van de oven. Bak voor 15 minuten op 200˚C en zet dan de temperatuur terug naar 190˚C en bak ze nog 30 minuten. Laat ze één uur in de oven afkoelen. Je kunt eventueel een gaatje aan de zijkant prikken om overtollig vocht te laten ontsnappen.

De chocolade banketbakkersoom vulling

 1. Kook de melk en vanille in een steelpan op middelhoog vuur tot het mengsel net kookt.
 2. Verwarm de room en chocolade au-bain-marie en laat et zachtjes verwarmen. Roer zo nu en dan door totdat je een mooie gladde massa hebt.
 3. Terwijl de melk aan het opwarmen is, klop je de eidooiers en de suiker in een kom tot een bleek, licht luchtig en glad mengsel ofwel blancheren.
 4. Voeg de maïzena toe aan het eimengsel en klop goed tot een mooi glad mengsel en er geen klontjes meer zijn.
 5. Giet de hete melk in een langzame, dunne stroom in het eimengsel en blijf ondertussen door kloppen. Ik gebruik een keukenrobot en giet langzaam met een juslepel steeds wat melk toe. Dit proces heet ‘temperen’ Als je de kokend hete melk in één keer aan het eimengsel zou toevoegen, zouden de eieren koken en schiften. 
  • Doe het mengsel terug in de pan en kook op middelhoog vuur tot het ingedikt is en aan de kook komt, belangrijk is dat je door blijft kloppen. Dit duurt ongeveer 2-3 minuten. Zodra het mengsel kookt, kook je nog ongeveer 1 minuut (dit in verband met de maïzena, die heeft een minuut kooktijd nodig om echt in te dikken).
  • Haal de banketbakkersroom van het vuur en voeg dan het warme chocolademengsel toe en klop het goed door.
  • Doe de chocolade banketbakkersroom in een hittebestendige kom. Dek af met een vel vershoudfolie duw goed aan zodat er geen lucht tussen zit (dit helpt velvorming te voorkomen). Laat volledig afkoelen tot kamertemperatuur, je kunt het ook in de koeling zetten.
  • Als je klaar bent om de banketbakkersroom te gebruiken, klop je het nog even goed door. Het zal tijdens het koelen en koelen iets steviger worden en iets hard worden, en het ziet er in het begin misschien wat rubberachtig uit, maar het wordt weer glad na goed te hebben geklopt.
  • Snijd met een kartelmes de eclair door de helft en spuit je banketbakkersroom op de onderste helft. Leg de frambozen er speels tussen en leg de bovenkant weer terug op de vulling.
  • Verdeel de poedersuiker over de Paris-Brest en serveren maar!
  Recept eclairs met roomvulling en banaan recept soezendeeg

  Ook lekker, maak een gewone banketbakkersroom en giet er zelfgemaakte salted caramel overheen! Dol op soesjes en eclairs? Dan vindt je deze luchtige bananen-roomeclairs wellicht ook een goed idee!

  Nog meer zoetsappige ideeën nodig voor Valentijn? Deze lichtzoete cocktail “Creamy Cherry” vind je lief ook vast leuk en lekker!

  Wie verras jij deze Valentijn met een zelfgemaakte lekkernij? Liefs Heidi

  (Visited 19 times, 1 visits today)

  Leave A Comment

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *