Recept eclairs met roomvulling en banaan recept soezendeeg

Recept: Eclairs met luchtige bananen-roomvulling

Recept eclairs met roomvulling en banaan recept soezendeeg

Een klein stukje geschiedenis:

Een eclair is een zacht langwerpig gebakje gemaakt van kookdeeg met een zachte vulling en een chocolade- of glazuurlaagje. Als vulling wordt gewoonlijk banketbakkersroom gebruikt en soms slagroom of crema catalana. De room kan eerst nog op smaak gebracht worden met koffie, kastanjes, fruit of rum.

De eclair stamt waarschijnlijk uit het Frankrijk van de 18e eeuw en is mogelijk bedacht door de kok Marie-Antoine Carême.

Het woord éclair betekent bliksemschicht in het Frans.

 

Wat heb je nodig voor ±14 eclairs

Voor het kookdeeg/soezenbeslag:

  • 100 gram water
  • 100 gram melk
  • 100 gram bloem
  • 100 gram (room)boter
  • 4 eieren
  • snufje zout
  • spuitzak
  • bakpapier

Voor de vulling:

  • 1 eiwit
  • 40 gram suiker
  • 2 bananen
  • 200 ml room

 

Aan de slag

Recept eclairs met roomvulling en banaan recept soezendeeg

Verwarm de oven voor op 210 graden

1. Breng de melk, water en boter met een mespuntje zout aan de kook, zorg dat de boter volledig gesmolten is. Omdat soezendeeg veel vocht bevat ontstaat de holle binnenkant en wordt ie mooi luchtig.

2. en 3. Voeg de de bloem toe en roer net zolang totdat het een deegbal is geworden. Het kookdeeg moet echt garen, dat je een aangebakken laagje op de bodem van de pan aantreft is dus juist de bedoeling, je hoort het ook mooi sissen.

4. Zodra het deeg gegaard is schep je de deegbal in een glazen kom en roer/schep het even door zodat het wat afkoelt. Er gaan straks eieren bij en die moet niet meteen gaan stollen. Voeg dan 1 voor 1 een ei bij je beslag en roer net zolang totdat het volledig is opgenomen, dan pas gaat het volgende ei erbij. Uiteindelijk krijg je een mooie redelijk plakkerig deeg.

 

Recept eclairs met roomvulling en banaan recept soezendeeg

5. Schep het deeg in een spuitzak, knip een stukje van het puntje af, groot genoeg om de eclairs te spuiten. Handig tipje: zet de spuitzak in een maatbeker, vouw de bovenkant er om heen en vul de spuitzak.

6. leg een vel bakpapier op de bakplaat en spuit rustig 1 voor 1 de eclairs, ongeveer 5 cm lang. Houd voldoende ruimte want ze worden bijna 2 keer zo groot.

7. Bak de eclairs in 30 minuten goudbruin gaar. Even in de oven laten afkoelen.

8. Klop in de tussentijd het eiwit in een schone vetvrije kom tot mooie pieken (voor handige tips over eiwitten kloppen kijk dan bij dit recept), voeg halverwege de suiker toe. Het eiwit zorgt voor die extra luchtigheid. Gebruik altijd verse eieren!

 

Recept eclairs met roomvulling en banaan recept soezendeeg

9. Klop de slagroom stijf en voeg dan de geklopte eiwit toe, sla het er luchtig doorheen.

10. Prak met een vork de bananen fijn, er komt wel wat vocht van de bananen vrij, en meng dit met de slagroom en eiwit.

11. Snijd de eclair door de helft.

12. Leg een mooi laagje van je luchtige bananenroom op 1 helft en zet vervolgens zijn dakje er op. Het meest lekkere is om pas wanneer je ze serveert de bananenroom er tussen te scheppen.

Serveer met een beetje poedersuiker en geniet van je luchtige en  bananen-roomeclairs! Simpel en doet het altijd goed bij je gasten (en natuurlijk gewoon voor jezelf ;-))

Smullen maar!

 

Recept eclairs met roomvulling en banaan recept soezendeeg

Wat vind jij van mijn recept eclairs met luchtige bananen-roomvulling?

Liefs Heidi

2 gedachten over “Recept: Eclairs met luchtige bananen-roomvulling

Geef een reactie

CommentLuv badge