Recept: Cupcakes met Pastinaak en Roomkaas

Vandaag een lekker herfstrecept, cupcakes met pastinaak en roomkaas! Ik las in de Landleven een recept van een cake met pastinaak. Normaal denk je daar natuurlijk niet zo snel aan maar het triggerde me wel om pastinaak in een recept te gebruiken weliswaar op mijn manier, in de vorm van een cupcake. Vandaag dan dit heerlijk en leuke recept: Cupcakes met Pastinaak en Roomkaas

 

Recept: Cupcakes met Pastinaak en Roomkaas

 

Het recept van de Landleven heb ik dan ook iets aangepast.

Wat heb je nodig voor 12 cupcakes

Voor de cake/muffin:

 • 150 gram bloem
 • 1 theelepel zout
 •  2 theelepels speculaaskruiden
 • 120 gram roomboter
 • 150 gram rietsuiker
 • 2 eieren
 • 60 gram walnoten (gepeld)
 • 75 gram pastinaak (geraspt)
 • 1 rijpe banaan
 • papieren muffinvormpjes 
 • muffinbakvorm

Voor de topping:

 • 75 gram boter
 • 100 gram monchou
 • 175 gram poedersuiker
 • 1 eetlepel walnoten
 • mespuntje vanillepoeder
 • spuitzak met groot mondje

 

 

Aan de slag

 • Maak de pastinaak schoon en rasp het totdat je 75-100 gram over hebt. Dit is best even een pittig klusje gezien het een hard gewas is. Mocht je overigens afvragen wat pastinaak is (die vraag kreeg ik wel), dit is net als een wortel een knolgewas, het ruikt ook erg naar wortel en is iets zoetig. Het ziet het er uit als een grote witte wortel (het woord de voorganger van de winterwortel genoemd), trekt het je niet aan, vervang het dan door, uiteraard, wortels.. ook heel erg lekker!
 • Verwarm de oven voor (hete lucht) op circa 180 graden.
 • Hak de walnoten tot kleine stukjes, niet te fijn, je mag ze nog wel proeven.
 • Mix de boter (kamertemperatuur) en de rietsuiker tot een glad mengsel. Voeg de geraspte pastinaak, bloem, eieren, walnoten, zout en speculaaskruiden toe en mix dit weer tot een glad mengsel.

 

Recept: Cupcakes met Pastinaak en Roomkaas

 

Tipje: Neem een muffinvorm waar 12 cups in gaan. Doe de papieren vormpjes in de cupjes en vul ze met het mengsel. Vul ze ongeveer 3/4, ik gebruik altijd 2 lepels omdat het een wat dikker en plakkerig mengsel is. Bak ze in 25 minuten gaar.

 

 

 • In de tussentijd maak je de topping. Mix de boter, monchou, poedersuiker en vanille tot een glad mengsel en stop het vervolgens in een spuitzak. Ik gebruik een wat groter mondje maar je kunt zelf kijken hoe je je topping straks er op wilt spuiten. Hak de eetlepel walnoten ook alvast, dit mag iets fijner.
 • Laat de cakejes zo’n 30 minuten afkoelen en spuit dan de topping er op. Het lekkerste is als ze nog een beetje lauw zijn om te eten. Garneer de walnoten op de topping, je kunt evt als versiering wat draadjes van honing maken. Na verloop van tijd zal de topping iets verharden, persoonlijk vind ik dit ook erg lekker.
 •  

Recept: Cupcakes met Pastinaak en Roomkaas

 

3 testkezen verder, die erg genoten van een luchtig cakeje met een fris-zoete topping. De pastinaak is absoluut niet overheersend maar geeft het een lekkere smaak. Ik zeg smullen maar!

Wat vind je van dit herfstrecept? Zou jij het willen proberen?

Ook lekker: Luchtige eclairs met bananen-room vulling.

Liefs Heidi

 

(Visited 107 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
19 + 30 =


CommentLuv badge