Scones met Engelse Clotted Cream

Ik denk dat iedereen weleens genoten heeft van een lekkere high-tea met een warme scone toch? Veelal zie je geserveerd worden met een romige massa en jam. Stiekem het weekend recept bij uitstek want het is simpel en zalig voor een afternoon tea (of koffie) of bij de brunch. In Engeland zelf wordt het geserveerd met echte clotted cream wat heel anders is dan de romige massa die wij kennen, dat is vaak een mengsel van mascarpone en crème fraîche of simpelweg room, wat ook enorm lekker is overigens. De echte clotted cream is een proces van 24 uur maar laat ik daar nou een snelle en net zo’n lekkere variant voor hebben! Vandaag dus het recept voor lekkere warme bolletjes vers uit de oven en met die lekkere dikke romige massa: Scones met Engelse Clotted Cream

Originele English Clotted Cream

De echte Engelse Clotted Cream lijkt in eerste instantie op boter en ik snap de verwarring. Het oogt als roomijs, heeft de textuur van boter maar de smaak van room. Het proces start met melk wat op een redelijke lage temperatuur gepasteuriseerd wordt en vervolgens wordt afgekoeld zodat het vet en vocht gaat scheiden. Dan wordt de melk 2 keer afgeroomd om dikke volle room (ofwel double cream) te krijgen. 12 liter melk is goed voor 1 liter room. Vervolgens gaat het in potjes en in de koeling voor 12 uur.

Hoe maak je clotted cream, Snelle clotted cream, Wat is clotted cream, Echte Engelse clotted cream recept, Scones maken, Recept scones, Nigella Lawson scones, Engels scones maken, Volgorde jam en clotted cream scones, Afternoon tea, High tea recepten, Makkelijke high tea recepten, Engelse afternoon tea, Hoe moet je scones eten, Scones met confituur, Scones met jam, Origineel recept Engelse scones, Rigoni di Asagio jam,

De dikste delen van de room drijft in de tussentijd naar boven en heeft een soort bubbelachtige ofwel clots (stolsel), vandaar de korst op clotted cream. De laatste stap is verwarmen op een bepaalde temperatuur en voor een bepaalde tijd.

In menig Brits huishouden wordt clotted cream zelfgemaakt door dikke room (30-35% vet) voor 12 uur op een lage temperatuur in de oven te laten bakken en vervolgens nog eens 12 uur in de koeling. Ik heb een een recept gevonden bij een chef die het binnen een 20 minuten met weliswaar 2 ingrediënten voor elkaar heeft. Ik heb het gemaakt en voila, binnen het uur stond de clotted cream op tafel.

Leuk weetje, scones zijn oorspronkelijk afkomstig uit Schotland!

Wat heb je nodig

Voor de clotted cream

 • 200 ml slagroom (met minstens 30% vet)
 • 1 klontje roomboter, ongeveer 20 gram

Voor de scones

 • 500 gram bloem
 • 4 theelepels wijnsteenzuur (cream of tartar)
 • 2 theelepels bakingsoda
 • 125 gram roomboter, koud in blokjes
 • 1 theelepel zout
 • 300 ml melk
 • 1 ei, losgeklopt
 • 1 koekjes uitsteker, rond of ovaal van ongeveer 6 cm doorsnede
 • Jam naar keuze, bijvoorbeeld de lekkere aardbeien jam van Rigioni di Asagio

Aan de slag

De clotted cream:

 1. Verhit de room met de roomboter en roer door totdat de boter gesmolten is.
 2. Laat de roommix op middelhoog zachtjes koken en roer regelmatig door totdat het is ingedampt tot ongeveer de helft. Check het met bijvoorbeeld een lepel. Dit duurt ongeveer 15 minuten. Let op dat het niet gaat overkoken.
 3. Zodra het tot de helft is ingekookt giet je het in een schaaltje en zet het voor 10-15 minuten in de vriezer, je kunt het direct opdienen. Je kunt het ook in de koeling zetten voor een uur als je het van tevoren maakt.

De scones:

 1. Verwarm de oven voor op 220˚C.
 2. Zeef de bloem, het zout, de bakingsoda en de wijnsteenzuur in een grote kom.
 3. Wrijf de koude roomboter er met je handen doorheen totdat het een zandstructuur heeft.
 4. Voeg de melk toe en meng met een pollepel of spatel door en kiep het dan op een, met bloem bestoven, werkblad. Kneed vervolgens tot een deeg.
 5. Rol het deeg uit tot een lap van ongeveer 3 cm dikte. Doop de koekjes uitsteker in wat bloem en steek de scones uit. Leg ze daarna op een met bakpapier beklede bakplaat.
 6. Kwast de scones in met het losgeklopte ei.
 7. Bak de scones in 10 minuten af totdat ze mooi gerezen en goudgeel zijn.
 8. Eet ze nog als ze warm zijn, besmeer ze met jam en de clotted cream en genieten!

Er schijnt altijd een soort discussie te zijn in Engeland in welke volgorde je de clotted cream en jam smeert. Ik zeg doe wat jij zelf lekker vindt ;-).

Hoe maak je clotted cream, Snelle clotted cream, Wat is clotted cream, Echte Engelse clotted cream recept, Scones maken, Recept scones, Nigella Lawson scones, Engels scones maken, Volgorde jam en clotted cream scones, Afternoon tea, High tea recepten, Makkelijke high tea recepten, Engelse afternoon tea, Hoe moet je scones eten, Scones met confituur, Scones met jam, Origineel recept Engelse scones,

Ben jij ook zo dol op scones en heb je weleens zelf scones en/of clotted cream gemaakt? Liefs Heidi

Recept Bananenbrood cupcakes, Kaneelcrème, Frosting cupcake, Cupcake met roomkaas, Botercrème maken, Muffins met banaan, Luchtige botercreme, Lekkere cupcakes recept, Hoe maak je cupcakes, Cupcakes met cakemeel, Muffins van cakemeel, Basisrecept cupcakes, Cupcakes bakken, Vanille cupcakes, Cupcakes versieren,

Ook lekker voor bij de afternoon tea zijn deze bananenbrood cupcakes met fluffy kaneelcrème.

(Visited 32 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *