Bananenbrood cupcakes met kaneelcrème

Cupcakes blijven een soort speciaal plekje in mijn hart hebben. Jaren geleden was de trend toch iets groter en heb ik zelf een workshop gedaan (in Rotterdam bij Kookpunt) om deze fraaie baksels met de romige en vette topping zelf te kunnen maken. Een andere favoriet van mij is bananenbrood en wat nou als je deze twee combineert met een luchtige half om half botercrème (boter, suiker en roomkaas) tot een heerlijke lekkernij! Smeuïge cakejes met een kruidige en zoete wolk er op… misschien niet het beste voor je lijn maar met goede (biologische) ingrediënten wordt het toch al een stukje minder erg en sja… genieten van iets wat een smile op je mond tovert is weer goed voor je geestelijke gezondheid nietwaar? ;-). Vandaag mijn recept: Bananenbrood cupcakes met kaneelcrème

Ik maakte onlangs voor een ander recept zelf mijn cakemeel. Altijd handig als je toch spontaan een cake wilt bakken en voor veel recepten is het net even een stuk makkelijker en lekkerder om het al klaar te hebben staan of snel te maken. Je hebt voor ongeveer 250 gram het volgende nodig: 210 gram bloem, 40 gram maizena, 2 theelepels bakpoeder en 1 zakje vanillesuiker. Mixen, zeven en klaar. Je kunt gewone bloem ook vervangen voor glutenvrije bloem. Helemaal lekker is zelf je vanillesuiker te maken.

Voor het basisrecept vanille cupcakes laat je simpelweg de banaan weg uit het recept. Wil je geen cakemeel gebruiken dan gebruik je zelfrijzend bakmeel met eventueel een zakje vanillesuiker.

Wat heb je nodig (voor 12 stuks)

Voor de bananenbrood muffins

  • 175 gram gezeefde cakemeel (naar keuze, zie mijn tips hierboven)
  • 175 gram roomboter, op kamertemperatuur
  • 175 gram ruwe rietsuiker
  • 2 rijpe bananen (ongeveer 200 – 225 gram zonder schil)
  • 1 theelepel vanille extract
  • 3 eetlepels melk
  • 2 eieren
  • snufje zout
  • papieren muffinvormpjes
  • muffin bakvorm

Voor de kaneelcrème

  • 100 gram roomboter, op kamertemperatuur)
  • 100 gram roomkaas
  • 200 gram poedersuiker (je kunt ook suiker tot poeder vermalen)
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel vanille extract

Aan de slag

De bananenbrood muffins

  1. Verwarm de oven voor op 180˚C.
  2. Mix de eieren en suiker en vanille extract tot een mooie luchtige massa (2-3 miunten mixen).
  3. Voeg de bananen toe en de roomboter toe en mix goed door.
  4. Voeg dan de melk en lepel voor lepel de cakemeel toe en mix weer goed door tot je een mooi beslag hebt. De banaan hoeft niet helemaal fijn te zijn. Het is iets dunner beslag dan je gewend bent.
  5. Plaats de papieren muffinvormpjes in de bakvorm en vul gelijkmatig met het beslag. Ik gebruik hier een grote ijsscoop voor, dat werkt makkelijk en que hoeveelheid heb je precies voldoende.
  6. Plaatst de muffins in de oven en bak af in 20 minuten. Laat daarna volledig afkoelen. Je kunt altijd even testen met een prikker echter moeten ze smeuïg blijven.

De kaneelcrème

  1. Mix het boter, kaneel en de poedersuiker tot een mooie luchtige en gladde massa. Dit duurt ongeveer 5 minuten (zie mijn foto’s voor het verschil). Je krijgt een fluweelzachte crème hierdoor.
  2. Voeg dan de roomkaas en vanille extract toe en mix nog even heel goed door. Je massa zal nog meer luchtig en fluffyworden.
  3. Neem een spuitzak met gewenst spuitmondje (ik nam een grote) en decoreer je bananenbrood muffins. Je kunt er overigens wel voor kiezen om het even een kwartiertje in de koeling te leggen voordat je gaat spuiten, de crème zal dan iets makkelijker zijn om te spuiten.

Smullen maar!

Wat is jouw favoriete cupcake smaak? Liefs Heidi

Gezond bananenbrood van haver | Glutenvrij

Toch liever een gezonder snackje tussendoor? Wat dacht je van deze (glutenvrij )en gezonde bananenbrood van havermout? Het recept vind je hier.

(Visited 6 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *