Gezond bananenbrood van haver | Glutenvrij

Ik ben echt fan van gebak en taart. Een lekker koekje op zijn tijd ook zeker. Het nadeel is dat het vaak niet gezond is. Veel suikers en ja daar zijn die gluten weer. Ik reageer er helaas niet goed op maar ja ik wil wel lekker snoepen en eten, aan mij de schone taak om opzoek te gaan naar gezonde alternatieven die ook echt lekker zijn! Gezond eten en leven is voor iedereen goed. Tuurlijk is het ook wennen en een “way of living” maar je gaat (geloof me) zoveel meer waarderen en proeven als je puurder gaat eten. Als er een gerecht is wat echt populair is dan is dat wel bananenbrood. Ik heb ‘m volledig glutenvrij gemaakt en ook nog eens geen suikers toegevoegd. De zoetheid dankt ie aan de rozijnen, banaan, appel en ook de gojibes. Boordevol goede ingrediënten en super simpel om te maken! Gezond bananenbrood van haver | Glutenvrij

Wat heb je nodig

 • 3 eieren
 • 300 gram rijpe banaan , zonder schil gewogen (ongeveer 3 bananen)
 • 100 gram appel, geschild en zonder klokhuis (ongeveer 1 kleine appel)
 • 1 theelepel kaneel
 • snufje zout
 • 100 gram havermout
 • 50 gram boekweitmeel
 • 1 theelepel bakingsoda
 • 75 gram rozijnen
 • 25 gram goji bessen
 • Handjevol walnoten, gehakt
 • Plantaardige olie om je cakevorm (ong 25 cm) mee in te vetten.
 • Een vel bakpapier

Aan de slag

 1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet de cakevorm in met olie en bekleed de bodem en zijkanten met bakpapier. Je kunt dit heel gemakkelijk doen door de bakpapier diagonaal in te knippen, je vouwt ‘m in de vorm en knip de uitstekende randen weg. Ik bak tegenwoordig veel met bakpapier in de vorm omdat je vorm schoner blijft en vooral, je lift je cake er makkelijk uit.
 2. Maal (eventueel) in een foodprocessor of hakmolentje de havermout iets fijner, als je het bananenbrood wat grover wil houden dan sla je die stap lekker over.
 3. Stop de eieren, bananen, kaneel en het zout in een foodprocessor, blender of keukenmachine (met messen). Blend dit tot een mooie gladde massa.
 4. Voeg dan de havermout en de bakingsoda toe en mix alles nogmaals goed door. Het beslag hoeft niet helemaal glad te zijn, je mag nog kleine stukjes van de havermoutvlokjes zien.
 5. Roer als laatste de rozijnen, goji bessen en de walnoten door het beslag, die mogen heel blijven.
 6. Giet het beslag in de vorm en bak het in 45-60 minuten gaar. Checken met een satéprikker of het bananenbrood gaar is, net als bij een cake, komt ie er schoon uit dan is ie gaar. Hoe rijper de bananen, des te smeuïger het bananenbrood wordt.
 7. Haal het blik uit de oven en til de bananencake met havermout uit de vorm. Hiervoor kun je goed het bakpapier gebruiken. Laat de bananencake afkoelen op een rooster. Tijdens het afkoelen zakt de cake nog wat in, dat hoort zo.
 8. Je kunt bananenbrood heel makkelijk in plakken invriezen. Hier in huis redt het de diepvries niet omdat het gewoon een te lekker tussendoortje of gezond ontbijt is.

Je kunt heel goed met dit recept variëren, wil je liever geen meel gebruiken dan vervang je het gewicht gewoon door havermout. Je kunt allerlei soorten droog fruit gebruiken, wat dacht bv van dadels. En qua noten en pitten kun je ook fijn variëren.

Tip: zet een hitte bestendig bakje met water in de oven wanneer je de bananenbrood bakt.

Ook lekker: Kokos-chocolade Bliss Balls.

Heb je nog leuke en lekkere variatie tips? Laat het me weten! Mocht je dit recept ook maken dan zal ik het supertof vinden als je het met me deelt! Liefs Heidi

Meer zien van Fabulous Feeling Blog en mijn leven in Antwerpen? Volg me op Instagram en/of op Facebook.

(Visited 20 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
30 × 4 =


CommentLuv badge