Recept zoete aardappel taart

Recept: Zoete aardappeltaart

Als je van carrotcake houd is dit zeker ook je ding! Verrassend goed valt ie bij iedereen in de smaak en zelfs diegene die zeggen: blehhh zoete aardappel (letterlijk feitje), wordt ie verorberd. Makkelijk om te maken en een feestje om te zien. Oorspronkelijk recept is van Aviko (ook zo lekker) maar ik paste ‘m naar eigen smaak aan. Vandaag mijn recept van de zoete aardappeltaart met een topping van roomkaas!

Recept zoete aardappel taart

Wat heb je nodig

  • 250 gram zoete aardappel (geschild) of de blokjes van Aviko
  • 175 gram ongezouten roomboter (kamertemperatuur)
  • 225 gram suiker
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 3 eieren
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel (gezeefd)
  • 1 theelepel gemalen kaneel
  • halve theelepel gemalen nootmuskaat
  • 1 cm verse gember (of 1 theelepel gemberpoeder)
  • 1 sinaasappel
  • 50 gram nootjes (ik gebruikte pecan-, pistachenootjes en amandelen)
  • 100 gram poedersuiker
  • 200 gram verse roomkaas
  • 100 gram mascarpone
Recept zoete aardappel taart

Aan de slag

  • Verwarm je oven voor op 160 graden (heteluchtoven)
  • Hak de zoete aardappel en de gember fijn in de keukenmachine (niet pureren) of rasp ze grof
  • Rasp de zest van de sinaasappel (boen ‘m wel even goed schoon)
  • Hak de nootjes met en keukenmes tot stukjes (een deeltje bewaar je voor garnering)
  • Klop met een keukenmachine of mixer de boter en de suiker en 1 zakje vanillesuiker tot een mooie gladde crème
  • Klop er 1 voor 1 de eieren door
  • Klop de zelfrijzend bakmeel, de kaneel en nootmuskaat erdoor
  • Schep de zoete aardappel, de nootjes en de gember erdoor
  • Vet een springvorm en besprenkel het met een dun laagje bakmeel
  • Verdeel je mix over de springvorm en strijk glad (lijkt nu een beetje op hutspot ;-))
  • Afhankelijk van je springvorm is de baktijd, ik gebruik er een met en diameter van 20 cm. Bak de taart af in 60-70 minuten (gebruik je een grotere springvorm dan houd je 50-55 minuten aan. Controleer met een schone mes of satéprikker. Blijft ie schoon, dan is je taart klaar
  • Na 5 minuten afkoelen haal je de rand er af

In de tussentijd maak je de topping

  • Mix de roomkaas, de mascarpone en de poedersuiker tot een glad en luchtig geheel
  • Zodra de taart is afgekoeld (lauwwarm is ook lekker) schep je de topping er op en strijk je het glad. Je kunt ervoor kiezen in de koeling wat te laten opstijven maar het is niet echt nodig vind ik
  • Sprenkel de fijne nootjes erover en aansnijden maar! Geniet ervan! Vind je de topping te veel dan kan je deze uiteraard ook weglaten

Heb jij al eens zoete aardappeltaart gegeten?

Liefs Heidi

2 gedachten over “Recept: Zoete aardappeltaart

Geef een reactie

Solve : *
30 − 17 =


CommentLuv badge