Ovenschotel Artisjok/courgette/aubergine met parmezaan

Heerlijk als bijgerecht of juist als hoofdgerecht met een mooie (zoete)aardappelpuree. Rijk van smaak en natuurlijk ook rijk aan goede stoffen. Als er een groente is die ik veel voorbij zie komen hier in het mooie België dan is het wel artisjok. Een groente waarbij ik altijd een wenkbrauw omhoog trok, het trok me niet aan en ik vond het lastig om te eten. Maar nu kan ik zelfs de manier waarop de Fransen het eten waarderen, namelijk het zachte stukje onderaan het stugge blad wat ze feitelijk wegschrapen met hun tanden. Ik wilde er iets heel anders mee maken en koos voor een drietal groentes. Ik word altijd blij van dit soort licht krokant en toch zacht gebakken vegetarische schotels bedekt met een laagje parmezaan: Ovenschotel Artisjok/courgette/aubergine met parmezaan

Wat heb je nodig

  • sap van 1 citroen
  • 2 kleine artisjokken (of 1 grote)
  • 1 aubergine
  • 1 middelgrote courgette
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 75 g geraspte Parmezaanse kaas
  • 1 eetlepel fijngehakte (platte) peterselie

Aan de slag

  1. Vul een grote kom tot de helft met water en roer de citroensap erdoor.
  2. Verwijder de stelen, de grove buitenblaadjes en het ‘hooi’ van de artisjokken. Je haalt het hooi gemakkelijk weg met een lepel. Leg de artisjokken direct in het citroenwater om verkleuring te voorkomen. Als je wilt kun je de onderkant nog even inwrijven met de binnenkant van de uitgeperste citroenschil.
  3. Snijd de aubergine en courgette in lange plakken van ongeveer 2-3 mm dik en leg ze ook in het citroenwater.
  4. Week de groenten 15 minuten en laat ze vervolgens uitlekken.
  5. Pel de artisjok en snijd het zachtere hart in partjes.
  6. Verhit 2 eetlepels olie in een pan en bak de groenten op middelhoog vuur voor zo’n 15 minuten, keer ze af en toe om. Breng op smaak met zout en peper.
  7. Verhit intussen de oven tot 190 °C.
  8. Haal de pan van het vuur en schep de groenten in een ovenschaal (heb je net als ik een gietijzeren pan die volledig hittebestendig is dan kan de pan direct in de voorverwarmde oven.
  9. Besprenkel de groenten met de resterende olie, bestrooi ze met de kaas en peterselie. Ik roer het zelf nog iets tussen de groenten door zodat alles een mooi laagje krijg.
  10. Bak de groenten zo’n 10 minuten in de oven en dien het gerecht direct op.
  11. Je kunt eventueel nog wat extra parmezaan en peterselie als garnering over je gerecht strooien.

Eet smakelijk!

Houd jij van dit soort groenteschotels en ben je een liefhebber van artisjok? Liefs Heidi

Vispannetje, Recept, Vispannetje met zalm en gamba's, Vispannetje met groenten, Vispannetje met Venkel,

Ben je ook zo dol op overschotels en stoofpotjes? Dit lekkere vis stoofpotje lik je je vingers ook echt af! Het recept vind je hier.

Wil je volledig op de hoogte blijven van mijn artikelen en leuke nieuwtjes? Volg me op Instagram en of op Facebook.

(Visited 130 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Solve : *
28 − 6 =


CommentLuv badge