Recept: Tiramisu met Limoncello

De zomer is officieel begonnen! En wat is er nou lekkerder dan zelf gemaakte Tiramisu die je heerlijk oppeuzelt bij het aanschouwen van een neergaand zonnetje? Ruim 2 jaar geleden deelde ik dit recept op mijn foodlog (die overigens gaat verdwijnen) en op de een of andere manier, zie ik het overal voorbij komen, het recept voor Tiramisu met Limoncello. Is dat ineens een hit wellicht? Ik deel je dus nu mijn frisse en heerlijk zomerse alternatief op traditionele wijze gemaakte dessert met limoncello, grapefruit en citroen. Lekkerbek snel verder met dit Recept: Tiramisu met Limoncello

“Tiramisu (in het Italiaans geschreven als tiramisù) is een van oorsprong Italiaans dessert. De naam betekent letterlijk trek mij omhoog, wat zoveel inhoudt als beur mij op of maak mij blij. En blij worden we er van! Het is een relatief modern gerecht; pas sinds 1980 komt het voor in Italiaanse woordenboeken en kookboeken. Van welke streek het oorspronkelijk afkomstig is is niet geheel duidelijk.”

Tiramisu met limoncello, Recept met Limoncello, Limoncello tiramisu, lekkere variant op tiramisu, Zelf tiramisu maken, Frisse tiramisu, Italiaanse tiramisu,

Wat heb je nodig

Voor 6 tot 8 personen

 • 3 eiwitten
 • 3 eierdooiers
 • 400 gram mascarpone
 • 1 (biologische) citroen
 • sap van 1 grapefruit
 • 150 gram (riet)suiker
 • 50 – 75 ml Limoncello
 • 200 gram lange vingers of Savoiardi Sardi (Italiaanse lange vingers, te koop bij Italiaanse delicatessen winkel)
 • poedersuiker (optinioneel), je kunt ook gewoon suiker heel makkelijk tot poeder vermalen

Keukengerei:

 • glazen- of roestvrijstalen schaal
 • handmixer of keukenmachine
 • citruspers
 • kwastje
 • rasp
 • (oven)schaal
Tiramisu met limoncello, Recept met Limoncello, Limoncello tiramisu, lekkere variant op tiramisu, Zelf tiramisu maken, Frisse tiramisu, Italiaanse tiramisu,

Aan de slag

 1. Was de schil van de citroen en grapefruit en rasp de buitenkant van de schil. Zorg dat je de gehele schil raspt en dan puur het bovenste laagje, je hebt dan voldoende rasp ofwel zest om te gebruiken voor de tiramisu.
 2. Halveer de citroen en ontvet de schaal volledig met de platte kant, pak ook even voor alle zekerheid de garde van je mixer mee. Zo voorkom je dat er geen enkel vetje meer achterblijft voor als je de eiwitten straks gaat kloppen, puur uit voorzorg dus.
 3. Scheid het eiwit van de 3 (verse!) eieren, zorg dat er echt geen eierdooier in het eiwit achterblijft, je kunt het beste 1 voor 1 de eieren apart scheiden. Mocht je toch wat eigeel vinden schep dan met de schaal die stukjes er uit (voor mij werkt dit prima). Zet het eigeel apart, dit heb je straks nog nodig. Vervolgens klop je de eiwitten half stijf.
 4. Voeg de helft van het suiker toe aan de half geklopte eiwitten en klop het geheel stijf. Als je je kom kan kantelen en de eiwitten blijven netjes op zijn plek dan zin de eiwitten stijf genoeg. Je ziet een soort parelachtige substantie. Ik vind dat zelf altijd erg leuk om te zien.
 5. Mix nu de eierdooiers apart in een schaal tezamen met de andere helft van de suiker totdat het luchtig en schuimig is.
 6. Roer de mascarpone los en schep dit door de geklopte eierdooiers heen.
 7. Meng dit geheel met een lepel of spatel luchtig door de geklopte eiwitten heen. Je krijgt nu een mooi wolkerig en luchtig geheel.
 8. Pers de grapefruit en citroen uit, je zal ongeveer 175 ml overhouden. Giet daar de Limoncello bij (50 tot 75 ml, net wat je lekker vind). Meng het met elkaar, dit heb je straks nodig om de lange vingers (of de Savoiardi Sardi) mee te bestrijken.
 9. Leg de lange vingers in de ovenschaal, zorg dat het mooi passend is, je gaat nu een eerste laag creëren. De Savoiardi Sardi zijn een stuk groter dan lange vingers die je in de supermarkt koopt. Houd daar rekening mee.
 10. Je kunt voorzichtig de sap met Limoncello over de lange vingers gieten maar je kunt ze ook mooi en goed nat maken met de kwast. Zorg dat ze goed doordrenkt zijn.
 11. Smeer nu met een spatel of lepel de helft van je geklopte ei/mascarpone-mix over de lange vingers. Maak het geheel mooi glad en zorg dat je wel aan de zijkant de lange vingers nog ziet.
 12. Verdeel 3/4 van de zest over het geheel. Je gaat nu de 2 laag lange vingers aanbrengen, lichtje aanduwen en herhaal stap 9, 10 en 11. Nog wat laatste zest er over, dit ziet er leuk uit als garnering.
Tiramisu met limoncello, Recept met Limoncello, Limoncello tiramisu, lekkere variant op tiramisu, Zelf tiramisu maken, Frisse tiramisu, Italiaanse tiramisu,

Zet het in de koelkast en laat het een nachtje rusten. Je kunt het beste wel even wat huishoudfolie over de schaal spannen. De smaak komt het beste tot zijn recht en het wordt ook meer 1 geheel als je het de dag van tevoren maakt. De lange vingers zijn dan wat zachter en de smaak is echt verrukkelijk! Haal het even voordat je het gaat serveren.

Tiramisu met limoncello, Recept met Limoncello, Limoncello tiramisu, lekkere variant op tiramisu, Zelf tiramisu maken, Frisse tiramisu, Italiaanse tiramisu, Zomers dessert,

Houd jij ook zo van Tiramisu? En wat vind je van deze combinatie met Limoncello? Liefs Heidi

Recept tiramisu amarula ethiopian coffee

Meer Tiramisu receptjes? Wat dacht je van deze variant met Amarula of Tiramisu met matcha en avocado.

Wil je volledig op de hoogte blijven van mijn artikelen en leuke nieuwtjes? Volg me op Instagram en of op Facebook.

(Visited 254 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Solve : *
23 × 19 =


CommentLuv badge