Ik moet je iets bekennen… ik, de hobbykok die al vanaf haar 15e in de keuken staat te prullen met recepten, heb nog nooit 1 flesje tabasco in huis gehad! En toch zeg ik je dat het een musthave in de keuken is? Daar ben ik inmiddels wel achter. Kijk, ik heb altijd wel iets van of met pepers in huis maar op de één of andere manier nooit aan het oerbekende merk gedacht, tot voor kort. Ik werd op een wel hele bijzondere manier voorgesteld aan de beroemde kleine flesjes met de pittige inhoud. Niemand minder dan Jord Althuizen, de BBQ specialist, nam me mee in de wereld van Tabasco! Musthave in de keuken: Tabasco

Photocredits: Louise van den Berg (Keuken Atelier)
Geschiedenis van Tabasco
Sinds 1868 wordt Tabasco al geproduceerd door de familie McIlhenny. Inmiddels wordt het familiebedrijf nog steeds gerund door deze familie en zelfs al door de 7e en 8e generatie! Het begon allemaal bij Edmund McIlhenny (geboren in 1815) die verhuisde in 1840 naar Louisiana om als bankier te werken. De bank ging failliet door de burgeroorlog van destijds en Edmund besloot, op advies van vrienden en familie, zijn pepersaus te gaan verkopen wat hij oorspronkelijk had ontwikkeld voor eigen gebruik. Vanaf 1868 ging hij de pepers op grote schaal op Avery Island telen en bracht zijn saus dat jaar nog op de markt. Inmiddels in Tabasco al 151 jaar op de markt en wordt het zelfs al verkocht in Egypte en India. Er zijn op dit moment 8 “signature” varianten van dit mooie merk!

De bekende pepersaus, waar het allemaal mee begon, heeft maar 3 ingrediënten; pepers, azijn en Avery Island zout. That’s it! Het is (bijna) geschikt voor iedereen en elke eetstijl. Het heeft een rijpingsproces van 3 jaar, wat gebeurd op eikenhouten vaten, dat is waar het de bijzondere smaak ook aan te danken heeft. Er is maar één plek ter wereld waar de saus geproduceerd wordt; Avery Island – Louisiana. Midden in het Cajun-gebied, gebouwd op een zoutkoepel, wat een magische plek moet zijn. De flesformaat begint bij 60 ml tot aan wel 1 gallon (±3,8 liter). De originele pepersaus is genoemd naar één bepaalde pepersoort afkomstig uit een van de staten van Mexico, je raad het al; Tabasco!


Als je laatst mijn personal post hebt gelezen kon je al zien dat ik aanwezig mocht zijn bij deze culinaire lunch. En als je me volgt op Instagram, zul je vast al wat voorbij hebben zien komen. Vooral de sweet/sour en pittige marguerita die voor me bereid werd. Ik moet zeker wel zeggen dat ik een tomatensap-fan ben en ik hier laatst al een geweldige cocktail met Tabasco van dronk, dus ik ben al gewend dat dit pittige sausje al wel gebruikt wordt in cocktails, en toch was dit weer een nieuwe spannende smaakbeleving.


Flavourlab
De tour met heerlijke proevers ging van start bij de, toch wel mildste variant, de groene pepers ofwel Milder Jalapeno Green Pepper Sauce. Om het zo puur te proeven verbaasde me qua smaak, ik vind dit echt lekker! Gewoon zo om te dippen met een stukje toast is al een aanrader. Tabasco is niet alleen een smaakmaker in een gerecht maar ook op zichzelf staand sausje die je rustig met een paar druppels kunt sprenkelen over een lekker hapje.

Van hier uit gaan we naar heter/pittiger. De volgende in de rij is de Smoked Chipotle Pepper Sauce. Gevolgd door de “eerste” Red Sauce. En als laatste de Habanero Sauce. Tussendoor kregen we een speciaal proef lepeltje waarmee we wat pure pepersaus mochten proeven. Ok… het is maar goed dat we wat mandjes met toast hadden staan, want Heidi hier had toch echt wat traantjes in haar ogen en niet omdat ik er geëmotioneerd van werd haha!




Flavour Lab Bites
De locatie was dan ook bijzonder goed gekozen en sluit helemaal aan bij Tabasco, een industriële stoere scene, namelijk bij Smokey Goodness. Stoere mannen in de keuken die de lekkerste hapjes met zorg bereide. Zo smulde ik van een couscous met Tabasco Green, een steak tartare met de Tabasco Chipotle, Een gegrilde oester met Tabasco Red en een bruchetta hummus met Tabasco Habanero.




Lunch Bites
Na alle info die Jord en de lieftallige dames van het Tabasco PR team ons gaven en uiteraard na al dit lekkers (oja er komt nog meer) was het tijd voor de lunch. Aanschuiven aan deze prachtig gedekte tafel en genieten van al wat komen gaat. Jord zelf is groot fan van Tabasco, dit ook omdat hij één van de weinige barbecue specialisten is die niet altijd maar die zoete bbq-sauzen wil gebruiken. Tabasco is gewoon een veel puurder product.


Ook nog een fijne variant (vergelijkbaar qua pittigheid) is de Tabasco Sriracha (hieronder rechts). Een Thaise klassieker, wat een dikke, rijke, zoete en hartige saus is.

Door alle gezelligheid aan tafel en ruimtegebrek voor mijn grote camera, heb ik deze aan de kant gelegd om foto’s met mijn telefoon te maken. Belangrijk is wat er mogelijk is met al die varianten Tabasco en om je mee te nemen in die reis van de Tabasco wereld. De feestdagen komen er aan, dus wellicht juist heel veel inspiratie voor je gerecht!
Eigenlijk nog bedoeld als bite maar werd geserveerd (onder het genot van een heerlijke wijn) was het Shotje, een spicy tomato drink, lijkt op een soort soepje, met hierin een oester, zoetzure bleekselderij linten en smokedbriskefat infused wodka.




De volgende gerechten werden uitgeserveerd:
- Zalm op een cederhout plank (welke ik er 1 van mee gekregen heb zo tof) met wilde rijst, citrus en Tabasco Habanero.
- Gegrilde steak met hollandaise, rozijnen en waterkers met Tabasco Chipotle.
- Mini hard shell taco met gefrituurde kip, little gem, salsa fresca en limoen crema met Tabasco Green.
- Gebrande langoustine, guacemole, langoustinejus en komkommer met Tabasco Green.
- Als laatste een hele bijzondere wat je geweldig vind of helemaal niet, echte Tabasco ijs gemaakt van de Red. Daarbij witte chocolade en mango. Ok… het ijs is niet helemaal mijn ding maar de rest van het complete menu absoluut wel! Wat heb ik genoten van de heerlijk sfeer en het lekkere eten.


Ik heb als kersje op de taart, een prachtig gevulde tas met alle varianten meegekregen en nog wat extra’s. De unboxing (Instagram) zul je nog te zien krijgen maar vooral in het nieuwe jaar veel inspiratie van recepten die ik met je zal gaan delen.
Als je goed hebt getelt, dan zie je dat niet alle varianten aan bod zijn gekomen. Er is nog een variant die heet Cayenne Garlic Pepper, de Sweet and Spicy en de Buffalo Style Hot. Op de officiële site is er te zien dat er nog een nieuwe variant is, nl de Rocoto Pepper! Je vind hier overigens ook leuke recepten.
Wil je zien waar Tabasco gemaakt wordt, check dan zeker onderstaand filmpje. Wat zou ik hier graag een keer naartoe willen!
Ik ben overtuigd dat het een musthave voor in je keuken is, en jij? Ben jij een fan van Tabasco? Liefs Heidi
wauw de gerechten zien er echt ge-wel-dig uit, te smakelijk gewoon! I need this
Oeh, ik had niet verwacht dat je er zo veel mee kon maken!