Zelf maken: Glutenvrij Brood

Of je nu glutenvrij wilt/moet eten of niet, dit is echt een heel makkelijk recept om zacht, luchtig en heerlijk brood te maken. Gewoon brood bakken (heb ik in het verleden zeker ook gedaan) is, naar mijn mening, lastiger dat dit brood. Je hoeft het helemaal niet zo lang te kneden en tevens minder lang te rijzen. Het is licht en makkelijk verteerbaar brood. Smeuïg en het hapt lekker weg. Je zal niet verwachten dat dit glutenvrij brood is, zo lekker! Bij deze het recept. Zelf maken: Glutenvrij Brood

Waarom glutenvrij

Ik kan heel lang doorgaan over waarom ik geen gluten meer eet (of nauwelijks nog) en waarom jij het beter ook kan laten staan maar dat doe ik nu niet, ik geef liever even een beknopte uitleg. Gluten zijn op zich niet slecht maar onze lichamen kunnen het niet meer goed verwerken. We missen tegenwoordig heel wat bacteriën in onze darmen die gluten afbreken. Daarnaast is de meeste tarwe niet meer de tarwe die het ooit was. Het produceert veel meer gluten en even kort door de bocht het is vergif geworden door alle bewerkingen, gmo, etc etc. De volledige uitleg komt wellicht nog in een apart artikel maar wellicht even een goede om zelf ‘s na te gaan hoe je je voelt na het eten van tarwe. Voor nu laat ik het liever staan waar ik kan en wat doen we dan? Dan worden we creatief en prins(ses)en in de keuken! Heerlijk toch! Ok, verder met het overheerlijke glutenvrije brood wat jij nu in een handomdraai gaat voorschotelen.

Zelf glutenvrij brood maken, Glutenvrij brood recept, Glutenvrij brood bakken, Recept voor lekker glutenvrij brood, Lekker glutenvrij brood, Glutenvrije recepten, Glutenvrij leven, Broodrecept, Broodmix glutenvrij, Welke broodmix,

Wat heb je nodig

 • 4,75 dl warm water
 • 10 gram droge gist (instantgist), check even of dat ook glutenvrij is
 • 25 gram rietsuiker (ongeraffineerde suiker)
 • 370 gram glutenvrij broodmix naar keuze (je kunt ook half om half glutenvrij bloem en boekweitmeel nemen), ik koop graag de broodmixen van Bauckhof.
 • Extra bloem om mee te bestuiven
 • 2 theelepels xantaangom
 • 25 gram psylliumhusk of poeder, check even of dat ook glutenvrij is
 • 15 gram natuurzout
 • 2 theelepels azijn (bv appel of witte wijn)
 • 80 gram eiwit (eiwitten van grote eieren)
 • Pitten en zaden om over het brood te strooien, bv maanzaad, pompoenzaden of sesamzaad
 • Mengkommen en mixer met deeghaken
 • Rijsmandje of een droge schoen theedoek met kom
Zelf glutenvrij brood maken, Glutenvrij brood recept, Glutenvrij brood bakken, Recept voor lekker glutenvrij brood, Lekker glutenvrij brood, Glutenvrije recepten, Glutenvrij leven, Broodrecept, Broodmix glutenvrij, Welke broodmix,

Aan de slag

 1. Roer het warme water met de gist en suiker door elkaar en laat dit voor 10 minuten staan.
 2. Doe alle droge ingrediënten in een kom en mix door elkaar. Voeg dan het azijn, eiwit en je gistmengsel erdoor. Klop met een mixer (deeghaken) zo’n 3-5 minuten. Het moet heel dik en kleverig beslag zijn. Je merkt dat het goed is als de deeg nauwelijks nog plakt aan de wanden van je mengkom. Ik gebruik een tafelmixer en daar zie je het heel goed en mooi in los komen.
 3. Laat het nu 10 minuten rusten.
 4. Neem een rijsmandje of een kom met schone theedoek en bestuif het met een eetlepel bloem. Probeer een mooie bol van je deeg te maken en leg het in de rijsmand. Je kunt evt ook in de mand het nog ietwat in vorm te krijgen. Dek het af met huishoudfolie en laat staan op een warme plek voor zo’n 40 minuten tot het deeg zichtbaar gerezen is. Kijk zelf goed of het gerezen is, bij kou rijst het minder.
 5. Verwarm je oven voor op circa 230ºC, kan je oven warmer houd dan 250ºC aan.
 6. Neem een ruime ovenschaal (platte ovenschaal) en vul deze met kokend water en zet onder in je oven.
 7. Draai je deeg om op een vel bakpapier en draai ‘m weer om in een ronde bakvorm (28 cm) of een gietijzeren koekenpan die oven bestendig is.
 8. Maak met een scherp mes een inkeping in het deeg, maak de bovenkant van je deeg nat en besprenkel met de zaden.
 9. Bak het brood 20 minuten en zet vervolgens de temperatuur lager naar 210ºC en bak het brood dan af in 30 minuten. Je moet een mooie goudbruine korts hebben.
 10. Laat het brood afkoelen, klop altijd even op de onderkant of het brood hol klinkt.
 11. Aansnijden en genieten!

Na een dag voelt het nog steeds heerlijk mals en zacht. Je kunt het brood heel goed invriezen, ik vries ‘m deels in plakken is. Ontdooien duurt wel iets langer als je dikke plakken snijdt.

Wat zeker een aanrader is, waar de basis van dit recept ook vandaan komt, is het boek “Hoe maak je alles glutenvrij”. Ik kreeg dit voor mijn verjaardag en ik vind dit boek echt geweldig! Ik heb er heel wat uit gemaakt en (bijna) alle recepten zijn echt top!

Even een shoutout naar mijn favoriete winkel ook, ik koop daar meestal al mijn bio en glutenvrije producten (ok ik kom er denk ik 3 keer per week) is Het Natuurhuis hier in Antwerpen. Ze hebben ook veel kruiden en cosmetica, zeker een kijkje nemen mocht je in het centrum zijn. De ingrediënten voor dit recept kocht ik daar ook – #nospon

Bak jij weleens zelf (glutenvrij) brood? Liefs Heidi

Zelf crackers maken, lijnzaad crackers, Recept crackers

Meer glutenvrije recepten? Wat dacht je van crackers of chocoladekoekjes van havermout? Ook leuk en lekker om zelf te maken!

Wil je volledig op de hoogte blijven van mijn artikelen en leuke nieuwtjes? Volg me op Instagram en of op Facebook.

(Visited 533 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *